Cum este redusă în Amsterdam obezitatea infantilă?

Rata obezității în rândul copiilor este în creștere în multe părți ale lumii, însă Amsterdam reușește să o reducă. Programul de sănătate al orașului a înregistrat o scădere cu 12% în ceea ce privește obezitatea infantilă. Iată cum!

Prin ce modalități scade Amsterdam obezitatea infantilă?


Într-un centru de sănătate din sud-estul Amsterdamului, Kristel de Lijster explică modul în care ajută familiile în care obezitatea infantilă este prezentă. Cel mai important lucru nu este să comunici aceste probleme într-un mod standard, deoarece toată lumea știe deja că nu este sănătos să mănânci zahăr sau mâncare de la fast-food. Trucul este să comunici mesajul la un nivel pe care părinții și copiii îl înțeleg. Atunci când copilul este supraponderal, este mai important ca acesta să îți spună ce crede că merge prost. În cazul unor copii, poate fi vorba despre gustările nesănătoase și jocurile pe calculator atunci când se întorc de la școală. Există și o rețea de voluntari, care ajută familiile să se apropie de un stil de viață mai sănătos. Sunt făcute vizite săptămânale acasă la familiile în care obezitatea infantilă este prezentă, precum și vizite la supermarket, pentru a analiza alegerile mai sănătoase ale alimentelor.
Sunt analizate chiar și activitățile care pot fi făcute după școală de către cei mici. Poate fi vorba despre tenis, mers la sală și alte activități care mențin viața activă a unui copil.

Iar aceste pachete de ajutor, care includ sfaturi dietetice, mersul la sală și vizitele la domiciliu, sunt gratuite. Iar părinții observă că funcționează, fiind încântați de ajutorul oferit copiilor lor. Aceștia sunt fericiți că au acest sprijin și că se pot folosi de el. Unii dintre ei și-ar fi dorit să știe mai din timp de acest program.

Problema obezității infantile din Amsterdam este concentrată în zonele mai sărace ale orașului, prin comunitățile de imigranți din Surinam, Africa de Nord și Turcia. Programul de sănătate al orașului își concentrează resursele în aceste zone. Și tot în aceste zone a fost înregistrată cea mai mare scădere a ratelor obezității infantile. Între 2012 și 2015, procentul copiilor supraponderali a scăzut de la 21% la 18,5%, ceea ce a dus la o scădere cu 12% a numărului total de copii supraponderali.
Autoritățile orașului sunt precaute cu privire la constatări, dar tendința este încurajatoare.

La un centru comunitar din nordul Amsterdamului, oamenii taie legume și pregătesc supă de pui. Aceștia provin din Maroc, Siria sau Africa de Vest, iar un dietetician le dă sfaturi pentru a urma un regim sănătos de viață.

Obezitatea este o problemă în Amsterdam, așa că este luată în serios, după cum afirmă Fatima Ouahou, organizatorul unei comunități. Femeile sunt cele care cumpără și gătesc mâncarea, așa că acestea pot fi un exemplu pentru ceilalți, când vine vorba de transmiterea unui mesaj cu privire la o alimentație sănătoasă. 

Bugetul programului pentru sănătate din Amsterdam este mai mic de 6 milioane de euro pe an. În loc să angajezeze personal nou, există colaborări cu profesioniștii existenți, inclusiv profesori, asistenți medicali, asistenți sociali și lideri ai comunităților, pentru a susține un stil de viață sănătos printre cei cu probleme de sănătate, dar și pentru persoanele sănătoase, care vor să-și mențină stilul de viață.
A fost construit un întreg sistem integrat în Amsterdam. Mesajul unui stil de viață sănătos este transmis zilnic copiilor și părinților. Odată ce au decis ce mesaj să fie folosit, inițiatorii programului au fost surprinși de entuziasmul tuturor partenerilor. O mare parte a bugetului vine în sprijinul școlilor primare, pentru a permite consumul de fructe, apă și alimente sănătoase în școală, dar și pentru a încuraja exercițiile fizice. Au existat și unele obstacole premature din partea opoziției părinților. Cu toate acestea, plângerile au dispărut în curând. Pentru a păstra consistența programului sănătos, orașul a interzis companiilor de junk food să facă publicitate la metrouri sau să sponsorizeze evenimente sportive. De asemenea, este o colaborare continuă cu magazinele și supermarketurile din Amsterdam, pentru a promova alimentele sănătoase. Toate partidele politice sprijină programul, iar acest consens ajută programul să adopte o abordare pe termen lung pentru un stil de viață mai sănătos.

Din ceea ce au observat specialiștii, copiii muncesc din greu la sală, dar se și distrează.
Și reușesc să devină și un exemplu pentru alți copii, care au probleme cu obezitatea infantilă. Celor mici le sunt explicate consecințele și de ce ar trebui să facă ceva pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Copiii din Amsterdam sunt cântăriți și testați în mod regulat pentru agilitate și echilibru în prezent. De asemenea, li se atribuie și o asistentă medicală, care să țină cont de evoluția celor mici și de continuitatea programului pentru un stil de viață sănătos. 
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod