5 motive pentru care apa de la robinet te omoară

Apa de la robinet poate fi de-a dreptul periculoasă pentru sănătate dacă este consumată timp îndelungat. Cu toate că se folosesc metode de purificare, se pare că acestea pot face mai mult rău decât bine. Iată câteva motive pentru care apa de la robinet îţi face rău:
Apa de la robinet poate fi de-a dreptul periculoasă pentru sănătate, dacă este consumată timp îndelungat. Cu toate că se folosesc metode de purificare, se pare că acestea pot face mai mult rău decât bine. Iată câteva motive pentru care apa de la robinet îţi face rău:

Clorul din apă, foarte periculos pentru bebeluşi

 
Cercetătorii au descoperit că o cantitate mare de clor în apa de robinet poate dubla riscul apariţiei unor serioase defecte ale inimii şi creierului în timpul dezvoltării unui făt.
Studiul efectuat pe un grup de 400.000 de copii thailandezi a descoperit că există un risc mai mare pentru bebeluşi de a se naşte cu malformaţii dacă mama a băut apă tratată cu clor.
 
"Rezultatele studiului nu arată doar că apa care conţine clor poate produce malformaţii dar sugerează şi că expunerea la produsele cu clor poate fi responsabilă pentru anumite defecte," declară autorul studiului, Jouni Jaakkola, de la Universitatea din Birmingham.
 

Plumbul, otrava din apa de la robinet

 
Plumbul apare în apa pe care o bem din cauza ţevilor folosite în instalaţiile de apă pe care le avem în case sau în blocurile de locuinţe. Coroziunea acestora conduce la apariţia plumbului în apă, ceea ce poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. Deşi în prezent s-a redus folosirea ţevilor din plumb, majoritatea caselor şi blocurilor de locuinţe vechi includ în instalaţiile sanitare conducte sau subansamble din acest metal otrăvitor.
 

Rugina, la fel de periculoasă

 
Nici rugina nu lipseşte din apa care curge la robinete. Deşi nu este la fel de otrăvitoare precum plumbul, poate cauza probleme serioase de sănătate dacă este consumată în apă pe o perioadă lungă de timp.
 

Paraziţi, germeni şi bacterii

 
Cu toate că este clorurată, apa de la robinet poate conţine paraziţi, germeni sau bacterii. Acestea provoacă indigestii, probleme ale rinichilor, infecţii şi chiar septicemii.
 

Femeile însărcinate, în pericol din cauza clorului

 
Apa de la robinet poate fi periculoasă pentru femeile însărcinate. Ele prezintă riscul de a pierde sarcina din cauza consumului de apă clorurată. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu al Fundaţiei Americane pentru Studiul Apei. Studiile au demonstrat că expunerea uşoară la aceste substanţe chimice măreşte riscul de dezvoltare incompletă a fătului şi de avort spontan.  
 
Doctorul David A. Savitz de la Universitatea din Carolina de Nord a monitorizat 3.100 de femei însărcinate care au băut apă de la robinet provenind din trei surse de distribuţie. Viitoarele mămici expuse la clor au prezentat un risc de 15,7% de a pierde sarcina. Totuşi, dr. David A. Savitz le asigură pe femeile care aşteaptă un copil că apa de la robinet este inofensivă dacă este consumată fiartă şi răcită sau dacă este folosită pentru prepararea hranei.  
   
Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii(OMS) privind clorurarea apei potabile stabilesc valoarea-limită de 5 miligrame de clor pe litru. Aceste reglementări sunt valabile şi în Europa, inclusiv în România.
 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Lore pe 29 Sep 2017, 11:08
  Apa buna

  Apa de la robinet ar trebui sa fie foarte sigura pentru ca, ar trebui sa fie foarte bine controlata, dar nu stiu ce sa mai cred cand se degaja un miros puternic de clor atunci cand deschid robinetul. Mi-a fost teama sa dau apa de la robinet, in special copiilor.Eu mi-am pus multe intrebari chiar si legat de apa imbuteliata si am ajuns la o concluzia ca trebuie sa verific cum a fost depozitata inainte sa o cumpar. Magazinele din cartier nu au spatiu mare pentru depozitate si atunci se aprovizioneaza cu mai putina marfa pe care nu o tin afara sa bata ploaia sau soarele in ea. Iau apa Calipso, in primul rand pentru siguranta copiilor pentru ca e fara nitriti.

  0
  0

 • mircea pe 4 Mar 2014, 09:37
  apa plata vs apa la PET

  Bunicii mei au baut pana pe la 60 de ani apa de la fantana si dupa aceea inca 20-30 de ani apa de la robinet fara a contracta vreo afectiune legata de calitatea apei. Parintii si socrii mei, eu, sotia, parintii si socrii mei bem apa de la robinet din 1955 fara probleme. Nici bacteriile, florul sau tevile de plumb nu par sa fi provocat cuiva probleme de sanatate. Astea sunt sperietori comerciale ca sa cumperi apa la PET sau sucuri carbogazoase mai nocive ca orice apa de la robinet(CO2, Zahar cu lingura, Euri, conservanti, sucuri din terciuri de fructe dubioase) . Am citit studii facute in Elvetia si Franta publicate in reviste de stiinta nu tabloide si din care rezulta ca apa la PET nu este superioara prin nimic fata de cea de la robinet ba mai mult au fost cazuri in care era inferioara calitativ prin compozitie. In cele mai multe cazuri era tot imbuteliata cu apa din reteaua publica si isi pierdea din calitati prin depozitarea indelungata in conditii improprii(in soare). Este drept ca atunci cand au fost defectiuni/reparatii in retea au fost vizibile impuritati dar lasand sa curga apa cateva minute acestea au disparut. Este drept ca sunt zone in care apa din puturi sau din retele cu tevi care prezinta crapaturi este posibil sa fie infestata cu produse chimice sau bacterii periculoase si trebuie evitata dar sunt cazuri izolate. Apa la PET este buna cand mergi in zone din natura unde nu esti sigur de calitatea apei ori zone aride unde nu este disponibila, sau dupa dezastre naturale ce pot afecta puturile sau reteaua publica. Altfel in forma obisnuita sau adesea sub forma de ceai, sau in bucatarie eu folosesc de 55 de ani numai apa din retea. Restul sunt povesti comerciale.

  3
  1

 • Rafael pe 27 Ian 2014, 16:07
  Minciuni propagate de cei care au interese si investitii in firme de apa imbuteliata!

  Cititi si informati-va pentru ca habar nu aveti despre ce vorbiti, ipohondrii paranoici ce sunteti. Va fraiereste firmele aste pe fata si nici nu va dati seama. Apa rece de robinet din Bucuresti este 100% sigura din punct de vedere bacteriologic, si tevile principale au fost schimbate si modernizate! http://documents.worldbank.org/curated/en/2003/06/2386950/romania-bucharest-water-supply-project

  3
  3

 • Alice pe 27 Dec 2013, 11:38
  apa potabila

  Aveti vreo cunostinta in domeniul apelor ca sa puteti afirma ca stiti macar ce ati postat in acest articol? Normal ca apa de la robinet nu este buna daca stai intr-un bloc costruit acum miliarde de ani si nimeni nu a schimbat/ curatat tevile. Daca ati fi avut vreo singura cunostinta in domeniu, ati fi stiut ca o data apa pusa in pahar, clorul, care este un GAZ se va EVAPORA in aproximativ 2 minute. Apa de la robinet, o data fiarta, in primul rand nu va mai avea clor si in al doilea rand nu ar avea de unde sa aiba bacterii pentru ca deja a fost tratata cu clor (pentru dezinfectie)- deci este buna pentru gatit. Apa plata la sticla care respecta normele de imbuteliere este apa care are pe spate un buletin de analiza!!!! Daca nu are, este doar apa de izor/robinet etc, netratata, netestata!!!! O sticla de apa plata, o data deschisa, isi pierde caracteristicile initiale(cele din sticla conforme cu analiza) deoarece in acel moment apar bacteriile. Bacteriile se multiplica intr-o sticla de apa de 10 000 de ori intr-o ora, iar in doua ore de 50 000 de ori, asa ca ganditi-va foarte bine in momentul in care decideti sa mai beti dintr-un bidon de apa a 2a sau a 3a zi. Intr-o statie de tratare a apei se fac analize din jumatate in jumatate de ora, a apei ce se trimite pe conducte la consumatori. Are ea sau nu are clor, dar nu contine microorganisme. O sa spuneti, bine, cine face analizele astea, in Romania oricum nu se respecta nimic, ei bine nu e chiar asa. Ganditi oameni buni, nu va mai lasati manipulati de media. Oare nu exista niciun interes din partea nimanui sa va faca sa cumparati apa plata ? Si nu in ultimul rand, nu mai luati de bun orice articol de pe internet, de asta s-au inventat cartile in primul rand. Vreti sa fiti informati? cititi o sursa sigura si apoi va puteti sustine punctul de vedere. Asa, aiurea putem vorbi toti.

  5
  1

 • Alina Balas pe 1 Dec 2013, 08:18
  ce apa bem

  Dupa cateva studii pe piata eu am cumparat un purificator de apa si l-am montat la teava de apa rece din bucatarie, este un sistem de filtrare pe 4 nivele si sunt foarte multumita, un plus de sanatate si confort.

  6
  1

 • Lycos Blood pe 5 Dec 2012, 12:12
  fluor

  Apa imbuteliata si tinuta in soare e extrem de nociva nu mai zic de fluorul din apa de la robinet.Se poate obtine apa cat de cat acceptabila de baut si se poate obtine foarte simplu.Umpli o sticla de apa de 2l o lasi deschisa fara dop 24 ore minim ca sa se elimine fluorul din apa.(Ideal ar fi in ceva un recipient cu suprafata de deschidere mai mare).Apoi bagam apa la congelator pana face 2-3 cm de gheata si asta se va face in 2-3ore apoi strecuram apa buna de baut si o imbuteliem in o alta sticla.Gheata ramasa este apa cu impuritati care are punct de inghetare mai ridicat decat apa pura.Sper ca am ajutat.

  4
  0

 • ovidiu pe 10 Nov 2012, 21:51
  fluorul?

  despre toxicitatea fluorului nu se spune nimic, care este mai otravitor decat clorul? alina creitarul - apa din fantana sau izvor!

  0
  1

 • anonim pe 20 Sep 2012, 23:36
  apa

  cat v-au platit sa faceti postul asta?

  3
  0

 • alin pe 6 Mai 2012, 13:20
  prostii

  diferentele intre apa plata si apa de robinet este infima!!!

  5
  1

 • Leda pe 22 Dec 2011, 23:37
  Apa

  Cred ca cea mai ok apa este tot cea de la robinet dar cu filtru pus pe acesta sau daca dispui de mai mult timp si rabdare fierbi apa si te asiguri ca ai cel putin 2 sticle de 2 litrii sa iti ajunga sa bei din ele dupa ce se racesc macar o vreme.

  3
  2

 • andreea pe 23 Mai 2011, 17:00
  trg

  apai nici asta de la robinet nui buna nici aia imbuteliata nui buna noi ce mai bem?

  5
  1

 • Alina pe 22 Mai 2011, 20:10
  Apa de la robinet sau imbuteliata?

  Apa imbuteliata e mult mai periculoasa, nu e pastrata la temperatura sub 15 grade si bacteriile se dezvolta haotic acolo, spre deosebire de apa de la robinet care se afla in continua miscare. Apa de la robinet e mult mai putin nociva decat cea imbuteliata. Plus ca analize in neregula, s-au descoperit aproape la toate apele imbuteliate..cele minerale si plate.

  5
  1

 • reallife pe 20 Mai 2011, 19:08
  mai rau nu se poate

  De ce nu aveti curaj sa numiti si marile firme de imbuteliere a apei plate cu probleme in Romania.Este jenant da dai 2-3 lei pe un bidon de apa plata de 2l si sa contina bacterii !!!!!Eu nu incurajez pe nimeni sa bea apa de la robinet dar mass media ar trebui sa ia atitudine ca apa imbuteliata la romani este LUX.In Italia de ex si mai precis in Sicilia intr-un magazin nu dau nume am gasit apa imbuteliata cu 0.2 eur bidonul de 1.5 litri si ganditi-va ca zona aia nu are atat de multe izvoare cum sunt in Romania.O tara de doi lei plina de speculanti!

  10
  0

 • alina creitarul pe 20 Mai 2011, 18:49
  apa

  ce fel de apa trebuie de baut?

  3
  5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod