Endometrioza, o boala fara leac

Unele femei cu endometrioza masiva nu prezinta durere, in timp ce altele cu endometrioza minima pot prezenta durere pelviana severa. Durerea pelviana severa si dispareunia pot fi asociate cu endometrioza infiltrativa subperitoneala profunda. Mecanismele posibile asociate durerii includ inflamatia peritoneala locala, infiltrarea profunda cu afectare tisulara, formarea de aderente, ingrosarea fibroasa si colectia sangelui menstrual in implantele endometriozice, consecinta fiind tractionarea dureroasa si modificarea pozitiei fiziologice a tesuturilor.

Endometrioza este o afectiune grava, mai ales prin complicatiile pe care le poate produce. Cea mai grava este infertilitatea, ce afecteaza pana la 40% dintre femeile cu endometrioza. Cu cat afectiunea este mai veche, cu atat scad sansele de a ramane insarcinata. Endometrioza nu creste riscul de cancer uterin sau ovarian.

Se extinde si pe tractul intestinal


Endometrioza extrapelviana, desi frecvent asimptomatica, trebuie suspicionata atunci cand durerea sau o masa palpabila apar in afara pelvisului dupa un model ciclic. Endometrioza ce implica tractul intestinal (mai ales colonul si rectul) este cea mai comuna forma extrapelviana a bolii si determina durere abdominala si lombara inferioara, distensie abdominala, sangerare rectala ciclica, constipatie si obstructie.

Implicarea ureterala poate conduce la obstructie si se manifesta prin durere ciclica, disurie (emisiune dificila a urinii, insotita sau nu de dureri) si hematurie (prezenta sangelui in urina). Alte localizari ale endometriozei extrapelviene mai rare sunt cele pulmonare si la nivelul ombilicului.

Cum se poate diagnostica


Examenul clinic genital (examen cu valve si tuseu vaginal) poate sa nu descopere nici o anomalie sau sa evidentieze semne de endometrioza. Semne sugestive pentru endometrioza includ nodularitatea fundului de sac vaginal posterior, marirea ovariana unilaterala etc.

Semnele sugestive locale trebuie investigate imagistic - examinarea ecografica, tomografia computerizata (TC) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN) pot fi utilizate pentru a stabili diagnosticul principal.

Evaluarea prezentei endometriozei necesita examinarea sistematica a cavitatilor pelviana si abdominala prin intermediul laparoscopiei diagnostice.
Diagnosticul de certitudine este confirmat intotdeauna prin biopsia leziunilor suspecte, mediata laparoscopic.

Tratamentul, doar o ameliorare temporara


Nici una din strategiile de prevenire a endometriozei nu a fost in mod consistent eficienta. Desi reducerea incidentei endometriozei a fost raportata la femeile angajate precoce in activitati aerobice, efectul posibil protector al exercitiului fizic nu a fost complet investigat.

Indiferent de profilul clinic (sufebrilitate, durere, absenta simptomelor), tratamentul endometriozei este justificat de evolutia progresiva a endometriozei la 2/3 din paciente. Din pacate, eliminarea implantelor endometriozice prin tratament medical sau chirurgical furnizeaza frecvent numai o ameliorare temporara.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Maria pe 13 Feb 2018, 19:51
    Endometrioza

    Pentru endometrioza va recomand tratament naturist cu iarba mare: https://www.planteea.ro/miere-cu-inula-m-400g-naturalia/

    0
    0

  • andrada pe 2 Apr 2013, 22:44
    despre edometrioza

    merita sa citit http://vibratiavindecarii.blogspot.ro/2012/07/endometrioza-boala-neiubirii-si.html

    1
    0

  • angela pe 11 Dec 2011, 17:57
    endometrioza

    A facut cineva laparotomie????Va rog sa-mi spuneti cum este???

    0
    0

  • cofariualexandra pe 18 Sep 2011, 12:41
    endometrioza

    buna ziua, de un an de zile am tot felul de probleme ginecologice, care dupa tratamentul prescris de medicul ginecolog se trateaza, iar dupa o luna, aprox 2 revin problemele. am vazut ca in articolul dumneavoastra scrie simptomele care le au femeile cu endometrioza, si observ ca am si eu aceleasi simptome, diaree in timpu menstruatiei, sangerari in afara menstruatiai, dureri pelvine ingrozitoare inainte de menstruatie si chiar dupa, dureri lombare mai tot timpul. ce ar trebui sa fac? cum sai spun medicului meu ginecolog ca vreau sami faci mai multe investigatii? merg destul de des la gincolog, o data la trei luni, nu ar fi trebuit sa isi dea seama ca nu e ceva in regula? va multumesc

    0
    0

  • E-Andra pe 2 Sep 2011, 21:36
    Endometrioza

    Buna! In urma cu 1luna mi'am facut analize iar markerii tumorali mi'au iesit 62 si limita era intre 0-35.Pe moment m'am speriat foarte tare dar a 2 zi aveam programare la doctora si acum 2saptamani m'am operat de chisturi ovariene endometriozice.In timpul operatiei la biopsie am descoperit ca am boala numita endometrioza.Doamna doctor m'a linistit mult si mi'a spus ca din octomrie ma baga 4luni la menopauza.Acum cand ma mai duc vreau sa stiu sigur daca dupaia trebuie sa fac neaparat un bebe.

    0
    0

  • fifi pe 6 Iun 2010, 22:22
    ptr Ana

    Fa spalaturi vaginale timp de o saptama cu apa calduta si o lingurita de bicarbonat ( o lingurita la o cana cu apa). se repeta la o luna de zile daca secretia persista, sa nu faci nici abuz ca poti distruge flora vaginala oricum e mai bine sa mergi si la medic si sa faci testele de specialitate .

    0
    0

  • Ana pe 4 Iun 2010, 09:32
    nu stiu ce am

    Buna ziua ! am si eu o problema si atatea boli vaginale am citit incat nu stiu ce sa mai cred..Problema mea este ca am un lichid alb care miroase si curge de mai multe ori pe zi iar uneori miroase...culoarea lichidului variaza iar de la un timp simnt cateo mancarime sau durere usoara ..va rog ajutatima!!! va multumesc anticipat!

    0
    0

  • gabi pe 23 Nov 2009, 11:33
    endometrioza

    buna.am 27 ani si am endometrioza. am fost operata laparoscopic si asa sa descoperit. in ianuarie trebuie sa ma operez iar sami lege trompele si sa-mi curete matele care sunt lipite. porma sa-mi faca inseminare in vitro poate am noroc. sansele sunt foarte mici. va pup sanatate multa

    1
    1

  • dianediane pe 11 Nov 2009, 23:02
    vai doamne !!!

    eu cred ca ma numar printre femeile cu aceasta boala :( deoarece am fost de nenumarate ori la ginecologie pentru control ca aveam dureri groazanice si mi sa zis ca am infectie urinara dar tratamentu nu are efect asupra mea :(

    4
    0

  • ioanayoa pe 9 Oct 2009, 20:49
    endometrioza

    vrea sa vb cineva depre ea

    0
    0

  • ioanayoa pe 9 Oct 2009, 18:48
    endometrioza

    in cluj napoca daca se poate

    2
    0

  • ioanayoa pe 9 Oct 2009, 18:46
    emdometrioza

    imi puteti spune va rog un medic specialist in tratarea endometriozei?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod