11 situaţii în care nu ar fi bine să iei anticoncepţionale

Dacă fumezi, alăptezi, ai peste 35 de ani sau ai migrene ar fi bine să iei în considerare alte metode de contracepţie.
Femeile se confruntă adesea cu dificultăţi în alegerea unei metode anticoncepţionale potrivite. La recomandarea medicului ginecolog sau a unui specialist în planificarea familială poţi să ajungi la cea mai bună soluţie pentru a te proteja împotriva unei sarcini nedorite.

Dacă optezi pentru anticonceţionale este la fel de important să-ţi fie recomandate de un specialist pentru a avea cât mai puţine efecte nedorite. Însă, există câteva situaţii în care nu ar fi deloc recomandat să iei anticoncepţionale.


Cui nu-i sunt recomandate anticoncepţionalele


Iată care sunt situaţiile în care nu ar fi deloc recomandat să iei anticoncepţionale, după cum avertizează dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție:

1.
Dacă ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente.

2. Dacă ai probleme hepatice.

3. Dacă experimentezi anumite tipuri de migrenă.

4. Dacă ai peste 35 de ani.

5. Dacă ești fumătoare.

6. Dacă ai avut cancer de sân.

7. Dacă ai sângerări neobișnuite la nivel vaginal.

8. Dacă alăptezi.
 
9. Dacă ai indicele de masă corporală ridicat.

10. Dacă ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge.

11. Dacă ești pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante.

Potrivit specialistului dacă ai răspuns cu DA la oricare din aceste situaţii, ar fi indicat să iei în calcul și alte metode contraceptive.
Specialiștii recomandă folosirea unei metode de contracepție locala (sub formă de capsule sau cremă cu administrare vaginală).

„Contraceptivele locale pot fi utilizate fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe, prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală și pH-ul vaginal și sunt compatibile cu prezervativele din latex.”,  precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală și planificare familială – contracepție, Centrul de planificare familială și contracepție, Maternitatea Panait Sârbu.


Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?


Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulației.
"De asemenea, modifică învelișul intern al uterului, denumit si endometru, făcând implantarea puțin probabilă și îngroașă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină și trompele uterine", susţine specialistul.

Un alt lucru important este să fii conştientă de efectele secundare care au fost asociate cu administrarea anticoncepţionalelor orale. Potrivit Dr. Adriana Constantin, principalele efecte secundare sunt:

 • sângerare intermenstruală;
 • amenoree post-medicație;
 • modificări ale secreției cervicale;
 • anumite infecții vaginale, de exemplu, candidoza;
 • sensibilitate, durere, mărire, secreție la nivelul sânilor;
 • greață;
 • vomă;
 • eritem, urticarie;
 • disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact;
 • dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice;
 • retenția lichidelor;
 • modificări ale greutății corporale;
 • contacte sexuale dureroase;
 • orgasme diminuate în intensitate sau inexistente;
 • scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot, însă, determina şi efecte adverse severe, care pot periclita sănătatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboză, creșterea tensiunii arteriale, migrene, toleranță redusă la glucoză.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Nicoleta pe 28 Mar 2014, 15:22
  Pilule contraceptive / Lentile de contact - reactii adverse

  Si eu folosesc lentile de contact de 5 ani si iau si pastile de 2 ani, dar nu am avut nici un disconfort pana acum. Folosesc lentile zilnice si le iau de aici http://medlens.ro/ro/lentile-de-contact/101-soflens-daily-disposable-30-lentile.html Este cazul sa merg la medic?

  0
  0

 • Emi pe 19 Mar 2014, 13:34
  Ovare polichistice si endometrioza

  Persoanelor peste 35 de ani care folosesc pilula contraceptiva ca medicatie pt. ovare polichistice si endometrioza ce ar trebui sa foloseasca in aceasta situatie? Deoarece pilula contraceptiva, fie ea si monohormonala, este mijlocul cel mai eficace de tratament pt. aceste afectiuni in opinia majoritatii medicilor ginecologi.

  0
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod