Cum se manifestă deficitul de magneziu în organism?

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Pentru un nivel optim în organism, ideal este să avem un aport zilnic de 300-500 mg, care, în mod normal ar trebui să fie asimilate din hrana pe care o consumăm.

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. Pentru un nivel optim în organism, ideal este să avem un aport zilnic de 300-500 mg, care, în mod normal ar trebui să fie asimilate din hrana pe care o consumăm.

 

Magneziul ajută corpul uman să metabolizeze carbohidrații, reglează ritmul cardiac, combate stresul, menține sănătatea oaselor, a dinților, precum și a țesuturilor muscular și nervos și previne osteoporoza.

Cele mai predispuse la carențe ale magneziului sunt persoanele al căror organism nu asimilează această substanță, cele care se confruntă cu stres emoțional, fizic sau care au obiceiuri nesănătoase cum ar fi:

1.

Consumul regulat de băuturi carbogazoase care absorb magneziul din organism.
2. Administrarea de substanțe medicamentoase cum a fi: diuretice, contraceptive, estrogen, medicamente pentru boli de inimă, astm sau cancer, pe o perioadă de mai multe luni consecutiv.
3. Consumul constant crescut de alcool.
4. Administrarea greșită, fără indicațiile medicului, de suplimente pe bază de calciu.
5. Consumul excesiv de produse de patiserie și dulciuri care favorizează eliminarea excesivă a magneziului prin rinichi.
6. Excesul de cafea sau alte produse conținând cofeină.


Ce simptome anunţă o carenţă de magneziu?


Este destul de greu, în prezent, să îi dăm corpului cantitatea de magneziu de care are nevoie doar din alimente, mai ales că, multe dintre acestea, sunt obținute prin procesare rafinată sau prin agricultură chimizată.
De aici apar deficitul de magneziu în organism și odată cu el, simptome care ar trebuie să ne alerteze pentru a lua măsuri.

Primul semnal de alarmă este instalarea unor manifestări ale sistemului nervos, acesta fiind imediat afectat de carențele de magneziu. Este vorba despre migrene, nervozitate, meteo sensibilitate, senzație de oboseală permanentă, insomnii și dureri cronice de cap, spate sau articulații.

Alte simptome includ: diareea, tenul încărcat, tulburări de ritm cardiac, crampe și spasme, tulburări gastrointestinale, amețeli sau digestie deficitară. Lipsa magneziului poate determina, de asemenea, pe un fond de instabilitate emoțională, atacuri de panică, anxietate și agitație.

Bineînțeles că, toate aceste simptome pot indica alte afecțiuni, nu numai deficitul de magneziu.
De aceea, atunci când observați că astfel de manifestări fizice și neurologice persistă, este indicat să consultați un medic, pentru a determina nivelul magneziului în organismul vostru, printr-o analiză a sângelui.

Între timp, renunțați la obiceiuri nesănătoase, consumați minim 2 litri de apă și includeți în alimentația zilnică cât mai multe fructe şi legume, nuci, migdale, seminţe, fructe uscate, smochine, banane seminţe de susan, ananas, miere, cereale integrale, avocado, alge marine,  mazăre, germeni de grâu, cartofi, țelină.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod