Picatura de disconfort

Vom discuta azi despre o problema de sanatate ce apare destul de des la femei, dar care constituie un subiect delicat de discutie...

Vom discuta azi despre o problema de sanatate ce apare destul de des lafemei, dar care constituie un subiect delicat de discutie. Subiectultabu in cauza este incontinenta urinara (pierderea necontrolata aurinei) iar interlocutorul care ne va lamuri in amanunt asupra acesteiafectiuni este dr. Andrei Manu-Marin, de la Spitalul Militar "ProfesorDr. D. Gerota", singurul specialist roman in neuro-urologie. Aceasta esteo noua specialitate medicala care se ocupa cu tratamentul tulburarilorde urinare si al incontinentei urinare.

De ce apare pierderea de urina mai ales la femei? Pentru ca ele auperineul mai slab si aparatul sfincterian (cel care tine urina) maidelicat. In plus, nasterea altereaza frecvent aceste doua zone: in urmanasterii, organele din bazin pot aluneca sau pot fi fixate mai lax ceeace va duce la o tulburare a functiei lor. Tot nasterea poate alteranervii ce controleaza aceste organe.

Urmarea? Un control mai dificil alurinarii si eventual si al scaunului.

Aceasta problema, denumita medical incontinenta urinara, poate apareain mai multe forme:
- usoara - cand apare uneori in timpul unui efort sportiv (in timpulexercitiilor de fitness, de exemplu);
- medie - se face remarcata cand practici eforturi obisnuite (te ridicide pe scaun, razi, stranuti sau tusesti);
- permanenta, caz in care este considerata de medici o afectiune grava.

In Romania, pana de curand, medicii ofereau pacientelor care sufereaude aceasta afectiune solutii chirurgicale, cel mai frecvent operatiide fixare sau ridicare a organelor genitale ori a vezicii urinare. Inacest caz, rezultatele favorabile sunt variabile. Intre 70-90% dintrepaciente nu mai pierd urina in primul an dupa operatie dar rezultatulpozitiv al operatiei se deterioreaza ulterior, cu fiecare an ce trece dela data operatiei.
Acesta a constituit motivul pentru care specialistiiau cautat solutii mai eficiente si metode mai putin agresive, implicitmai comode pentru pacienta.

Astfel, s-a dovedit faptul ca unele metode de antrenament muscular,insotite sau nu de stimulare electrica, imbunatatesc tonusul muscularal pacientelor in regiunea perineala, cea implicata in controlulurinei. Studiile au aratat ca peste 60% dintre femeile care efectueazaaceste exercitii, sub control medical, nu mai au nevoie de operatie. Caurmare, in Vestul Europei s-a generalizat aceasta schema de tratament.

Tratament fara operatie
In prima etapa, pacientele urmeaza un antrenament in cadrul caruiainvata cum sa faca exercitii de recuperare a controlului urinarii. In jurde trei luni, acestea sunt efectuate sub control medical. La sfarsitulacestei perioade se apreciaza imbunatatirea starii pacientei si, eventual,se stabileste un program de exercitii pe care aceasta il poate efectuaacasa.

In ce consta tratamentul? Mai multe metode si-au aratat eficacitatea,iar dintre acestea, in general doua sau trei tehnici diferite trebuiefolosite la aceeasi pacienta pentru ca rezultatele sa fie bune sirapid instalate.
Se va alege intre biofeedback,antrenament vezical,exercitii perineale tip Kegel saustimulare electrica, fiecare dintreacestea putand fi insotite de un program de gimnastica medicala.

Fiecare pacienta are un program individual, adaptat starii ei de sanatatedar si efortului fizic pe care il depune zi de zi. Antrenamentulva porni poate la fel pentru o secretara si o politista, dar vadura diferit si exercitiile vor avea o intensitate si complexitatediferita, deoarece activitatea fizica proprie celor doua profesii estediferita. "Pentru ca acest program sa dea roade, cooperarea pacientei estefoarte importanta. Convingerea acesteia ca exercitiile ii pot vindecaafectiunea si ii pot imbunatati calitatea vietii este esentiala", maispune dr. Andrei Manu-Marin.

Urinatul des, o boala?

Dr. Andrei V. Manu-Marin, membru al Asociatiei Romane de Urologie si alAsociatiei Europene de Urologie, este medic primar urolog la SpitalulMilitar "Profesor Dr.
D. Gerota", Bucuresti si la "UroAndro Med"(sos. Mihai Bravu, nr. 134, Bl. D 21, sc. A, ap. 1, telefon 252.6553),cabinet specializat in tratarea incontinentei si a tulburarilorurinare. In urma cu un an, dr. Andrei Manu a urmat o a doua specialitatemedicala, neuro-urologie, la Spitalul Academic Maastrich, Olanda, fiindsingurul specialist de acest fel, din Romania.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • cristina pe 25 Ian 2009, 12:45
  problema cu urinatul

  Buna ! ma numesc Cristina si am 29 de ani si un baietel de 4 ani, de cand am nascut am observat ca ma duc des la toaleta, nu prea am luat in seama dar acum nu mai rezist tot timpul simt nevoia sa ma duc, orice beau, apa ..trebuie sa ma duc la toaleta, si noaptea , am fost si la doctor ginecolog si mi-a prescris niste medicamente dar nu ma ajutat cu nimic, sunt tot la fel si simt ca nu mai pot, nu pot sa plec nicaieri ca fac pe mine, si inca ceva cand fac sex simt ca trebuie sa ma duc la toaleta (urina), va rog din suflet daca puteti sa-mi da-ti un sfat , va multumesc foarte mult!

  1
  0

 • andreea pe 17 Aug 2008, 20:50
  e grav?

  buna! de curand,am inceput sa am o scurgere abundenta,de culoare verzuie,cu miros neplacut...nu mi-am inceput viata sexuala inca...ce am?

  0
  0

 • alexya pe 13 Iun 2008, 19:41
  probleme ginecologice

  Buna,am 19 ani si am probleme de natura ginecologica cum ar fi:scurgeri abundente buna iubitvascoase uneoari acestea sunt insotite de mancarimi.Ce ar putea fi?am facut multe tratamente dar in zadar ele reapar.

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod