Durere de spate

De ce te doare spatele mai rău iarna? 7 afecţiuni agravate de frig

Spondiloza şi scolioza sunt doar două dintre afecţiunile coloanei vertebrale pe care le simţim mult mai intens atunci când temperaturile sunt scăzute. Află de ce te doare spatele mai rău iarna!
Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta înseamnă că spatele trebuie protejat foarte bine de aerul rece, prin haine corespunzătoare sau prin purtarea de dispozitive medicale. Însă nu doar frigul agravează problemele în astfel de cazuri, susține medicul, ci și ridicarea greutăților, activitățile fizice și sportive, slăbitul excesiv ori greutatea corporală prea mare, constipația, dar și răceala și gripa.

Aceste 7 afecţiuni ale coloanei sunt agravate de frig:


1. Spondiloza

Afectează unul din trei români care resimt dureri de spate, cervicale sau lombare, susține dr. Mihaela Parnia. Pe lângă dureri, problemele catalogate drept spondiloză pot provoca limitarea mobilității coloanei vertebrale, amorțeli la nivelul membrelor, lipsa coordonării, dificultati la mers sau reflexe anormale.


2. De ce te doare spatele mai rău iarna: Hernia de disc

Hernia de disc reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai dureroase afecțiuni ale coloanei vertebrale fiind o patologie în care o porțiune din masa gelatinoasă se deplasează din loja intervertebrală “bombând” discul sau penetrează și chiar rupe învelișul exterior (nucleul fibros) al discului. În majoritatea cazurilor, hernia de disc este însoțită de dureri mari și de imposibilitate funcțională.
Există însă și cazuri în care hernia de disc poate fi asimptomatică, manifestându-se prin durere tolerabilă, în timp ce boala avansează. Expunerea la frig poate să agraveze această problmă, accentuând durerile.


3. Cifoza

Cifoza reprezintă o deviație a coloanei vertebrale, care se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică. ”Simptomatologia afecțiunii este diversă și constă în durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice, rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale, deplasarea spre înainte a capului, dificultăți ale respirației în cazurile severe, modificări ale poziției umerilor sau senzație de oboseală”, explică dr. Mihaela Parnia care avertizează persoanele care suferă de această afecţiune a coloanei că iarna simptomele sunt mai supărătoare.



4. De ce te doare spatele mai rău iarna: Scolioza

Scolioza este o deviere în formă de “s” mai mult sau mai puțin pronunțată, a coloanei vertebrale. Conform specialistului, simptomele scoliozei variază de la coloană, umeri sau bazin asimetrice, până la coaste și scapulă proeminente pe o parte a corpului și chiar probleme respiratorii, în cazul scoliozelor severe.


5. Lumbago

Lumbago este o altă afecțiune extrem de dureroasă, a cărei simptome sunt mai accentuate iarna. ”Durerea este violentă și este însoțită de o contracție foarte puternică a mușchilor vertebrali, urmată de o poziție antalgică a corpului, cu trunchiul aplecat ușor înainte și într-o parte, precum și de senzație de înțepenire”, a spus dr. Parnia.


6. Lombosciatica

Lombosciatica reprezintă durerea lombară cu debut brutal, cu limitarea severă a mișcării și afectarea sensibilității în dermatomul corespunzător rădăcinii afectate, cu sau fără deficit motor. Afecțiunea debutează brusc, în timpul efortului sau la câteva ore după efort și iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic.
Este agravată de efortul fizic, de mișcare, de tuse, strănut și chiar de defecație și este ameliorată de repaus. Poate fi însoțită de tulburări de sensibilitate, de durere pe picior, de parestezii, hipoestezie sau chiar anestezie pe traiectul nervului afectat. În timp, în astfel de cazuri, pot apărea slăbiciuni cu hipotrofie musculară.


7. De ce te doare spatele mai rău iarna: Discopatia

Discopatia este, de asemenea, un termen cu caracter general ce definește afecțiunile discurilor intervertebrale indiferent de cauza acestora. Simptomele discopatiei sunt durerile la nivelul coloanei vertebrale, însoțite sau nu de senzație de presiune.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod