parfum

De ce nu suportă unele persoane parfumurile?

S-ar putea să te enerveze foarte tare mirosul cremei de mâini a colegei de la birou sau anumite parfumuri pe care le simți. Însă, pentru anumite persoane, parfumurile pot declanșa o serie de simptome reale, de la migrene la dificultăți de respirație, potrivit unui nou studiu australian.

Care este motivul pentru care unele persoane nu suportă parfumurile?


Studiul realizat de un profesor în inginerie civilă, de la Școala de Inginerie a Universității din Melbourne, a fost efectuat cu ajutorul unui eșantion de 1.100 de persoane. Acestea au completat chestionare referitoare la expunerea lor la produse parfumate, printre care se numărau produse de îngrijire, soluții de curățare, odorizante și detergenți, precum și reacțiile declanșate de aceste produse.

Rezultatele studiului sugerează faptul că sensibilitatea la parfum nu reprezintă o problemă frecvent întâlnită, dar că poate fi destul de severă.
O treime din participanții la studiu au raportat că se confruntă cu una sau mai multe probleme de sănătate din cauza produselor parfumate. Cele mai comune reacții au fost dificultățile respiratorii, inclusiv tusea și problemele cu respirația. Aproximativ 17% dintre participanți au raportat acest efect. 14% dintre persoanele prezente la studiu au raportat simptome la nivelul mucoaselor, cum ar fi congestia nazală și ochii umezi, 10% au avut parte de migrene, iar 9,5% au declarat că au constatat apariția unor probleme ale pielii (erupții cutanate, urticarie, furnicături și dermatită).

Alte reacții adverse au inclus crize de astm (7,6%) și probleme gastro-intestinale (3,3%).
Aproape 5% dintre oameni au declarat că au suferit simptome neurologice (amețeală sau leșin), iar 4,1% au raportat probleme cognitive, cum ar fi probleme cu memoria și probleme de concentrare.

Mai mult decât atât, aproape 8% dintre respondenți au declarat că și-au pierdut locul de muncă sau câteva zile de la actualul loc de muncă în ultimul an, din cauza faptului că s-au îmbolnăvit atunci când au fost expuși la anumite parfumuri la locul de muncă.

Conform specialiștilor, efectele asupra sănătății cauzate de sensibilitatea la parfumuri pot fi imediate și severe.
Multe persoane prezintă și reacții adverse la odorizante.

Dacă te numeri printre persoanele care nu suportă parfumurile, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a te proteja. În primul rând, scapă de odorizante și deschide geamurile. De asemenea, poți folosi produse de curățare pe bază de oțet sau bicarbonat de sodiu. În cele din urmă, încearcă să vorbești cu acei colegi care folosesc un parfum ce îți activează problemele.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod