Ce trebuie sa stie orice barbat despre prostata?

Cancerul de prostata este cel mai comun tip de cancer care afecteaza barbatii. Ingrijorator este faptul ca cei mai multi dintre ei nu stiu nimic despre aceasta glanda si, evident, nu pot preveni afectiunea.

Cancerul de prostata este cel mai comun tip de cancer care afecteaza barbatii. Ingrijorator este faptul ca cei mai multi dintre ei nu stiu nimic despre aceasta glanda si, evident, nu pot preveni afectiunea.


Cu cat se recunosc mai repede simptomele si se depisteaza boala in stadii incipiente, cu atat sansele de supravietuire cresc. Dr. Tom Stuttaford, specialist in cancerul prostatic ofera cateva informatii esentiale pe care orice barbat trebuie sa le stie despre prostata:

Ce este prostata?

Prostata este o mica glanda de marimea si dimensiunile unei castane. Este situata sub vezica urinara si inconjoara portiunea superioara a uretrei - tubul care transporta urina si sperma prin penis. Glanda prostatica produce un fluid clar si gros care se amesteca astfel cu spermatozoizii pentru a forma lichidul spermatic.

Cum stiu daca am probleme cu prostata?

Fluxul urinar este un bun indicator pentru problemele prostatei. De aceea, daca ai dificultati sau durere la urinare, urinezi frecvent, in special noaptea sau ai senzatie de urinare iminenta, care nu mai poate fi amanata, ar fi bine sa mergi la un specialist urolog. Aceste semne nu indica neaparat prezenta cancerului prostatic, poate fi vorba de alte afectiuni precum hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata, in care este restrictionat fluxul urinar si de aceea va exista nevoia de a urina mai des, mai ales pe timpul noptii sau prostatita acuta si cronica in care se inflameaza glanda prostatica. Se estimeaza ca 35% dintre barbati se pot confrunta cu prostatita cronica in cursul vietii, iar simptomele prin care se manifesta sunt mictiuni dese si dureroase, scaderea libidoului sau incapacitatea erectila.

Alte simptome care iti pot da de gandit sunt: dureri la nivelul testiculelor, prezenta sangelui in urina sau sperma, probleme cu erectia, dureri in momentul ejacularii.

Varsta este un factor de risc?

Cancerul de prostata afecteaza in general barbatii trecuti de 50 de ani si aproximativ jumatate din barbatii din aceasta grupa de varsta au prostata marita. Cele mai multe cazuri de cancer sunt diagnosticate la barbatii cu varsta cuprinsa intre 70 si 74 de ani. Unul din 25 de barbati (3.8%) moare din cauza bolii si 7 din 10 pacienti diagnosticati cu cancer de prostata supravietuiesc mai mult de 5 ani. Prostatita poate afecta barbatii la orice varsta.
 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marian97 pe 20 Ian 2019, 23:42
    Probleme cu prostata?

    Saluatre am 18 ani si de ceva vreme am o problema: cand am scaun si sunt semi constipat am o scurgere de sperma sau lichid seminal. de lace sa fie?

    0
    0

  • Cosmin pe 24 Aug 2016, 15:01
    probleme cu jetul

    Si eu aveam probleme cu prostata si din aceasta cauza jetul era foarte slab si trebuia sa am tot grija sa nu murdaresc wc-ul. Ma mai si trezeam de 3-4 ori pe noapte sa merg la toaleta. Am incercat mai multe tratamente dar cel mai mult m-au ajutat uleiul de dovleac si produsul Prostatan. Dupa aproximativ 2 saptamani jetul a devenit mult mai puternic iar noaptea merg doar de 2 ori la toaleta.

    0
    3

  • BOCOS PETRE pe 6 Feb 2016, 09:45
    urinez greu si foarte rar

    cam de o luna de zile urinez foarte greu ,putin si rar .In acest timp mi se contracta muschii abdomenului .ce tratament as putea lua

    7
    0

  • george pe 28 Mar 2015, 20:01
    prostata

    Ma trezesc noaptea de 3 ori cu o erectie nedorita care dureaza pana urinez.Jetul este foarte slab si cantitatea mica.AM incercat multe formule de tratament recomandate de urologi dar degeaba.

    14
    6

  • popa dorin pe 23 Sep 2014, 15:24
    prostata

    merg la toaleta de 3 ori pe noapte...Cand urinez , se intrerupe de 2-3 ori dar iese tot aceiasi cantitate ca prima data...Am facut analiza la sange pentru prostata si a zis medicul ca nu este problema mare si mi-a dat tocas omni si fokusin dar vad ca nu se amelioreaza nimic...ce pot sa am...Am 65 de ani...

    16
    7

  • popa dorin pe 23 Sep 2014, 15:24
    prostata

    merg la toaleta de 3 ori pe noapte...Cand urinez , se intrerupe de 2-3 ori dar iese tot aceiasi cantitate ca prima data...Am facut analiza la sange pentru prostata si a zis medicul ca nu este problema mare si mi-a dat tocas omni si fokusin dar vad ca nu se amelioreaza nimic...ce pot sa am...Am 65 de ani...

    7
    8

  • gigel pe 29 Iun 2014, 15:42
    despre prostata

    am urinari dese si ziua si noapte in special cind este mai racoare sau cind beau lichide reci,nu am dureri,am probleme cu prostata sau altceva.

    15
    3

  • Nicu pe 1 Oct 2013, 11:11
    Am urinat singe!

    Intr-o zi la pranz am urinat cu sange. Am 52 ani si sunt ingrijorat! Vreau sa stiu ce poate fi.

    20
    8

  • marin pe 29 Dec 2012, 22:23
    am probleme cu prostata?

    Buna seara.Am 52 de ani iar de 2-3 saptamani urinez din 5 in 5 minute(uneori,iar alte ori de 3-4 ori pe ora) ,ma doare testicolul stang,iar de 2-3 zile imi amorteste piciorul stang in sold pana la genunchi.Va rog sa-mi dati un sfat,

    30
    12

  • mihai pe 11 Mai 2012, 21:34
    prostata

    daca uneori simt ca imi vine sa fac...apoi imi trece...si sa zicem ca fac si destul de des...doar ca beau peste 2 l de lichide pe zi .Noaptea nu ma trezesc deloc sa urinez.trebuie sa imi fac griji?

    49
    8

  • Carmen Stanca pe 21 Feb 2012, 15:01
    prostata

    despre Prostal era vorba, scuze

    27
    7

  • Carmen Stanca pe 21 Feb 2012, 14:59
    prostata

    si tatal meu are probleme cu prostata, inainte lua tinctura de ghimpe si nu trebuia sa mearga asa des la baie. o vecina a cumparat pentru sotul ei de pe internet, la casaplantelor sau ceva de genul, iar starea sotului ei s-a imbunatatit simtitor, am rugat-o si mi-a comandat si mie pentru tata, intradevar se simte mult mai bine, iar noaptea poate sa doarma linistit.

    17
    4

  • pop dorian pe 29 Apr 2011, 12:36
    ce probleme am?

    Trebuie sa ma trezesc noaptea pe la 4 pentru ca am o erectie puternica care dureaza pina ma duc sa urinez si apoi imi trece erectia,oare am ceva probleme cu vezica sau la prostata?V a multumesc!

    79
    25

  • kos pe 16 Apr 2011, 21:44
    prostata?

    sotul meu a descoperit ca, in timpul scaunului, in special cand e semi constipat, are o scurgere alba, aproape ca sperma. Cred ca e lichid spermatic, nu are boala venerica dar nici nu stiu de ce are scurgerea respectiva. Ma puteti ghida, cam ce ar putea fi?

    124
    35

  • chitosca ion pe 2 Apr 2011, 12:32
    despre prostata

    am urinari dese in special noaptea, urinez destul de incet de mult timp cu o frecventa mai mare atunci cind stau pe ceva rece cu fundul (ex:pe ciment rece) nu am nici un fel de dureri,am 58 ani trebuie sa-mi fac probleme?,sint undeva in strainatate si nu prea pot sa-mi fac analize, nu am probleme cu erectia,rog din suflet daca e un semnal de alarma sa ma ma sensibilizeze cineva am de gind sa mai stau pe aici.

    76
    24

  • BOL PET pe 11 Dec 2010, 13:31
    prostata

    urinez mai greu , am foarte mica puterea jetului la urinare am probleme si cu erectia ,surta. am probleme cu prostata?

    73
    25

  • costi pe 1 Nov 2010, 11:40
    prostata

    daca am probleme cu urinatul(o data la 2-3 ore si de 2 ori /noapte) si usoare dureri la nivelul testiculelor ,trebuie sa ma gandesc la probleme cu prostata?

    97
    28

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod