Feriti-va de E-urile din alimente!

Romanii consuma zilnic alimente sau bauturi, care contin aditivi alimentari cancerigeni, cu toate ca aceste otravuri alimentare sunt interzise in majoritatea tarilor din UE, SUA sau Australia.
In continutul tuturor produselor, de la paine si pana la preparatele concentrate, mezelurile, produsele din carne, bauturile alcoolice si cele racoritoare, conservele, plantele, fructele, cerealele si legumele modificate genetic, se regasesc substante, care atenteaza nu numai la sanatatea consumatorilor, ci si la viata acestora.

Dupa unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o tara civilizata consuma circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an.

E-urile nocive sanatatii se impart in 5 categorii:

  • adaosuri cancerigene: E 330 din bauturile racoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate (conserve, paste de tomate, compot, mustar sau branzeturi), E 621 folosit in sosuri si supe concentrate si conservantul E 211;

  • adaosuri foarte cancerigene, folositi, de asemenea, in prepararea alimentelor si bauturilor: E 123, E 131, E 142, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217 si E 239;

  • adaosuri periculoase, din paine si produsele de panificatie: E 471, E 472, E 482, E 300, si E 330, dar si colorantii: E 110, E 124, E 102, E 120, E 122, E 210, E 212, E 228, E 240, E 249, E 250 si E 252;

  • adaosuri potential toxice, cum ar fi: E 226, E 463, E 466, E 470, E 233, E 311, E 312 etc;

  • adaosuri suspecte.

Aditivii periculosi, pe langa faptul ca sunt cancerigeni provoaca si boli intestinale, tulburari de digestie, afectiuni dermatologice, tulburari metabolice ale colesterolului si afectiuni neuronale. Potrivit specialistilor, alimentele bogate in adiviti toxici sunt consumate, deoarece pe etichete este mentionat ca produsul respectiv contine E-uri toxice, insa nu scrie despre efectele pe care le pot avea.  

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost pusa pe jar luna aceasta, in urma primirii unei notificari referitoare la prezenta gumei guar (agent natural de ingrosare), posibil contaminata cu dioxina, folosita de grupul "Danone".
Compania a retras de pe piata cantitati mari de iaurt, in prezent, probele prelevate fiind trimise la un laborator comunitar din Budapesta.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mihai pe 12 Apr 2012, 21:45
    e-urile

    Parca a innebunit lumea. Nu toate E-urile sunt nocive. Articolul este gresit. In primul rand e 330 e acid citric care nu cred ca e cancerigen, ba chiar dinpotriva cred ca este anti-cancerigen fiinr regasit in mai toate citricele si maj alimentelor naturale. In fine sfatul meu documentati-va serios nu crdeti toate porcariile de pe net. De aceea aveti cap...

    1
    0

  • DIANA pe 21 Sep 2007, 13:56
    Interzise prin LEGE

    AR TREBUI INTERZISE PRIN lEGE FOLOSIREA ACESTOR E-URI IN ALIMENTATIA PUBLICA SI AFISATE IN LOCURI PUBLICE LISTA CU E-URILE CANCERIGENE.DE CE NU SE I-AU MASURI DRASTICE IMPOTRIVA PRODUCATORILOR CARE FOLOSESC IN PREPARATE ACESTE E-URI PERICULOASE, ASA CUM SE PROCEDEAZA SI IN U.E.

    1
    0

  • Maria M pe 8 Sep 2007, 21:03
    Indignarea mea!

    DE ce lasa ANSVSA comercializarea produselor alimentare care contin aceste E-uri periculoase pe piata? Aceasta institutie nu ar trebui sa faca mai mult decit ce face?

    0
    0

  • Nicoleta Bazu pe 4 Sep 2007, 17:42
    interesant

    unii bunici atrag nepotii cu bombonele, sucuri, etc., nu inteleg cat e de periculos pentru ei.Daca le faci observatii se supara.Ar fi bine sa fie afisate peste tot, cat mai vizibil posibil si eventual sa apara in pauze publicitare la radio si tv informatii despre E-uri

    0
    0

  • Nicoleta Bazu pe 4 Sep 2007, 17:39
    interesant

    dar nu toata lumea intelege despre ce e vorba

    0
    0

  • ileana pe 4 Sep 2007, 10:11
    Multumim!

    Cred ca ar trebui afisate in locul reclamei la tigari si bauturi alcoolice, pe marile panouri publicitare din orase si de pe soselele patriei. Va fi prea tarziu cand vom realiza ce inseamna Eurile pt noi si copiii nostri. MULTUMIM!

    0
    0

  • claudiaruiu pe 2 Sep 2007, 12:20
    Excelent

    In sfirsit un articol care ar trebui publicat si afisat pe toti peretii super-marketurilor si peretii de acasa. in felul acesta poate se va schimba ceva in industria alimentara care ne omoara incet si sigur cu toate produsele care sint acum pe piata. Multumesc

    0
    0

  • Adina pe 1 Sep 2007, 09:45
    Pericol

    Daca s-a dovedit ca aceste E-uri sunt cel putin cancerigene, de ce nu se interzice folosirea lor in alimente? Cum am putea sa ne ferim de ele, daca toti producatorii le folosesc? Sa zicem ca am renunta sa mai cumparam bauturi din comert, insa daca nu mai cumparam toate alimentele in care se folosesc E-urile, ar insemna sa ne intoarcem la obiceiurile bunicilor si sa ne pregatim singuri painea acasa... Ori nu stiu cate dintre noi mai avem timp pentru asa ceva...

    0
    0

  • ginach pe 31 Aug 2007, 14:12

    Pe vremea lui Ceausescu nu erau tot atitea E-uri?Sau atunci nu conta prea mult?

    0
    0

  • Geta Petrescu pe 31 Aug 2007, 10:18
    Interesant

    Foarte interesant ce spuneti dvs.,dar nu credeti ca,"cutitul" il aveti dvs.medicii in mina? Dvs.sunteti cei care ar trebui sa faceti regulile,nu noi,cei care abia ne descurcam si ne ducem zilelel; De ce nu opriti intrarea E-urilor pe piata romaneasca si la cei care le folosesc? De ce nu propuneti o lege cu sanctiuni drastige de desfiintarea afacerii si cu privarea de libertate pentru cei care le folosesc la realizarea produselor lor?;As dori raspuns la aceste inrebari;sau --mortul este vinovat?--

    0
    0

  • Mariana pe 31 Aug 2007, 10:18
    Se stie ca sunt periculoase, atunci de ce... ?

    Daca s-a demonstrat stiintific si se stie ca sunt periculoase de ce nu se interzice prin lege folosirea lor?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod