Cod roșu: la ce afecțiuni te expune rozaceea?

Este posibil ca înroșirea și încălzirea pielii să provoace și alte probleme de sănătate? Se pare că există o legătură între rozacee și bolile cardiace, afecțiunile digestive și anumite tipuri de cancer. Află cât de periculoasă este rozaceea și ce măsuri poți lua.
Rozaceea nu se reduce la simptomele manifestate la nivelul pielii. Deși înroșirea, senzația de arsură și inflamațiile asemănătoare coșurilor creează un disconfort accentuat se pare că există și alte riscuri la care sunt expuse persoanele care au primit acest diagnostic.
Potrivit Societății Naționale pentru Rozacee din SUA, 16 milioane de persoane suferă de această afecțiune dermatologică pe fond inflamator. Nu poate fi vindecată deoarece este o afecțiune cronică, iar aspectul pielii creează probleme celor care se confruntă zilnic cu simptomele specifice. Rozacea apare de obicei după vârsta de 30 de ani, iar la început poate fi confundată cu arsurile solare sau cu o îmbujorare accentuată. În lipsa unui tratament adecvat vor apărea umflături și leziuni care seamănă cu acneea, iar suprafața pe care o acoperă coșurile și roșeața se va extinde în timp. Ar putea apărea și senzațiile de arsură, usturime sau înțepături.
În cazurile de rozacee severă dimensiunile nasului pot crește din cauza excesului de țesut de la nivelul feței.
„În ultima perioadă ni s-au raportat din ce în ce mai multe cazuri noi de rozacee, iar acest diagnostic este asociat de regulă cu alte afecțiuni grave”, spune dr. Richard Odom, profesor de dermatologie de la Universitatea din California. „Este important de reținut că nu s-a stabilit încă o relație de tip cauză-efect între rozacee și alte boli, dar este un semnal de alarmă. De îndată ce suspectezi că ai putea avea rozacee este indicat să apelezi la sfatul dermatologului tău pentru a evita riscurile suplimentare pentru sănătate. Administrarea tratamentului adecvat înainte ca afecțiunea să devină severă nu va ameliora doar aspectul pielii, ci te poate proteja și de alte boli”, a continuat acesta.

 
Cercetătorii au identificat o legătură între rozacee și alte afecțiuni grave

În cadrul unui studiu recent realizat în Taiwan au fost monitorizați 33.000 de pacienți diagnosticați cu rozacee. Oamenii de știință au demonstrat că persoanele care suferă de această afecțiune au un risc cu 41% mai mare de a avea un nivel ridicat al colesterolului, cu 35% mai mare de înfundare a arterelor și cu 17% mai ridicat pentru hipertensiune arterială față de persoanele care nu au rozacee. 
De asemenea, s-a realizat și un chestionar amplu în rândul asistentelor medicale, începând din 1989 până în 2016.
Au fost intervievate 116.000 de asistente, dintre care 6.000 au avut rozacee. Cele care sufereau de această afecțiune aveau un risc dublu de cancer tiroidian și de piele.

 
Examinarea conexiunii dintre rozacee, diabet și dezechilibrele hormonale

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea John Hopkins a identificat și o legătură între rozacee și agravarea simptomelor alergice, a bolilor respiratorii, a refluxului gastroesofagian, a diabetului și a dezechilibrelor hormonale la femei. De asemenea, s-a constatat și un risc accentuat de infecții urinare și tumori cerebrale.
„La fel ca și în cazul studiilor anterioare aceste legături pot fi influențate de o multitudine de factori, dar ni se pare problematic faptul că elementul comun este mereu rozaceea. Cu toate acestea, până când nu vor fi clarificate și celelalte elemente care determină manifestarea acestor boli în cazul pacienților care au rozacee cea mai utilă măsură este evaluarea și tratarea acestei afecțiuni cronice”, a spus dr.
Odom.

 
Impactul rozaceei nu este doar la suprafață

Potrivit chestionarelor realizate, pacienții care au rozacee au resimțit efectele negative ale bolii în plan emoțional, ca urmare a excluderii și criticilor primite. Astfel, din 1.675 de pacienți chestionați peste 90% au declarat că afecțiunea le-a redus încrederea în propria persoană, iar 88% au spus că au trecut prin momente jenante când alte persoane au râs sau i-au criticat pentru felul în care arată. 76% au avut sentimente de frustrare, 54% s-au confruntat cu anxietatea și lipsa de speranță, 43% au devenit deprimați, 34% au fost furioși, iar 32% s-au izolat de familie și prieteni. În plus, 52% au declarat că preferă să evite întâlnirile cu alte persoane și că au lipsit de la școală sau de la serviciu în zilele în care aspectul pielii s-a agravat.

 
Semnale de avertizare

Iată ce simptome trebuie să te facă să te programezi la un consult dermatologic cât mai repede:
- roșeața localizată la nivelul obrajilor, nasului, bărbiei sau frunții;
- vasele de sânge vizibile pe față;
- umflăturile sau coșurile;
- ochii foarte iritați sau care lăcrimează tot timpul.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod