Sănătate: 5 reguli pentru depozitarea corectă a medicamentelor în casă

Fiecare dintre noi avem acasă o "farmacie personală", fie că e vorba despre medicamente pe care le luăm pe baza unei prescripţii medicale, fie că ne referim la cele pe care le numim OTC-uri, pentru care nu avem nevoie de indicaţiile medicului.
Fiecare dintre noi avem acasă o "farmacie personală", fie că e vorba despre medicamente pe care le luăm pe baza unei prescripţii medicale, fie că ne referim la cele pe care le numim OTC-uri, pentru care nu avem nevoie de indicaţiile medicului. Indiferent de tipul medicamentelor, în fiecare casă există un loc special destinat depozitării şi păstrării acestora în condiţii optime. De altfel, eficacitatea acestora este strâns legată de condiţiile în care le depozităm până la momentul administrării.

"Ştim cu toţii de existenţă acelui colţ cu medicamente pe care îl aveau bunicii şi părinţii noştri. Cei mai mulţi dintre ei îl amenajau în baie sau în bucătărie, că să poată lua pastilele mai uşor. Dar medicamentele ţinute în condiţii improprii nu numai că îşi vor pierde proprietăţile, însă pot deveni şi periculoase. Indiferent de tipul medicamentului, este important că pacienţii să înţeleagă că acestea trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, până la administrare.
Medicamentele trebuie depozitate în anumite condiţii şi administrate în funcţie de indicaţiile medicului sau ale farmacistului"
, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct - Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

1. Păstrează întotdeauna medicamentele în cutia lor originală sau în ambalajul primit de la farmacie

Această recomandare este cu atât mai importantă cu cât, de cele mai multe ori, sunt cumpărate doar câteva medicamente şi nu o cutie întreagă.
Tratarea unei anumite afecţiuni cu un medicament necorespunzător poate avea efecte adverse grave, de aceea este indicat să fie păstrată nu numai cutia originală, dar şi prospectul medicamentelor. Este de asemenea indicat ca prospectul să fie consultat de către pacient înainte de începerea oricărui tratament.

2. Păstrează medicamentele intr-un loc întunecos şi răcoros – dulapul din baie sau cel din bucătărie nu oferă cele mai bune condiţii de păstrare.

Medicamentele sunt testate în anumite condiţii şi eficienţă lor este maximă dacă aceste condiţii sunt respectate ulterior. Medicamentele trebuie păstrate intr-un mediu întunecos, ferit de căldură sau de umezeală.
Aceste indicaţii sunt menţionate pe fiecare prospect sau cutie de ambalaje şi totuşi, de cele mai multe ori, sunt ignorate - ceea ce afectează în timp proprietăţile medicamentului.

3. Acordă mare atenţie termenului de valabilitate

Perioada de valabilitate a medicamentelor este destul de mare, tocmai de aceea tendinţa pacientului este de a nu acorda atenţie acestui aspect.
Un medicament expirat poate fi dăunător organismului, cu atât mai mult dacă nu a fost depozitat în condiţiile corespunzătoare.
În cel mai bun caz, acesta va avea o eficacitate scăzută, dar în cel mai rău caz poate stârni reacţii adverse grave ale organismului.
Este indicat ca periodic să fie consultat termenul de valabilitate al medicamentelor. Pentru mai multă siguranţă e bine să nu păstraţi mai mult de 1 an un medicament în casă. 

4. Ţine cutia de medicamente departe de copii

Organismul copiilor nu este suficient de matur pentru a absorbi medicamentele şi a le elimina în aceleaşi condiţii că un adult. De aceea, orice medicament pe care cel mic îl consumă poate avea consecinţă grave asupra sănătăţii lui.
Cutia cu medicamente trebuie păstrată intr-un dulap la înălţime, iar accesul la ea să nu se facă niciodată în prezenţa celui mic.

5. Mare atenţie în cazul medicamentelor eliberate pe baza prescripţiei medicale

Medicamentele eliberate pe baza de prescripţie medicală trebuie administrate sub supervizarea medicului, întrucât pot avea indicaţii foarte precise privind interacţiunea cu alte tratamente sau contraindicaţii pentru alte afecţiuni.
Cel mai bine este să aruncăm aceste medicamente la încheierea tratamentului, ca să eliminăm tentaţia de a le folosi ulterior, fără a consulta medicul înainte.

Nu în ultimul rând, aveţi grijă la automedicaţie: "Nu luaţi medicamente decât la recomandarea medicului şi decât pentru perioada recomandată.
Nu recomandaţi medicamente altor persoane şi nu împrumutaţi din dulăpiorul dvs de acasă. Dacă prezentaţi aceleaşi simptome  pe care le-aţi avut în trecut, nu vă administraţi din medicamentele rămase de atunci. Vă recomandăm să mergeţi la medic pentru o nouă recomandare"
, precizează Cristian Lutan – ARPIM.

Nu toate medicamentele au nevoie să stea în frigider, dar sunt câteva pentru care chiar există o indicaţie în acest sens: vaccinurile, unele soluţii preparate în farmacie pentru copii, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod