Boala celiaca sau enteropatia glutenica

Alimente sanatoase Ce alimente ar trebui consumate de catre persoanele care sufera de boala celiaca?

Carnea proaspata, pestele sau pasarile de curte, lapte, oua si branza neprocesata, fasole uscata, fucte si legume proaspete si congelate toate sunt alimente sanatoase.

In ceea ce priveste granele, porumbul si orezul sunt cele mai indicate si cele mai sanatoase. De asemenea, in aceasta categorie poate intra si ovazul pur. S-au facut teste pentru a se verifica daca ovazul este un aliment sanatos in cazul celor afectati de boala celiaca, iar rezultatele au fost controversate.
Ovazul contine mai putin gluten decat graul, si unele persoane cu boala celiaca sustin ca pot tolera cantitati mici de ovaz fara sa treaca prin experiente neplacute.  

Ovazul in stare pur este foarte greu de gasit, si acesta poate fi usor contaminat cu ingrediente care contin gluten. Deci, din prudenta este indicat ca si ovazul sa fie evitat.

Majoritatea persoanelor cu boala celiaca au incredere in produsele de casa, deoarece folosesc substituenti ai fainei de grau, cum ar fi din orez, soia sau cartofi.
In consecinta, companiile producatoare de alimente pot oferi paine fara gluten, paste si alte produse care se bazeaza pe cereale.

Chiar daca dieta fara gluten te poate descuraja la prima vedere, verificarea rapida a etichetelor alimentelor poate deveni o a doua activitate a ta, si nu este un mod rau pentru a vedea ce alte efecte - calorii, grasimi, vitamine si alti nutrienti - poate avea alimentele asupra sanatatii.

Pentru marea majoritate a persoanelor cu boala celiaca, implicarea in descoperirea solutiilor pentru simptome, si abilitatea de a rezista complicatiilor bolii celiace netratate, face ca dieta sa aiba un pret mai mic pe zi ce trece.


Alimentele care contin gluten: orz, bere, painea, cerealele, sosurile, biscuitii, faina, painea graham, ovazul, secara, grisul, graul (taratele, germenii, amidonul).

Alimente care pot contine gluten: sirop de orez brun, caramelul, dextrina (daca este derivata din grau), faina si produsele cereale, vegetale hidrolizate sau maltul, amidon modificat din alimente, sos de soia, textura vegetala a proteinelor.  

Aceste alimente nu ar trebui mancate, cel putin pana cand nu se verifica daca sunt derivate din cereale care contin gluten.


         
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • criste-roman marcela pe 11 Nov 2008, 15:34
    fara

    articolul este foarte sec, ar trebui sa contina informatii utile celor ce au boala, mai ales in sectiunea tratament

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod