Endometrioza, o boala fara leac

Endometrioza se defineste prin prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine. Situsurile cele mai frecvente de implantare sunt peritoneul si viscerele pelviene.
Endometrioza se defineste prin prezenta tesutului endometrial in afara cavitatii uterine. Situsurile cele mai frecvente de implantare sunt peritoneul si viscerele pelviene.

Prezenta endometriozei variaza de la leziuni minime ale organelor pelviene, altfel normale, pana la chisturi masive endometriozice ovariene ce modifica anatomia tubo-ovariana si aderente intinse ce implica frecvent intestinul, vezica urinara si ureterul. Se estimeaza ca apare la 7% din femeile aflate la varsta reproductiva si se poate asocia cu durere pelviana si infertilitate.

Endometrioza este o boala hormon-dependenta (estrogen sensibila). Sunt mai multe teorii in ceea ce priveste originea acestei afectiuni, lucru sugestiv pentru ineficienta acestora - in sensul ca nici una nu poate explica in totalitate cazurile de endometrioza.
In etiopatogenia acestei afectiuni sunt implicati factori imunologici si factori genetici (riscul de endometrioza este de sapte ori mai mare daca o ruda de gradul intai este afectata).

Tesutul endometrial localizat in afara uterului se comporta in mod asemanator: se ingroasa si se dezintegreaza, creand zone hemoragice in fiecare luna, datorita fluctuatiilor hormonale. Dar, el nu poate fi eliminat din organism si provoaca leziuni bine delimitate pe organele pe care le colonizeaza. Tesuturile invecinate devin inflamate sau iritate. Inflamatia duce la aparitia chisturilor si a tesutului cicatricial. Astfel, zonele de proliferare a endometrului dau nastere unor "leziuni", "implante" sau "chisturi". Aceste procese pot provoca durere in regiunea in care se dezvolta endometrioza, in special in timpul menstruatiei.

Simptomatologia bolii


Uneori poate fi asimptomatica, alteori este diagnosticata in decursul unor interventii chirurgicale, dar de multe ori poate avea manifestari foarte zgomotoase:

  • durere pelvina cronica, situata in etajul abdominal inferior (pelvis) sau la nivelul regiunii lombare sacrate;
  • dismenoree (durere in momentul menstruatiei). Aceasta este de obicei bilaterala (poate aparea si unilateral, in functie de localizarea leziunilor endometriozice), apare cu 24-48 de ore inainte de menstruatia propriu-zisa si scade in intensitate imediat dupa aceasta, insa uneori poate sa persiste pe toata durata menstruatiei;
  • infertilitate primara, endometrioza fiind una din cel mai des intalnite cauze de infertilitate la femei;
  • dispareunie (durere in timpul contactului sexual);
  • tulburari de mictiune in timpul menstruatiei (urinari frecvente, dureroase), asemanatoare celor din infectiile urinare joase (cistite);
  • balonare, crampe abdominale dureroase, tranzit intestinal accelerat cu diaree sau diminuat cu constipatie instalate odata cu menstruatia;
  • metroragii (sangerari anormale aparute pe parcusul ciclului menstrual), apar la aproximativ 15-20% dintre femeile cu endometrioza; menoragia (mentruatie cu durata prelungita).
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 13 Feb 2018, 19:51
    Endometrioza

    Pentru endometrioza va recomand tratament naturist cu iarba mare: https://www.planteea.ro/miere-cu-inula-m-400g-naturalia/

    0
    0

  • andrada pe 2 Apr 2013, 22:44
    despre edometrioza

    merita sa citit http://vibratiavindecarii.blogspot.ro/2012/07/endometrioza-boala-neiubirii-si.html

    1
    0

  • angela pe 11 Dec 2011, 17:57
    endometrioza

    A facut cineva laparotomie????Va rog sa-mi spuneti cum este???

    0
    0

  • cofariualexandra pe 18 Sep 2011, 12:41
    endometrioza

    buna ziua, de un an de zile am tot felul de probleme ginecologice, care dupa tratamentul prescris de medicul ginecolog se trateaza, iar dupa o luna, aprox 2 revin problemele. am vazut ca in articolul dumneavoastra scrie simptomele care le au femeile cu endometrioza, si observ ca am si eu aceleasi simptome, diaree in timpu menstruatiei, sangerari in afara menstruatiai, dureri pelvine ingrozitoare inainte de menstruatie si chiar dupa, dureri lombare mai tot timpul. ce ar trebui sa fac? cum sai spun medicului meu ginecolog ca vreau sami faci mai multe investigatii? merg destul de des la gincolog, o data la trei luni, nu ar fi trebuit sa isi dea seama ca nu e ceva in regula? va multumesc

    0
    0

  • E-Andra pe 2 Sep 2011, 21:36
    Endometrioza

    Buna! In urma cu 1luna mi'am facut analize iar markerii tumorali mi'au iesit 62 si limita era intre 0-35.Pe moment m'am speriat foarte tare dar a 2 zi aveam programare la doctora si acum 2saptamani m'am operat de chisturi ovariene endometriozice.In timpul operatiei la biopsie am descoperit ca am boala numita endometrioza.Doamna doctor m'a linistit mult si mi'a spus ca din octomrie ma baga 4luni la menopauza.Acum cand ma mai duc vreau sa stiu sigur daca dupaia trebuie sa fac neaparat un bebe.

    0
    0

  • fifi pe 6 Iun 2010, 22:22
    ptr Ana

    Fa spalaturi vaginale timp de o saptama cu apa calduta si o lingurita de bicarbonat ( o lingurita la o cana cu apa). se repeta la o luna de zile daca secretia persista, sa nu faci nici abuz ca poti distruge flora vaginala oricum e mai bine sa mergi si la medic si sa faci testele de specialitate .

    0
    0

  • Ana pe 4 Iun 2010, 09:32
    nu stiu ce am

    Buna ziua ! am si eu o problema si atatea boli vaginale am citit incat nu stiu ce sa mai cred..Problema mea este ca am un lichid alb care miroase si curge de mai multe ori pe zi iar uneori miroase...culoarea lichidului variaza iar de la un timp simnt cateo mancarime sau durere usoara ..va rog ajutatima!!! va multumesc anticipat!

    0
    0

  • gabi pe 23 Nov 2009, 11:33
    endometrioza

    buna.am 27 ani si am endometrioza. am fost operata laparoscopic si asa sa descoperit. in ianuarie trebuie sa ma operez iar sami lege trompele si sa-mi curete matele care sunt lipite. porma sa-mi faca inseminare in vitro poate am noroc. sansele sunt foarte mici. va pup sanatate multa

    1
    1

  • dianediane pe 11 Nov 2009, 23:02
    vai doamne !!!

    eu cred ca ma numar printre femeile cu aceasta boala :( deoarece am fost de nenumarate ori la ginecologie pentru control ca aveam dureri groazanice si mi sa zis ca am infectie urinara dar tratamentu nu are efect asupra mea :(

    4
    0

  • ioanayoa pe 9 Oct 2009, 20:49
    endometrioza

    vrea sa vb cineva depre ea

    0
    0

  • ioanayoa pe 9 Oct 2009, 18:48
    endometrioza

    in cluj napoca daca se poate

    2
    0

  • ioanayoa pe 9 Oct 2009, 18:46
    emdometrioza

    imi puteti spune va rog un medic specialist in tratarea endometriozei?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod