fus orar

Cum să eviți efectele decalajului de fus orar

Dacă ai călătorit vreodată prin mai multe fusuri orare, probabil că ești familiarizat cu simptomele asociate decalajului de fus orar. Printre acestea se numără oboseala, insomnia, greața, durerile de cap și dificultățile de concentrare.
Acestea au loc atunci când ritmul circadian al corpului este aliniat greșit la timpul destinației. Corpul tău este obișnuit să se trezească și să se culce în funcție de răsăritul și apusul soarelui și devine confuz când aceste procese au loc la momente diferite decât înainte. Din fericire, există câteva trucuri pe care le poți folosi dacă vrei să diminuezi simptomele decalajului de fus orar, chiar dacă acestea nu pot fi complet evitate. Iată la ce concluzii au ajuns cercetătorii!

Metode prin care poți să combați apariția efectelor decalajului de fus orar


1. Ia suplimentul Pycnogenol


Acesta este compus din scoarță de pin. Cercetătorii italieni au descoperit că reduce simptomele decalajului de fus orar.
Potrivit unui studiu publicat în revista Minerva Cardioangiologica, Pycnogenol ajută la atenuarea oboselii, a problemelor de vedere și a incapacității de a dormi. Participanții din studiu care au luat suplimentul au observat o inflamare mai mică a picioarelor în timpul zborului comparativ cu persoanele care au purtat ciorapi compresivi. De asemenea, au experimentat dureri generale într-o măsură mai mică după zbor.

2. Nu mânca în timpul zborului


Potrivit doctorului Clifford B. Saper și colegilor săi de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, poți folosi postul negru pentru a reduce diferența de fus orar, deoarece lipsa de mâncare poate resincroniza ritmurile corpului.
Odată ce ajungi la aeroport, evită toată alimentele, dar bea contități mari de apă! După aterizare, poți relua mâncatul în funcție de ora locală.

3. Ia un supliment de melatonină


Melatonina este un hormon care te ajută să controlezi ciclul de somn-trezire. Potrivit unui articol publicat în revista Pharmacy and Therapeutics, atunci când este luată ca supliment după-amiaza sau seara, melatonina poate stimula somnul într-un nou fus orar. Prin creșterea nivelului de melatonină, îi spui corpului că începe noaptea biologică.

4. Fă mișcare dimineața în noul fus orar


Deși ar putea fi tentant să faci exerciții fizice la 2 dimineața atunci când ești treaz, acest lucru va face și mai dificil somnul. Potrivit lui Jodi Ettenberg, fondatorul unui blog de călătorie, antrenamentul din dimineața de după ce ajungi la destinație stimulează fluxul sanguin și trezirea.
Este, de asemenea, important să te expui la lumina naturală de dimineață dacă poți, mai ales în primele zile de după aterizare. Este adesea greu, pentru că s-ar putea să vrei să stai doar în pat, dar dacă deschizi fereastra și începi antrenamentul, îi amintești corpului că a început ziua.

5. Stai pe o saltea de presopunctură


Deși studiile științifice care susțin eficacitatea saltelelor de presopunctură lipsesc, unii oameni pretind că se simt mult mai bine după 20 de minute petrecute pe un pat de spumă acoperit de nenumărate vârfuri de plastic. Deși șederea pe această saltea nu este comodă la început, poate genera senzația de relaxare necesară pentru a adormi.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod