9 metode de tratare a negilor

Metodele aplicabile la domiciliu pentru tratamentul negilor (numite veruci în termeni medicali) sunt în general nedureroase şi presupun un cost minim.

Metodele aplicabile la domiciliu pentru tratamentul negilor (numite veruci în termeni medicali) sunt în general nedureroase şi presupun un cost minim.

 

1. Soluţii keratolitice 

Pentru verucile de dimensiuni mici, soluţiile pe bază de acid salicilic şi acid lactic 10-20% (ex: Duofilm) sunt cea mai bună alegere. Metoda presupune răbdare şi aplicarea zilnică a soluţiei la nivelul verucii, până la îndepărtarea totală a acesteia.
 

2. Plasturii keratolitici

Leziunile mai extinse vor fi tratate prin aplicarea unor plasturi conţinând acid salicilic în concentraţie de 40% timp de o săptămână, urmând apoi aplicarea soluţiilor keratolitice pentru tratarea leziunilor mai mici.
 

3. Cremă cu imiquimod 

Se aplică local de 3 ori/săptămână. Leziunile de dimensiuni mai mari pot necesita pansamente ocluzive pentru a facilita acţiunea cremei.


 

4. Tratamentul hipertermic

Introducerea zonei afectate în apă fierbinte (45 grade C) timp de 20 de minute de 2 sau 3 ori pe săptămână (până la un număr de aproximativ 16 astfel de şedinţe) a dat rezultate la unii pacienţi.
 

5. Metoda benzii adezive

Veruca se acoperă cu o bucată de bandă adezivă, care se lasă pe loc timp de 6 zile. În seara celei de-a şasea zi, banda este îndepărtată după înmuiere în apă călduţă, iar suprafaţa leziunii este frecată uşor cu piatra ponce. Peste seară pielea se lasă descoperită, iar a doua zi dimineaţa se reia procedeul.

Pot fi necesare aproximativ 10 astfel de cicluri şi nu este o metodă care să dea 100% rezultate pozitive, însă pare a avea o rată de succes superioară crioterapiei şi merită încercată.
 

Metodele aplicabile în cadrul unei clinici sunt de cele mai multe ori dureroase şi costisitoare.
 

6. Crioterapia

Se bazează pe aplicarea de azot lichid cu ajutorul unui aplicator cu vârf de vată la nivelul zonei afectate timp de 30 de secunde. Azotul va produce îngheţarea şi distrugerea ţesutului afectat. Tratamentul trebuie repetat la interval de 4 săptămâni până la înlăturarea completă a verucii.

Este un procedeu dureros.
 

7. Electrocauterizarea 

Este mai eficientă decât crioterapia, însă se asociază şi cu un risc mai mare de a produce cicatrici. Negii sunt arşi cu ajutorul unui electrocauter, iar întregul procedeu se desfăşoară sub anestezie locală.
 

8. Tratamentul laser

Poate fi eficient în cazul verucilor rezistente la tratament, însă nu prezintă beneficii deosebite faţă de crioterapie sau electrocauterizare.
 

9. Tratamentul chirurgical

Presupune curăţirea verucii cu ajutorul unei chiurete, după crioterapie în prealabil. Este contraindicată excizia chirurgicală.

de Cristea Andra Cristina, medic dermatolog
Spitalul Clinic Colentina, Şos. Stefan cel Mare nr. 19 - 21, sector 2, Bucuresti
Clinica Dermestet (www.dermestet.ro) - Sos. Olteniţei, nr 257A, sector 4, Bucureşti şi Clinica Syromed Plus (www.syromed.ro), strada Barbu Văcărescu nr. 39 (lângă stadionul Dinamo), sector 2
 

Comentarii (16)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • valeriu pe 18 Oct 2014, 01:05
    bataturi la picioare

    spunetimi va rog cu ce se trateaza bataturile la picioare (pielea moarta)

    0
    0

  • Bogdan Rosu pe 30 Sep 2013, 12:58
    tratament sigur pentru negi

    Eu am avut 2 negi pe un deget si 1 pe altul am incercat mai toate metodele pana am gasit raspunsul de la un om mai in varsta! Inainte sa fac treaba mare imi bagam un deget in fund cam pana la neg il tineam cam jumatate de ora apoi il scoteam si nu ma spalam pana seara, pe parcursul zilei mancam o punga de seminte de floarea soarelui, in decurs de 1 saptamana mi-au trecut negi!

    8
    6

  • Iuliana luminita pe 4 Sep 2013, 13:30
    vreau sa scap de negi

    bunaaa. si eu am cativa negi pe mana dreapta si pa mana stanga la degete. am incercat si Verolit un timp mai indelungat dar nici un rezultat . am folosit si rostopasca si zahar ars si ceapa dar nici un rezultat . nu stiu ce sa mai fac . va rog daca ma puteti ajuta cu cevaaa . ceva care sper ca de data aceasta sa-mi poata fi de folos . va rog mult . multumesc :* :* :* :(((((( :-((((

    1
    1

  • Petronela pe 22 Iul 2013, 16:26
    Neg sau veruci

    Am si eu un neg la nas , chiar langa nara dreapta este foarte iritant , si mi'a crescut foarte mare , oare ce pot face sa scap de ea ?

    1
    0

  • stefan pe 4 Iun 2013, 17:08
    negi

    usturoiul e cel mai bun medicament. dupa ce am fost la medic si mi i-a ars cu azot, miua crescut de 3 ori mai mari si inca si ma dureau. Apoi puneam usturoi cite 1 ora pe zi il legam cu banda adeziva de nigel si il tijneam asa o ora, in 3 saptamini am scapat.

    2
    3

  • ioana pe 11 Feb 2012, 16:05
    o proasta metoda

    eu am pe fata negi de dimensiuni mici.am incercat cu duofilm da nu am scapat de ei.oare ce as mai putea face?

    1
    0

  • Aliona pe 19 Dec 2011, 17:00
    Salut tuturor !

    Eu am un neg pe picior de vre-o 6 ani, cam 5 ani in urma mi-am legat negul cu ata, si el sa uscat si a cazut singur, ar ma apoi nici nu am observat cind a crescut dn nou si inca ma mare.

    1
    0

  • ella pe 6 Mar 2011, 19:42
    garantat!

    Povestea e lunga,cu dureri la picioare ,cu taiatul verucilor pe viu....Cu DUOFILM am scapat definitiv si irevocabil!!!

    9
    0

  • stefan stancu pe 25 Feb 2011, 23:49
    terapie cu lumina polarizata BIOPTRON

    Se poate vindeca sau ameliora folosind lumina polarizata. Pentru mai multe detalii si sedinte GRATUITE : stefanstancu@yahoo.com sau 0761779544

    2
    1

  • elena pe 23 Ian 2011, 13:27
    negi-tratare

    am avut 3 negi la incheietura degetului mare pe interior,aproape un an,cel mai mare se facuse deja de marimea unui bob de porumb,m-am chinuit o vara intraga cu Verolit dar fara nici unrezultat pana m-a vazut cineva si mi-a recomandat frunzele de rostopasca,am depistat un loc unde aceztea crsteau,nu o sa va vina sa credeti dar chiar in oras undeva pe sub un gard viu.am pus timp de o luna seara cate o frunzulitza sfarmata usor cat sa lase ,,zeama,, ei si intr-o luna nici urma de negi,se faceau coji deasupra si cadeau,intr-o alta saptamana alta coaja si cadea si aceea,asa acum la 3 luni de cand am inceput sa pun frunzele de rostopasca nici urme de negi. testati cu incredere.

    9
    1

  • mirela pe 22 Ian 2011, 09:58
    negi

    Eu am scapat de negi, aplicand pe suprafata lor tinctura de propolis in fiecare dimineata si seara timp de cateva saptamani

    4
    0

  • sylvya04 pe 21 Ian 2011, 12:43
    Duofilm

    Eu am scapat de negi (aveam vreo 4 pe degete) cu Duofilm, cam in 3 sapt. In timpul tratamentului, dupa ce aplicam solutia, ma manca tare in zona negului, si-mi venea sa ma scarpin mereu, dar dupa aceea au disparut, si de atunci (sunt 2 ani) si nici nu mi-au mai apurut deloc. Am incercat inainte si rostopasca, si usturoiul aplicat pe neg, si sangele menstrual (spunea cineva ca e eficient pe alt site), dar nimic. Doar Duofilmul a fost ok.

    1
    0

  • Kitty pe 20 Ian 2011, 18:55
    negi

    Dragelor, daca nu va dezgusta, puteti aplica sperma direct pe neg si lasati sa se usuce. Repetati operatiunea de cateva ori si nici nu vesti sti cand vor disparea negii. Metoda am testat-o eu insami.

    2
    2

  • mihaela pe 20 Ian 2011, 17:46
    rezultate bune cu solutia Duofilm

    Dupa ce m-am chinuit vreo 20 de ani cu un neg pe mana, am scapat de el in doar 2 saptamani cu Duofilm (pretul este in jur de 20 de lei in farmacii). Din cate stiu microbul este transmisibil.

    3
    0

  • cristi.misu pe 20 Ian 2011, 15:45
    o metoda de tratare

    Se ia o buca ta de ata (dimensiunea nu conteaza) si se face pe ea atitea noduri cite negii ai si se pune undeva unde permanent este apa si cu timpul ei dispar.Eu tot nu credeam insa aceasta mi-a spuso un medic dar nici nu am observat cind deja nu ii mai aveam.Ei nu dipar deodata.

    4
    2

  • Daissy pe 20 Ian 2011, 11:24
    negii

    Dar, de ce apar? Intervine o scădere a imunităţii organismului sau este altceva? Si cum se poate preveni?

    12
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod