Studiu: Prezervativul favorizează dezvoltarea în vagin a bacteriilor bune

Te protejează de bolile cu transmitere sexuală şi de o eventuală sarcină nedorită, însă recent specialiştii au constatat că prezervativul mai aduce un beneficiu: înmulţeşte bacteriile bune din vagin.
Prezervativul este considerat cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală. Ginecologii recomandă utilizarea prezervativului persoanelor care au relaţii sexuale cu mai mulţi parteneri, deoarece oferă o protecţie sigură împotriva diverselor boli sexuale. De asemenea, recomandările sunt extinse şi în cazul adolescentele care nu vor să rămână însărcinate, dar nici să folosească pilula contraceptivă.

Pe lângă aceste beneficii se pare că prezervativul favorizează dezvoltarea bacteriilor bune în vagin, după cum arată un studiu recent apărut în publicaţia Huffington Post.
Potrivit cercetătorilor, în cazul femeilor care au folosit constant prezervativul ca principală metode de contracepţie s-a constatat prezenţa unui număr mare de bacterii bune - lactobacili- în vagin, spre deosebire de femeile care se protejează folosind alte metode.

Lactobacilii se regăsesc în mod normal în vagin şi au un rol esenţial în prevenţia împotriva infecţiilor. Aceste bacterii bune produc acid lactic şi hidrogen peroxid care menţin un pH acid de 4,5, astfel încât riscul de infecţii vaginale este unul foarte scăzut. Vaginita bacteriană apare atunci când există un dezechilibru între bacteriile bune şi cele rele care se regăsesc în flora vaginală.
Simptomele care apar în această situaţie sunt mâncărimi enervante, senzaţia de usturime şi durere când urinezi, durere în timpul actului sexual şi secreţii ciudate de culoare albă, brânzoase, fără miros şi abundente.

De asemenea, un număr crescut de bacterii bune în flora vaginală scade riscul de a contacta virusul HIV care este responsabil pentru apariţia Sindromului Imunodeficienţei Dobândite (SIDA), susţin cercetătorii.


Este important să foloseşti o metodă de contracepţie dacă nu vrei să rămâi însărcinată sau să contactezi o boală cu transmitere sexuală.
Ca să faci cea mai bună alegere, citeşte şi interviul "Cum alegi metoda de contracepţie potrivită ţie?" realizat de TopSănătate împreună cu Dr. Cornelia Popescu, medic specialist obstretică - ginecologie!



Atenţie! Pilula de a doua zi se foloseşte doar ocazional, fiind o metodă de contracepţie de urgenţă

Contracepţia de urgenţă este o metodă folosită după un contact sexual neprotejat sau când se suspectează eşecul unei alte metode contraceptive (uitarea a două sau mai multe pilule, ruperea prezervativului, ejaculare prematură, în caz de viol, contacte sexuale foarte rare).

Este o metodă excepţională de contracepţie şi nu trebuie folosită în mod regulat sau frecvent, din cauza ratei mari de eşec şi incidenţei crescute a sângerărilor vaginale, avertizează Dr.
Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie de la Centrul Medical Medsana.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod