Bronșita acută la copii. Care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni

Bronșita este o inflamație a bronhiilor din plămâni. Boala poate fi de scurtă durată (acută) sau de lungă durată (cronică).
Bronșita acută înseamnă că simptomele se dezvoltă, adesea, rapid și nu durează mult. Majoritatea cazurilor sunt ușoare.
 


Ce cauzează bronșita acută la copii
 

 
Bronșita acută este, cel mai adesea, cauzată de o infecție virală. De asemenea, ea poate fi generată și de bacterii sau alți factori, cum ar fi praful, alergenii, poluarea sau fumul de țigară.
La copii, cea mai frecventă cauză a bronșitei acute este un virus. Boala se poate dezvolta după o răceală sau o altă infecție virală la nivelul nasului, gurii sau gâtului (tractul respirator superior). Astfel de boli se pot răspândi, cu ușurință, în urma contactului direct cu o persoană bolnavă.
 


Ce copii sunt expuși riscului de bronșită acută

 
 
Copiii care au risc mai mare de a dezvolta bronșită acută sunt cei care au:

- Sinuzită cronică
- Alergii
- Astm
- Amigdalele și adenoidele mărite
- Sunt expuși la fumatul pasiv
- Suferă de alte boli grave 
 


Cele mai frecvente simptome ale bronșitei acute la copii

 

- Tuse uscată sau plină de mucus
- Vărsături 
- Rinoree (curge nasul)
- Congestie toracică sau durere
- Disconfort general
- Frisoane
- Dureri de spate și musculare
- Febră
- Respirație șuierătoare
- Durere în gât
 
Aceste simptome durează adesea șapte până la 14 zile.
Dar tusea poate continua timp de trei-patru săptămâni. Aceste simptome pot arăta că există alte probleme de sănătate. Asigurați-vă că veți duce, urgent, copilul la medic, pentru diagnosticare.Cum se diagnostichează bronșita acută la copii

 

Furnizorul de asistență medicală al copilului dumneavoastră poate diagnostica, adesea, bronșita acută, în baza unui istoric medical și al unei examinări fizice.
În unele cazuri, copilul poate avea nevoie de teste pentru a exclude alte probleme de sănătate, cum ar fi pneumonia sau astmul. 
Aceste teste pot include o radiografie de torace, ce realizează imagini ale țesuturilor interne, oaselor și organelor și oximetria pulsului. Un oximetru este un dispozitiv mic care măsoară cantitatea de oxigen din sânge. Pentru acest test, furnizorul de servicii medicale pune un mic senzor (cum ar fi o clemă) pe degetul de la mână sau de la picior. Când dispozitivul este pornit, în senzor poate fi văzută o mică lumină roșie. Senzorul este nedureros, iar lumina roșie nu se încălzește.
De asemenea, pentru a se descoperi germenul ce provoacă infecția se iau probe de sputa și/sau scurgeri nazale.

 
Cum se tratează bronșita acută la copiiTratamentul depinde de simptomele copilului, de vârsta și de starea lui generală de sănătate.
De asemenea, în elaborarea schemei de tratament se ține cont și de cât de gravă este starea copilului.
 


În general, NU se administrează antibioticÎn aproape toate cazurile, antibioticele nu ar trebui folosite pentru a trata bronșita acută. Asta pentru că majoritatea infecțiilor sunt cauzate de viruși. Chiar și copiii care tușesc mai mult de opt până la 10 zile, adesea, nu au nevoie de antibiotice. Antibioticele nu sunt folosite decât dacă copilul prezintă și o infecție bacteriană.
Scopul tratamentului este de a ajuta la ameliorarea simptomelor. 
 

Tratamentul poate include:
 
- Multă odihnă
- Acetaminofen sau ibuprofen (pentru copii cu vârsta peste 6 luni) pentru febră și durere ușoară, dacă este recomandat de furnizorul de asistență medicală al copilului
- Medicamente pentru tuse, în cazul copiilor cu vârste de peste patru ani, dacă este recomandat de furnizorul de servicii medicale al copilului 
- Mai multe lichide
- Umidificator cu ceață rece, pus în camera copilului 
 


NU administrați copiilor medicamente fără recomandare Discutați cu furnizorul de asistență medicală înainte de a-i oferi copilului medicamente pentru tuse și răceală fără prescripție medicală.
Academia Americană de Pediatrie nu recomandă administrarea acestor medicamente copiilor cu vârste sub patru ani, deoarece pot provoca reacții adverse dăunătoare. Pentru copiii cu vârste cuprinse între patru și șase ani, utilizați numai produse fără prescripție medicală atunci când vă sfătuiește furnizorul de asistență medicală al copilului dumneavoastră. În cele mai multe cazuri, de asemenea, nu administrați antihistaminice. Ele pot usca secrețiile, fapt ce va agrava tusea.
Nu dați niciodată aspirină unui copil sau adolescent, pentru că ar putea provoca o afecțiune rară, dar gravă, numită sindrom Reye care, cel mai adesea, afectează creierul și ficatul.
În cazul majorității copiilor, simptomele de bronșită acută se vor îmbunătăți fără probleme dar, uneori, boala poate duce la pneumonie.
 

 
Cum pot ajuta la prevenirea bronșitei acute la copii

 
 
Prevenirea bronșitei acute la copii se realizează prin oprirea răspândirii virușilor care pot duce la aceasta:
- Învăța-ți copilul să-și acopere nasul și gura când tușește sau strănută.
- Asigurați-vă că copilul dumneavoastră se spală des pe mâini.
- Fiți la zi cu toate vaccinurile copilului, inclusiv vaccinarea anuală împotriva gripei.
- Ține-ți copilul departe de alții bolnavi.
Dacă copilul tău este bolnav, ține-l departe de alții.
 


Când duci copilul la medic

 
 
Sunați imediat furnizorul de asistență medicală dacă simptomele copilului se agravează, dacă apar simptome noi sau dacă:
- Are febră mare
- Nu mănâncă și nu bea cât trebuie
- Nu urinează suficient/ nu are scutecul umed

Când suni la 112, pentru copilul tău:
- Are dificultăți de respirație
- Devine albastru la culoare, în special buzele sau vârfurile degetelor
- Respiră foarte repede
 
 
Sursa foto: Depositphotos 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod