Nu puteti avea copii? Problema poate fi la el!

In Romania nu exista studii recente care sa arate cat de frecventa este infertilitatea in general si in special cea masculina. Studiile din lume insa arata ca in 6 din 10 cupluri care nu pot avea copii cauza, partiala sau totala, este barbatul.
"De regula, daca un cuplu doreste sa aiba un copil, femeia este cea care merge prima la medicul ginecolog. Totusi, primul pas trebuie facut de barbat, prin realizarea spermogramei, iar daca aceasta este normala, abia atunci trebuie consultata femeia pentru a afla daca ea este cea infertila", ne spune Prof. Dr. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.


Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe copii dupa cel putin un an de contact sexual neprotejat. In Romania, daca un cuplu nu poate concepe copii, investigatia medicala incepe cu femeia, aceasta fiind considerata cel mai adesea cauza infertilitatii. Dupa investigatii multiple si complexe, care uneori dureaza ani, se constata ca femeia este normala. Abia dupa aceea barbatul face o spermograma care arata cauza infertilitatii (de exemplu, lipsa spermatozoizilor din sperma). "Pe de alta parte, investigatiile pentru un barbat infertil sunt mult mai simple si dureaza mai putin, ceea ce conduce la un diagnostic si un tratament mai rapid al infertilitatii masculine", afirma dr. Sebastian Voinea, medic specialist urolog.


Ce este spermograma?

Potrivit dr. Sebastian Voinea, la inceput are loc o discutie cu pacientul, urmata de examenul clinic pentru diagnosticul varicocelului, epididimitei, criptorhidiei sau obstructiei testiculare - cauze ale infertilitatii. Primul test care se efectueaza in evaluarea barbatului infertil este o spermograma.

Acest examen are drept scop studiul numarului, mobilitatii spermatozoizilor si procentajul de spermatozoizi anormali. Inainte de a realiza spermograma, barbatul nu trebuie sa intretina raporturi sexuale timp de 3-5 zile. Spermograma analizeaza volumul, numarul, mobilitatea si aspectul spermatozoizilor.

Spermograma se realizeaza intr-un laborator de analize medicale. Barbatul isi recolteaza singur sperma, prin masturbare. Daca nu este recoltata la cabinet, pana la aducerea probei la laborator nu trebuie sa treaca mai mult de o ora, iar pe durata transportului, trebuie sa fie pastrata la o temperatura de 37 de grade.

Densitatea spermatozoizilor trebuie sa se situeze intre 50 si 200 de milioane/ml. O spermograma anormala este data de anumite modificari ale spermatozoizilor:

  • numar mic (oligospermia);
  • absenta lor completa (azoospermia);
  • miscarea mai lenta (astenospermia);
  • structura anormala (teratospermia).

Potrivit specialistului, pentru a gasi cauza, trebuie efectuate investigatii suplimentare: ecografie scrotala, ecografie prostatica transrectala, dozari hormonale, cultura spermei, dozarea anticorpilor antispermatici, dozarea fructozei spermatice, vasodeferentigrafia, teste genetice.


In ce consta tratamentul infertilitatii masculine?

In momentul in care ajung la medic, pacientii se pot prezenta cu scaderea calitatii spermei sau cu azoospermie.

In primul caz, pot fi prezente oligospermia, astenospermia, teratospermia sau toate acestea (oligoasthenoteratospermia). Pentru acesti barbati, o cauza frecventa este varicocelul, pentru care tratamentul este chirurgical. "Procedura 'gold standard' pentru rezolvarea chirurgicala a varicocelului este varicocelectomia microscopica subinghinala", potrivit Prof. Dr. Ioanel Sinescu. "Alte cauze pot fi endocrine si infectioase care se trateaza medical, nechirurgical. Pentru un numar mare de pacienti nu se gaseste o cauza a infertilitatii, iar pentru acestia nu exista un tratament medicamentos cu o eficienta ridicata", continua specialistul. Pentru acestia din urma medicii recomanda schimbarea stilului de viata: renuntarea la fumat, urmarea unei diete sanatoase, evitarea supraincalzirii organelor genitale. De asemenea, li se recomanda sa aiba un contact sexual la doua zile in apropierea ovulatiei.

Barbatii cu azoospermie pot sa produca spermatozoizi in testicule, dar acestia sa nu se elimine din cauza unei obstructii a caii de eliminare a spermei (azoospermie obstructiva) sau poate sa existe o insuficienta/absenta a productiei de spermatozoizi in testicule (azoospermie neobstructiva). In conditiile unei infectii, congenital sau chiar fara a se gasi o cauza, poate sa apara o obstructie de epididim care se poate rezolva chirurgical utilizand un microscop operator. "Procedura 'gold standard' este vasoepididimostomia prin invaginare, care duce la reaparitia spermatozoizilor in peste 90% din cazuri", ne spune Prof. Dr. Ioanel Sinescu.

Azoospermia neobstructiva apare prin scaderea functiei testiculare. In acest caz, testiculele sunt mici si apar modificari ale hormonilor in sange. Tratamentul consta in recoltarea spermatozoizilor - procedura posibila la un numar foarte redus de barbati cu aceasta patologie - urmata de fertilizarea in vitro.

Citeste si:
Ce trebuie sa manance barbatii pentru a fi mai fertili?
 

Comentarii (27)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ion pe 9 Oct 2015, 22:10
    Doctor slab - Sebastian Voinea!

    Un doctor care, desi se spune ca e bine pregatit, scolit pe afara, e foarte slab. E adevarat vorba "la pomul laudat sa nu mergi cu sacul!" Nu are rabdare sa te asculte, te intrerupe, iti atrage atentia ca nu mai are timp de consultatie si te da pe usa afara, pur si simplu! Un doctor de toata jena! Profesional, acest doctor nu a reusit sa imi spuna ce am, sa imi dea un tratament corect. La ce doctori am mai fost, au ramas mirati de abordarea dr Sebastian Voinea. Degeaba e scolit omul daca e robot si nesimtit, pe deasupra! Profesional, foarte slab, desi e citit, cu studii pe afara etc!

    1
    0

  • Cristi pe 17 Sep 2015, 11:12
    Dr. Voinea Sebastian un specialist desavarsit

    Vreau sa va spun in cateva cuvinte povestea mea: dupa o perioada foarte mare (cativa ani) alaturi de sotie, aceasta nu a ramas insarcinata. Am facut o spermograma care mi-a indicat 0 spermatozoizi. Am facut la Hd o operatie, in care mi s-a spus ca am spermatozoizi, doar ca acestia nu iasa la suprafata. Drept urmare, tot prin intermediul internetului, am aflat de domnul dotor Voinea Sebastian, care este un foarte mare specialist. Am decis sa merg la o consultatie la domnul doctor, care m-a operat si mi-a reconstruit un canal, prin care in momentul de fata am ajuns la 18 milioane de spermatozoizi. Vreau sa va recomand cu incredere acest doctor minunat. Daca doriti sa ma intrebati orice, despre reusita acestei operatii, ma puteti contacta la nr. de telefon 0731 717 111. Deci, daca aveti probleme de infertilitate masculina, apelati cu incredere la acest mare specialist. O zi placuta.

    1
    1

  • Elena pe 12 Feb 2014, 10:55
    operatie varicocel

    sotul meu urmeaza sa se opereze de varicocel gr3 la domnul doctor Sebastian Voinea, cine s-a operat la dansul ma poate ajuta si pe mine cu detalii? cum a fost? a fost multumit? ce "atentia" i-a dat domnului doctor? pe adresa de mail - elena.petre01@gmail.com

    0
    0

  • mingea ioan daniel pe 28 Ian 2014, 01:45
    acte sexuale fara urmari

    am avut contacte sexuale cu nevasta si am depistat ca nu poate ramane gravida problema cred ce este la mine

    0
    0

  • george emil pe 21 Iun 2013, 19:27
    rugati-va

    Sfântul Cuvios Ioanichie Este considerat un sfânt ocrotitor al familiilor și un mijlocitor al acelora ce nu pot avea copii. Din multele minuni săvarsite de Sfântul Cuviosul Ioanichie amintim de tămăduirea minunată a unui copil bolnav de leucemie, a unor suferinzi de cancer, deschiderea graiului unor copii, redarea liniștii și alungarea vrajbei din casele acelora ce ajunseseră la divorț, precum și mijlocirea în rugăciune a celor ce mult și-au dorit a avea prunci însă chiar medicii au fost neputincioși la cererea lor.Sfântul Cuvios Ioanichie este considerat un sfânt ocrotitor al familiilor și un mijlocitor al acelora ce nu pot avea copii. Familia lui Dumnezeu: Sfantul Pavel scria efesenilor: "Deci, dar, nu mai sunteti straini si locuitori vremelnici; ci sunteti impreuna cetateni cu sfintii si casnici ai lui Dumnezeu" (Efes. 2, 19). Fiecare crestin are un statut. El apartine cuiva. Suntem impreuna cetateni cu Sfintii si casnici ai lui Dumnezeu! Crestinii trebuie invatati inca din pruncie sa aiba acea buna mandrie de familie: cea care ne face sa voim a trai la inaltimea familiei. Capul familiei noastre este Hristos Insusi,iar unii din fratii nostri mai mari este chiar Sf.Ioanichie Cetatuianul.

    0
    2

  • cristiana pe 11 Ian 2013, 19:53
    mama purtatoare

    sunt o mamica din bucuresti, care se gandeste f serios sa devina mama purtatoare pt un cuplu aflat in dificultate mawaimedved@yahoo.com

    0
    2

  • alexis pe 11 Dec 2012, 16:34
    Rectificare

    Referitor la postul anterior e-mailul este alexis7@personal.ro

    0
    1

  • alexis pe 11 Dec 2012, 16:30
    Autor

    Ofer ajutorul meu familiilor care doresc copii. Sunt barbat foarte frumos si foarte inteligent,inalt , constitutie atetica.Scrieti-mi pe aleis7@personal.ro

    0
    0

  • mira pe 6 Nov 2012, 13:49
    mama purtatoare

    buna vreau sa fiu mama purtatoare sau surogat pentru cuplurile aflate in dificultate 0752829335

    2
    2

  • Violeta pe 13 Oct 2012, 09:40
    Varicocel

    Cine are probleme cu afectiunea varicocel sa mearga cu mare incredere la Domnul Doctor Sebastian Voinea, de la Fundeni. Acum opereaza si in privat, la Spitalul Sanador. Pe langa faptul ca este un profesinist de mare valoare, este si un Om cu deosebite calitati si extrem de onest. Vi-l recomand din toata inima ! Sa traiti, Domnul Doctor Sebastian Voinea !

    1
    1

  • diana pe 18 Sep 2012, 21:51
    mama surogat

    vreau sa ajut o familie care isi doreste un ingeras diana_83_83@yahoo.com

    1
    3

  • mihaela pe 9 Sep 2012, 14:11
    ajutor ptb azoospermie

    buna tuturor si sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie, e prima spermograma pe care a facut-o si deja ne-am speriat f tare!va rog sa imi spuneti unde se gaseste proxeed plus multumesc

    0
    0

  • canalas nicolae pe 25 Ian 2012, 15:28
    tratament pt barbati varicocel

    Buna am doar 18 ani si am fost giagnosticat cu varicocel! Eu practic un sport de contact full si poate din cauza socurilor am aceasta problema? as vrea si eu un tratament, numai nu chirurgical pt ca imi este frica. Varicocelul poate duce la infertilitate daca nu este tratat nuu? Va Multumesc Anticipat!

    2
    0

  • radu pe 7 Dec 2011, 10:10
    raspuns

    E posibil sa ai varicocel

    0
    0

  • costi pe 21 Sep 2011, 15:10
    Oare am azoosperie???

    Spermograma Volum sperma 2.5 ml ≥1.5 Viscozitate normal normala Aspect sperma normal normal pH sperma 7.6 7.2 - 8 Concentratie spermatozoizi < 0.4 mil./ml ≥ 15 Leucocite 0.025 mil./ml < 1 Comentarii : Datorita numarului scazut de spermatozoizi nu se pot aprecia morfologia, mobilitatea si viabilitatea acestora.

    5
    0

  • Iulia pe 13 Iul 2011, 13:50
    Infertilitate

    Buna tuturor!Ma alatur si eu celor care se confrunta cu aceasta problema.Sotul meu a fost diagnosticat cu azoospermie.A fost groaznic pentru noi,deoarece ne doream atat de mult un copil care sa dea sens vietii noastre,sa ne coloreze viata.Nu ne ramasese decat sa fim optimisti si sa gasim o rezolvare la problema noastra.La indrumarea unei prietene am incercat un tratament ce contine ingrediente naturale,pe atunci gasindu-se numai in Italia.Acum am auzit ca se gaseste si in Romania. Rezultatele nu au incetat sa apara.Nu ne asteptam sa vedem rezultate,insa am ramas insarcinata,iar acum ne bucuram de bebelusul nostru cel voinic si sanatos.Daca aveti intrebari,va las id meu:iulia_305@yahoo.com

    7
    0

  • Doru pe 7 Iul 2011, 12:53
    Tratament OK

    5 luni de tratament cu proxeed au reusit sa rezolve problema mea de infertilitate. Va las id-ul meu pentru a va oferi mai mute detalii dorutzu80d@yahoo.com

    9
    0

  • RADU pe 6 Mar 2011, 16:49
    donez sperma

    am 24 de ani si vreau sa donez sperma,pentru o familie care isi doreste un copil sunt inalt 1.85m 92 kg, brunet,dragut,absolvent de facultate, pt cine e interesat ma poate contacta la adresa de email radu_andrei2402@yahoo,com sau pe mess astept msj voastre

    3
    3

  • Totev Petar pe 2 Mar 2011, 10:06
    intrebare

    Ajutati ma Va rog,sa gasesc Proxeed Plus pe piata romaneasca! Va multumesc din suflet!

    2
    0

  • pinel08 pe 12 Dec 2010, 21:28
    azoospermie

    buna tuturor ,cine ami poate raspunde si mie la niste antrebari?care ar fi tratamentul pt azoospermie ?sant diaconostica cu o banala spermograma de azoospermie .daca sotia mea acum 10 ani a ramas ansarcinata e posibil sa avem din nou ?va multumim din suflet ast rsp id-ul nostru pinel08

    2
    3

  • adela pe 23 Nov 2010, 10:52
    solutia

    SOLUTIA e sa va duceti la specialisti ca sa va spuna ei ce e de facut adecvat la fiecare in parte. De aceea au postat acolo tot ce trebuie, ca sa mearga lucrurile usor. Puteti sa va duceti dimineata la prima ora la FUNDENI dar e supraaglomerat dar puteti sa va duceti si la dr. CALOMFIRESCU - cabinet uroandromed care tot de la FUNDENI provine si acum e sef sectie la spitalul M.A.I. DIMITRIE GEROTA. Ei va lamuresc de tot ce aveti nevoie f. clar.

    2
    0

  • Adi pe 13 Oct 2010, 11:28
    Despre Proxeed

    Tratamentul cu Proxeed Plus mi-a fost prescris de un medic din Italia, insa acolo e foarte scump. L-am gasit si in Romania, la un pret mult mai bun decat in Italia. La inceputul tratamentului, rezultatele spermogramei imi spuneau ca nu am decat cateva sute de mii de spermatozoizi. Dupa doua luni de tratament, sotia mea a ramas insarcinata! In mod sigur Proxeed a fost principalul ajutor pentru problema noastra.

    2
    0

  • MARIA pe 12 Aug 2010, 17:51
    minciuni

    draga tanya esti o mincinoasa care duci lumea in eroare cu tratamentul tau naturist!nu esti decat o vanzatoare ,care isi face reclama cu gandul ca face niste banuti pe spatele celor care sufere ca nu pot avea un copil. NU MAI MINTII CA AI TU COPIL DATORITA ACESTUI MEDICAMENT NU ESTI DECAT O PUSTOAICA CARE-I DA TOT FELI DE NUME PESTE TOT

    3
    0

  • Bebe pe 25 Iun 2010, 00:21
    Un commnet putin deplasat de-al meu ...

    sotia mea are dezechilibre hormonale destul de mari, daca exista cineva care se ofera sa fie mama purtatoare o rog sa imi scrie pe adresa pixelatus1975@yahoo.com ms

    3
    0

  • tanya pe 12 Ian 2010, 09:56
    tratament cu proxeed plus

    Sotul meu a urmat un tratament cu Proxeed Plus si astfel am reusit sa avem un ingeras de copil. Incercati si voi pentru ca nu veti fi dezamagiti. Proxeed Plus este un supliment alimentar care contribuie la sanatatea reproductiva a barbatilor. Va las id-ul meu pentru mai multe detalii: oana_eu2009

    3
    3

  • dinu mariana pe 18 Aug 2009, 22:31
    azoospermie

    ce tratament pentru azoo obstructiva

    6
    0

  • Ancuta pe 13 Iul 2009, 12:42
    Tratament

    Foarte bun articolul , cine imi raspunde si mie la o intrebare? Care ar fi tratamentul pt astezospermie, si sotul meu a fost diagnosticat cu acest diagnostic

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod