Boala celiaca sau enteropatia glutenica

Diagnosticarea Pentru cei mai multi dintre suferinzi nu este ceva neobisnuit sa fie diagnosticati cu afectiuni inrudite, cum ar fi: anemia, depresia, oboseala cronica si sindromul intestinelor iritate, inainte ca boala celiaca sa fie identificata.

Aceasta situatie poate explica de ce perioada de la primul simptom la diagnosticarea poate fi de luni sau chiar ani de zile. Diagnosticarea este cat se poate se simpla, implicand un test de sange care detecteaza anticorpii de gluten.

Toate persoanele care au cazuri in familie ar trebui sa ceara sa li se faca un test de sange.
Un alt standard pentru diagnosticare este biopsia intestinului subtire. Folosind un endoscop (un tub subtire si transparent) care este introdus in gura si directionat catre esofag, doctorul colecteaza  o mostra din interiorul intestinului subtire pentru a verifica leziunile provocate de boala celiaca.

Daca diagnosticul este confirmat, proteina gluten trebuie complet inlaturata din dieta pentru tot restul vietii. In unele cazuri, excluderea glutenului din alimentatie duce la ameliorarea imediata a simptomelor si permite intestinului subtine sa se vindece, un procedeu care incepe in cateva zile dar care dureaza pana la 6 luni.


 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • criste-roman marcela pe 11 Nov 2008, 15:34
    fara

    articolul este foarte sec, ar trebui sa contina informatii utile celor ce au boala, mai ales in sectiunea tratament

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod