Cum alegi metoda de contraceptie potrivita?

Din fericire, in prezent exista o gama variata si accesibila de metode contraceptive. Poti face orice alegere, dar... esti sigura ca este alegerea corecta? Citeste mai multe despre contraceptie si afla care este metoda potrivita pentru tine.

Din fericire, in prezent exista o gama variata si accesibila de metode contraceptive. Poti face orice alegere, dar... esti sigura ca este alegerea corecta? Citeste mai multe despre contraceptie si afla care este metoda potrivita pentru tine.

Conform celui mai recent Studiu al Sanatatii Reproducerii, realizat in anul 2004 de Ministerul Sanatatii, 24% dintre femeile din Romania folosesc metode traditionale de contraceptie, metode naturale precum coitul intrerupt (ejacularea in afara vaginului) sau metoda calendarului.

La acea data, aproape jumatate dintre femeile din Romania (42%) nu foloseau nici o metoda contraceptiva in mod curent. La femeile aflate in cuplu, proportia utilizarii metodelor traditionale este chiar mai mare: 32.2%.

Cea mai utilizata metoda contraceptiva la femeile in cuplu este coitul intrerupt: 25.5%. De asemenea, 6,6% dintre femeile au declarat ca utilizeaza calendarul si alte metode traditionale. In comparatie, doar 14% dintre femeile in cuplu folosesc pilula si 12%, prezervativul.

Aceste date sunt ingrijoratoare, in masura in care eficienta metodelor naturale de contraceptie este foarte scazuta, existand un risc major de aparitie a sarcinilor nedorite.

De asemenea, utilizarea anumitor metode moderne de contraceptie, precum pilulele combinate sau monohormonale, fara consulatrea unui specialist, poate avea efecte neplacute asupra sanatatii.

Apeland la un cabinet de planificare familiala, te asiguri ca folosesti metoda contraceptiva ideala pentru tine. Un medic specialist in planificare familiala va tine cont de varsta ta, de starea de sanatate si de ceea ce iti doresti, pentru a-ti recomanda contraceptivul potrivit.  

"Pentru a stabili care este metoda contraceptiva potrivita unei paciente, se utilizeaza un chestionar, o fisa care ii permite medicului sa aleaga cea mai buna varianta pentru pacienta respectiva.

Acest chestionar include intrebari referitoare la varsta, numarul de avorturi, metoda contraceptiva folosita anterior, frecventa contactelor sexuale.", ne-a declarat Dr. Cecilia Burlacu, medic specialist medicina generala, competenta planificare familiala, de la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" din Bucuresti.

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • corialex pe 12 Apr 2010, 21:39
    exista asa ceva

    am si eu o intrebare exista contraceptive care le iai si in kazul ca ai fi ramas insarcinata nu mai mult de o luna intrerup sarcina fara nici o complicatie??

    0
    0

  • ancutza_2009 pe 27 Nov 2009, 12:39
    andreea

    am si eu o intrebare care ma framanta iau pastile marvelon si am luat o saptamana antibiotice si dupa ce am terminat dupa cat timp ma protejeaza din nou?????

    0
    0

  • Oana Valentina pe 8 Mai 2009, 13:43
    e ceva normal

    Nevoia de relatii sexuale e o chestiune fiziologica si cat se poate de normala,iar in cuplu comunicarea este foarte importanta.Metodele contraceptive se pot alege de catre ambii parteneri.Nimeni nu zice ca daca nu ti-ai inceput viata sexuala pana la o anumita varsta ai o problema,chestia asta o faci cand simti.Nu sunt de acord cu inceperea vietii sexuale o data cu casatoria pt ca poti avea surprize sa nu te potrivesti cu partenerul fiind stiluri diferite.Cel mai bine este sa ai relatii sexuale inainte de casatorie pt ca nu stii cum e omul de langa tine in pat.(poate fi un nebun care te forteaza sa faci lucruri care nu-ti plac)...Cred ca am trecut de epoca bunicii.

    0
    0

  • DARIA pe 18 Feb 2009, 13:56
    PT.GALATEEA

    Nu cred ca ai dreptate. Abstinenta nu este o solutie atunci cand esti casatorita si ai sau nu copii.In cazul tau, daca nu ti-ai inceput viata sexuala si, momentan, nu ai partener, se explica, dar nu si altfel. Parerea mea este ca daca ai inceput viata sexuala si ai un partener stabil si de incredere, puteti colabora in alegerea metodei/metodelor care vi se potrivesc. Sa nu uitam ca sexualitatea face parte din viata noastra, nu trebuie sa ne fie rusine sau teama sa ne bucuram de ceea ce ne ofera ea, cu atat mai mult cu cat are importanta in sudarea unui cuplu. Trebuie sa nu uitam sa fim responsabili.

    0
    0

  • galateea pe 27 Dec 2008, 21:51
    metode contraceptive

    legat de comentariul arrianei, voiam sa iti spun ca nu esti singura care a decis sa fie virgina- eu am 21 de ani si voi practica abstinenta pana la casatorie- cand spun asta ma refer mai mult la definitia sociala, de a avea sot si copii. oricum, am fost la un cabinet de planificare familiala si am vorbit cu medicul de acolo, care mi-a spus ca cel mai bine ar fi sa aflu istoricul partenerului si sa stabilim asa o metoda contraceptiva. nu sunt o antisociala, lucrez,nu mai am prieten de cateva luni-se pare ca e destul de important sexul, am un corp normal, ies cu prietenii. oricum, cea mai buna metoda contraceptiva, cu eficienta 100% e abstinenta. eu cred ca nu e corect fata de tine si corpul tau sa il amagesti cu sex, sa obtii o placere cu beneficii imediate, cu riscul boliilor sau unor copii nedoriti. eu aleg viata, da, nene "alege viata", si cred ca nu trebuie luate decizii daca nu poti suporta consecintele totusi, arriana, poate nu te-am inteles bine

    0
    0

  • Andreita22 pe 13 Nov 2008, 14:17
    pt Arriana....

    Nu te ingrijora,va veni si timpul tau..nu tine de cum arati ci de ceea ce simti tu,daca nu simti ca vrei sa te daruiesti lui,poate e ca nu-l iubesti suficient.prima data e cel mai important pt o fata si tre sa fie ceva special.chiar de ai 24 ani nu tre sa-ti fie rusine,decat la 14-15 ani cand inca esti un copli mai bine mai tarziu cand ai ceva experienta in ale vietii.daca ai unele complexe in legatura cu acest subiect ar trebui sa vb cu o prietena apropiata care te intelege si poate iti da un sfat mai bun k mine..:)Insa sa o faci cand simti tu si esti pregatita nu cand vor altii.Mult succes pe maideparte si bafta!pup

    0
    0

  • Arriana pe 13 Nov 2008, 09:50
    Sfat

    Am implinit 24 de ani si inca nu mi-am inceput viata sexuala! E destul de incomod sa va spun acest lucru pt ca oameni sunt "diferiti"! felul cum arat nu este o problema, din contra prietenul meu este foarte atras!! Ar trebui sa vorbesc cu un specialist?? Multumesc frumos

    0
    0

  • amalia pe 12 Nov 2008, 20:55
    sanatate

    sanatatea in ziua de azi e foarte inportanta mai ales noi femeile care suntem expuse la tot felu de boli contraceptia mi se pare ceva foarte inportant mai ales la femeile care nu au un partener stabil cel mai indicat e prezervativu e mai sigur si te scuteste de anumite boli transmisibile

    0
    0

  • brida pe 10 Nov 2008, 15:09
    contraceptie

    Cel mai indicat pentru o femeie este sa mearga la un medic endocrinolog pentru un set de analize hormonale si apoi la un medic ginecolog pentru a i se prescrie metoda contraceptiva potrivita ( acest lucru fiind valabil in cazul femeilor care au o relatie de lunga durata), in cazul femeilor care au relatii pasagere este OBLIGATORIU sa foloseasca prezervativul pentru a fi scutite de diferitele boli cu transmitere sexuala care au consecinte grave asupra starii de sanatate.

    0
    0

  • manuelea pe 6 Nov 2008, 03:25
    sanatatea

    Confidential sau nu asta e adevarul, in RO. nu se uzeaza corect contraceptivele, nici in cuplu , asta e foarte rau, dar mai rau e ca nu se cunoaste importanta de-a fi precaut, nu numai pt. o gravidanta nedorita dar si pt. boli nedorite, deci lasati rusinea deoparte si cumparati prezervative( daca va este rusine cumparati mai multe pachete odata) si dati mai multa importanta sanatati voastre.

    0
    0

  • madalush_u pe 5 Nov 2008, 18:10
    Folosirea prezervativului

    Prezervativul mi se pare cea mai eficienta metoda de e evita o sarcina si diferite boli specifice. Din pacate, rusinea inexplicabila de a cumpara un pachet de prezervative duce la situatii cu adevarat jenante, care au consecinte tulburatoare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod