Perimenopauza și acneea

Perimenopauza și acneea: de ce apropierea menopauzei provoacă apariția coșurilor

Te apropii de 40 de ani și crezi că ai lăsat demult în urmă coșurile din adolescență dar deodată te trezești într-o dimineață cu mai multe leziuni? Perimenopauza și acneea sunt interconectate, iar începutul schimbărilor care anunță trecerea spre menopauză îți poate pune în pericol aspectul tenului. Descoperă cum trebuie să procedezi pentru a evita acneea care te face să simți că te-ai întors la liceu.
Nu  bănuiai că acneea își poate face apariția chiar și după ce ai trecut de 30 sau 40 de ani? Ei bine, fluctuațiile hormonale pot avea drept rezultat imperfecțiunile care te deranjează și trebuie să iei măsuri pentru a preveni imaginea negativă de sine, semnele și infecțiile.

 
Ce este perimenopauza?

„Perimenopauza este perioada de trecere spre menopauză, cu o durată vaiabilă pentru fiecare femeie. Majoritatea persoanelor nu realizează că și organismul femeilor secretă testosteron. Dacă până la declanșarea perimenopauzei nivelul de testosteron este redus, odată ce încep modificările specifice testosteronul va crește din ce în ce mai mult”, explică dr. Jennifer Kitchin, dermatolog din New York.
Dezechilibrul hormonal care începe în timpul perimenopauzei poate avea multe efecte secundare. „Organismul tău se schimbă semnificativ, iar perimenopauza și acneea sunt conectate în mod complex.
Creșterea temperaturii interne din cauza bufeurilor, transpirațiile nocturne, îngrășarea aparent fără cauză, pierderea strălucirii pielii și a tonusului general se adaugă la creșterea testosteronului, făcând acneea mult mai probabilă. De asemenea, rezistența și capacitatea de regenerare a pielii scad, semnele lăsate de coșuri fiind mult mai evidente, iar riscul de infecții este mai ridicat decât în timpul adolescenței. Nu este deloc plăcut să-ți apară fire de păr alb odată cu noile coșuri, dar este scenariul cel mai des întâlnit când începe tranziția spre menopauză”
, potrivit dr. Linda Chung Honet, dermatolog.
 
Piele perimenopauza acnee 

 
De ce se agravează aspectul pielii în timpul perimenopauzei?

La fel ca și fluctuațiile hormonale din adolescență, hormonii care predomină în timpul trecerii spre menopauză favorizează punctele negre și coșurile.
„Perioada în care organismul evoluează spre menopauză periclitează echilibrul dintre estrogen și testosteron. Chiar și o modificare minoră poate schimba componența sebumului, cauzând acneea chistică, care lasă semne grave. Se întâmplă cel mai des în cazul femeilor care nu au avut acnee până la această vârstă”, explică dr. Margo Weishar, dermatolog.
Dr. Mary Lupo avertizează că și producția de cortizol influențează negativ perimenopauza și acneea. „Modificarea nivelurilor hormonale poate cauza acneea în mod direct, dar dacă la acest factor adăugăm și stresul crescut resimțit în această perioadă, glandele sebacee vor fi stimulate excesiv din cauza cantității foarte ridicate de cortizol din organism. Ritmul de înnoire la nivel celular devine mai lent, astfel încât porii vor acumula mai mult sebum, care va bloca îndepărtarea stratului de celule moarte și va favoriza apariția coșurilor.
De asemenea, aprinderea la față cauzată de emoții negative sau bufeuri declanșează procesul inflamator care are drept rezultat coșurile de sub piele”
, explică dermatologul.
 
Ingrijire piele perimenopauza 

 
Cum îți poți proteja pielea?

Din păcate experții consideră că nu poți opri complet apariția coșurilor în timpul perimenopauzei, însă tratarea leziunilor și modificarea stilului de viață vor minimiza acneea. „Este foarte greu să previi acneea în această perioadă pentru că factorii genetici influențează decisiv riscul de acnee în timpul perimenopauzei. Cu toate acestea, acneea va fi agravată de un stres cronic și de o dietă cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr, alimente procesate și produse lactate. În unele cazuri chiar și antrenamentele solicitante la sală pot declanșa acneea. Trebuie să se urmeze o dietă echilibrată, care pune accentul pe fructe și legume proaspete și să se realizeze antrenamente de intensitate redusă până la moderată”, potrivit dr.
Holly Gunn, dermatolog din Birmingham.
„Dacă acneea este foarte greu de combătut se poate recurge la un tratament cu doze reduse de isotretinoin. Peelingul chimic este foarte eficient pentru îndepărtarea semnelor inestetice”, spune dr. Aanand Geria.
Chiar dacă nu ai cum să stopezi declanșarea perimonopauzei și trecerea la menopauză, sfaturile unui specialist te vor susține pentru a putea arăta în continuare bine. Numai un tratament adaptat nevoilor pielii tale din această perioadă poate reduce coșurile și previne înroșirea pielii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod