Cum combați greața cauzată de refluxul gastroesofagian: 6 soluții simple

Acumularea acidului la nivelul esofagului poate declanșa greața persistentă, în unele cazuri chiar mai intensă decât cea din timpul primului trimestru de sarcină. Dacă deja te confrunți cu această problemă este momentul să aplici soluțiile care te vor ajuta să-ți revii în ciuda problemelor gastrointestinale.
Greața datorată refluxului gastroesofagian poate fi greu de combătut dacă nu ai o strategie corectă. În multe cazuri este posibil să ai impresia că mănânci alimente utile, dar ora la care le consumi, precum și compoziția lor pot fi sinonime cu o stare de vomă care nu îți dă pace și te împiedică să te implici în toate activitățile care îți plac.

 
Iată ce soluții poți aplica pentru a combate greața în mod eficient și a reduce rapid disconfortul resimțit:

 
1. Mestecă gumă 

Iei din reflex gumă de mestecat după mese ori atunci când te gândești intens la ceva? Nu numai că previne cariile și îți protejează zâmbetul, dar guma de mestecat este utilă și pentru a elimina greața. Mestecatul și producția crescută de salivă te vor face să înghiți mai des și să elimini acidul de la nivelul esofagului.
Ai grijă să nu optezi pentru guma cu zahăr pentru că gustul bun nu ține prea mult și vei avea un risc crescut de carii.

 
2. Alege bomboane mentolate sau frunze de mentă

Menta este un remediu rapid pentru halenă și stopează crampele sau durerile de stomac. Compușii din această plantă au un efect antispasmodic, calmând tractul digestiv. Relaxează mușchii din tot corpul, previne răcelile și elimină durerile asociate cu refluxul gastroesofagian. Alege 2-3 bomboane cu mentă când ai probleme cu greața sau poți mesteca 1-2 frunze de mentă proaspătă. Dacă nu le ai la îndemână, precis bunica te poate ajuta.

 
3. Uită de somnul de după-amiază

Poate că îți place să dormi câteva ore după-amiaza, la finalul unui prânz copios, dar să știi că acest obicei nu va face decât să accentueze greața asociată cu refluxul gastroesofagian. Specialiștii îți recomadă să lași să treacă cel puțin 3 ore după ce ai luat masa înainte de a te culca, ceea ce înseamnă că nu poți lua nici gustări la miezul nopții.
Evită tendința de a sta jos sau de a te întinde pentru a te odihni imediat după ce ai mâncat. În acest mod vei deveni mai activ, iar sistemul tău digestiv va funcționa optim.

 
4. Modifică-ți meniul

Probabil că nu vrei să renunți la cafea, înghețată sau pizza, dar există unele alimente care agravează refluxul gastroesofagian. Potrivit specialiștilor, în cazul în care ai probleme des cu greața provocată de această afecțiune va fi nevoie să-ți schimbi dieta. Portocalele, roșiile și lămâile pot avea acest efect nedorit, în plus cauzând și senzația de arsură. Preparatele foarte condimentate și băuturile cu o cantitate ridicată de cafeină cum sunt ceaiul negru sau cafeaua tare pot declanșa, de asemenea, simptomele neplăcute. Nici mâncarea de la fast food nu te va ajuta deloc. Ca sfat general trebuie să te întrebi dacă merită să ai parte de gustul bun dacă știi deja că îți va fi rău câteva ore după aceea.
Numai tu poți lua deciziile corecte în ceea ce privește compoziția meniului zinic.

 
5. Mănâncă la fel ca un copil

Porțiile de mâncare pentru adulți sunt mult mai mari decât trebuie, iar aprecierea cantității de mâncare pe care o consumi poate fi eronată. Un sfat foarte util dat de nutriționiști pentru a stopa greața este să alegi porțiile mai mici, asemănătoare cu cele destinate copiilor. 
Astfel, în loc să mănânci o pizza întreagă te poți limita la 3-4 felii, iar când alegi paste nu vei avea nevoie de o farfurie plină cu vârf, ci 6-7 linguri de paste vor fi suficiente. Nu ezita nici să comanzi meniul pentru copii la diferite restaurante pentru a evita excesul de acid și greața care te deranjează. Vei evita în acest mod problemele digestive, dar și grăsimea acumulată în zona abdominală.

 
6. Rețetă rapidă pentru eliminarea acidului și a gazelor

Dacă ai senzația că greața nu dispare deloc și începi să amețești este bine să prepari această rețetă simplă, care diminuează cantitatea de acid din stomac. Amestecă 200ml de apă minerală cu 3 linguri de suc de lime și un vârf de cuțit de sare de mare.
În cazul în care ești la serviciu ori pe drum și nu ai cum să faci rost de apă minerală sau suc de lime poți amesteca Sprite cu sare pentru un efect similar.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod