Vitaminele care ajută creierul: îmbunătățesc starea de spirit și somnul

Toți nutrienții care hrănesc creierul sunt importanți. Însă există un grup vital de vitamine despre care se vorbește prea puțin.
Creierul foloseste 20% din energia necesara functionarii organismului. Este cel mai activ organ al corpului din punct de vedere metabolic, subliniaza Mind Body Green. Vitaminele B joaca un rol major in metabolismul energiei, de aceea sunt precis asimilate de mecanismele homeostatice ale creierului pentru a mentine concentrarea ridicata.

De exemplu, acidul folic (vitamina B9) se gaseste in creier intr-o concentratie de patru ori mai mare decat in sange, in timp ce nivelurile de biotina si de acid pantotenic (vitaminele B7 si B5) sunt de 50 de ori mai mari in creier.

Cunoscute indeosebi pentru eficienta in coordonarea metabolismului energetic (mai precis in extragerea energiei celulare din hrana pe care o consumam zilnic), vitaminele B sunt foarte utile in multe alte arii ce tin de functionarea optima a organismului.

Cum intaresc vitaminele B sanatatea sistemului nervos


Vitaminele B au efect asupra tuturor functiilor creierului, de la memorie la semnalele celulare ale starii de spirit si somnului si joaca un rol esential in functionarea sistemului nervos central. Ele sustin in trei moduri sanatatea creierului:
 

1. Sustin functia cognitiva


Creierul nostru consuma multa glucoza, iar neuronii au nevoie constanta de alimentare prin sange. Biotina ajuta la controlul furnizarii si metabolismului glucozei in sange pentru a intari homeostazia glucozei.
Homeostazia reprezinta proprietatea organismului de a mentine constantele mediului sau intern. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod