Fibrom uterin

Fibromul uterin nu afectează doar femeile în vârstă! Principalele simptome

Multe femei tinere ignoră simptomele din cauza unei concepţii greşite conform căreia fibromul uterin afectează doar femeile mai în vârstă. Ce trebuie să ştii despre această boală?
În primul rând trebuie să ştii că menstrele dureroase şi grele, balonarea şi constipaţia sunt indicatori comuni ai femeilor care au fibrom uterin. Aceste prime semnale nu trebuie niciodată ignorate, avertizează Dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover. „Fibromul este o tumoră benignă care se localizează în uter şi este compus din aceleaşi fibre musculare netede ca peretele uterin, însă acestea sunt mult mai dense decât cele normale care au de obicei formă rotundă. Acest lucru este cauzat de variaţiile la nivelul producţiei de estrogen şi progesteron, de aceea afecţiunea apare foarte frecvent la vârste fragede”, explică specialistul.


Semne care să îngrijoreze femeile tinere

1. Sângerări abundente în timpul menstruaţiei;
2.
Crampele înainte şi după menstruaţie;
3. Constipaţia;
4. Urinarea frecventă;
5. Creşterea dimensiunilor abdominale.

„Trebuie să se realizeze o investigaţie medicală pentru a determina dacă o persoană are fibrom şi care este poziţionarea acestuia. Simptomele pe care o pacientă le prezintă, nu pot fi decisive pentru diagnosticare, de aceea medicul trebuie să facă un examen fizic şi o ecografie înainte de a oferi un verdict final şi un tratament”, spune dr. Silviu Iștoc.


Cum se tratează fibromul uterin?



Tratamentul chirurgical laparoscopic

Acesta se stabileşte împreună cu pacienta, iar medicul trebuie să ţină cont de situaţia în care tânăra doreşte să devină mămică după tratarea fibromului.

„În mod normal, în cazul femeilor la vârste tinere, fertilitatea este o problemă şi aceste femei sunt dornice de a rămâne însărcinate pe viitor. Ca urmare, pentru fibroame simptomatice mari, miomectomia este o soluţie, care implică îndepărtarea fibroamelor printr-o incizie abdominală.
Aceste fibroame pot fi eliminate laparoscopic sau robotic prin incizii mici în piele cu ajutorul mai multor porturi. Şansele de a rămâne însărcinată sunt întotdeauna mai mari prin efectuarea intervenţiei laparoscopice decât prin operaţia deschisă.”,
explică specialistul.

Embolizarea arterelor uterine

Implică blocarea arterelor uterine, care sunt principala sursă de sânge la nivelul uterului. Atunci când se face acest lucru, fibroamele pot să se reducă treptat în dimensiune. Aceasta nu este recomandată femeilor care doresc să rămână însărcinate ulterior, deoarece există o potenţială asociere cu avorturi spontane viitoare din cauza întreruperii în alimentarea cu sânge a uterului.

Tratamentul non-chirurgical

În cazul în care fibroamele sunt mici, iar femeia nu are niciun simptom, este etapa în care punerea sub observaţie a pacientei este cea mai importantă şi realizarea intervenţiei se aplică doar dacă simptomele evoluează. În perioada de observaţiei, odată cu apariţia primelor simptome se pot prescrie medicamente speciale care să reducă efectele negative.
„Exemplele includ pilula contraceptivă orală, injectarea contraceptivă, acidul tranexamic şi acidul mefanamic, toate au diferite mecanisme de acţiune.
Cu toate acestea, acţiunea globală este de a reduce fluxul de sânge şi a durerii asociate, care sunt cauzate de fibromul uterin. Aceste medicamentenu sunt asociate cu reducerea în dimensiuni a fibromului. În schimb, inhibitorii de gonadotropine pot fi folosiţi, ei fiind asociaţi cu reducerea în dimensiuni a  fibromului, însă acest lucru are loc în urma inducerii unei stări de menopauza temporară, împreună cu toate efectele nedorite ale acesteia. Ei nu sunt recomandaţi pentru a fi utilizaţi pentru mai mult de şase luni, fără utilizarea de estrogen suplimentar, fiind mai degrabă utilizaţi ca metode temporare până la intervenţia chirurgicală”,
afirmă dr. Silviu Iștoc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod