Ce provoaca malformatiile cardiace congenitale?

Ce este un suflu? Sangele care circula prin cord poate produce un zgomot (suflu), care poate fi auzit cu stetoscopul. Unele sufluri sunt determinate de circulatia normala a sangelui (sufluri sistolice functionale), iar altele sunt cauzate de circulatia anormala a sangelui prin cord (de exemplu atunci cand trece printr-o gaura in peretii inimii sau printr-o valva ingustata - suflu organic). Pe baza caracteristicilor suflurilor, medicul poate preciza tipul de malformatie cardiaca congenitala, insa, la ora actuala, medicina dispune de mijloace mult mai exacte de identificare a cauzelor unui murmur (ecografia cardiaca).
Aceasta a facut ca diagnosticul malformatiilor cardiace congenitale sa fie mult mai simplu si mai exact.


Ce este un suflu sistolic functional?

Circulatia sangelui prin inima se face cu foarte putin zgomot. Unii dintre noi insa, fara a avea vreo leziune cardiaca, avem o curgere a sangelui mai zgomotoasa prin inima, ceea ce se poate auzi cu stetoscopul. Aceasta curgere zgomotoasa se numeste suflu sistolic functional. Se aude mai ales la copii si tineri, pentru ca ei au un perete toracic mai subtire si circulatia lor este mai activa.

 Suflurile functionale se aud cu atat mai bine cu cat circulatia este mai activa (la efort sau in episoadele febrile).
In general medicul este capabil sa stabileasca caracterul functional al unui suflu, iar daca exista dubii, ecocardiografia transeaza diagnosticul. Suflurile functionale, oricat de zgomotoase, sunt complet inofensive si nu necesita urmarire sau tratament.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod