Cremele de protecţie solară, insuficiente în lupta contra cancerului de piele

Produsele de protecţie solară, chiar şi cele cu un factor maxim de protecţie (SPF), nu constituie o metodă sigură de prevenire a cancerului de piele, au descoperit cercetătorii britanici într-un studiu fără precedent.

Deşi cremele cu factor de protecţie solară (SPF) împiedică arsurile, acestea permit pătrunderea în piele a razelor ultraviolete, care, pe termen lung, pot provoca tumori canceroase, informează cotidianul britanic Daily Mail, citat de agenția Mediafax.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester şi de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au efectuat, în premieră mondială, un studiu molecular asupra cauzelor apariţiei melanoamelor maligne, cea mai letală formă de cancer al pielii.

În studiul publicat în revista Nature se arată că până şi cremele cu SPF 50 permit pătrunderea razelor ultraviolete suficient de mult încât să afecteze ADN-ul din celulele pigmentare ale pielii.

Prima linie de apărare este evitarea soareluiChris Flower
"Oamenii au tendinţa de a crede că sunt invincibili după ce au aplicat această cremă şi petrec mai mult timp la soare, crescând expunerea generală la raze ultraviolete.
Această cercetare aduce dovezi importante că aceste creme au rolul lor, dar că nu trebuie să ne bazăm în întregime pe ele pentru a ne proteja pielea"
, a declarat Julie Sharp, de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Cercetătorii au descoperit că aceste creme de protecţie solară nu reuşesc să împiedice radiaţiile solare şi cauzează o mutaţie a "genei protectoare" din piele (care produce proteine ce protejează împotriva razelor ultraviolete, UV).

"Razele ultraviolete ţintesc tocmai genele care ne protejează de efectele dăunătoare ale acestora, acest lucru arătând cât de dăunători sunt aceşti agenţi cancerigeni.
Foarte important, acest studiu demonstrează că cremele SPF nu oferă o protecţie completă împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultraviolete"
, a spus autorul cercetării, Richard Marais, de la Universitatea din Manchester.

"Această cercetare subliniază importanţa faptului de a combina crema de protecţie solară cu alte strategii de protejare a pielii, inclusiv purtarea pălăriilor de soare şi a hainelor mai subţiri, precum şi statul la umbră când soarele arde cel mai puternic", a adăugat Richard Marais.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod