Alimente bogate în probiotice pe care să le consumi în fiecare zi

Probioticele sunt deja celebre pentru numeroasele lor efecte benefice asupra sănătății, de la o digestie mai bună, mai multă energie, o piele mai frumoasă și un sistem imunitar mai puternic.
Unele studii au demonstrat că acestea îmbunătățesc capacitatea cognitivă în cazul persoanelor cu Alzheimer, dar și că te pot ajuta să slăbești. Un alt studiu, realizat de cercetătorii din Australia, a demonstrat că alimentele ce conţin bacterii probiotice, cum ar fi iaurtul, laptele bătut şi sana, scad tensiunea arterială. 

Ce sunt probioticele și cum le poți include în alimentația ta?


Probioticele sunt microorganisme vii care aduc beneficii sănătăţii atunci când sunt consumate în cantitate suficientă. Probioticele sunt prezente în mod normal la nivelul tubului digestiv şi contribuie la echilibrarea florei intestinale.

Flora intestinală este alcătuită din peste 100.000 de miliarde de bacterii: 'bune' - probiotice şi 'rele' - patogene. Probioticele împiedică înmulţirea bacteriilor patogene la nivelul tubului digestiv. Multiplicarea necontrolată a bacteriilor 'rele' poate conduce la apariţia unor îmbolnăviri sau a unor tulburări de tranzit intestinal precum diareea sau constipaţia.
În mod normal, când suntem sănătoşi, flora intestinală se menţine în echilibru. Există însă factori care pot cauza dezechilibre: administrarea de antibiotice, alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în fibre, stresul cronic, bolile inflamatorii intestinale, deficienţe ale sistemului imunitar.

Echilibrul florei intestinale este un element esenţial pentru sănătatea noastră, deoarece probioticele ajută la buna funcţionare a digestiei şi la sinteza vitaminelor. Tot probioticele secretă substanţe antimicrobiene, stimulează sistemul imunitar şi ne protejează de anumite boli. 

Care sunt beneficiile probioticelor?


Ajută digestia
50% din populația occidentală se confruntă cu probleme de digestie, printre care balonare sau indigestie. Dar probioticele pot ajuta la rezolvarea acestei probleme. Bacteriile bune stimulează digestia și ajută la sintetizarea nutrienților.

Îți oferă energie
Peste 500 de tipuri de bacterii "locuiesc" în tractul tău intestinal.
Dar nu stau degeaba, ci ajută facilitând digestia și sintetizând nutrienți importanți, printre care vitaminele B și K, acidul folic sau acizi grași esențiali. Aproape 10% din energia ta zilnică poate proveni din bioproduși ai probioticelor din intestine.

Susțin sistemul imunitar
Probioticele sunt indispensabile pentru sistemul imunitar. Atunci când organismul tău are suficiente probiotice, bacteriile periculoase nu se pot "instala" prea ușor, astfel încât să te îmbolnăvească. Culturile vii de bacterii benefice te protejează producând bacteriocine, substanțe care inhibă dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.

Reglează tranzitul intestinal
Diareea și constipația sunt probleme frecvente, cu care se confruntă numeroase persoane. Fie că sunt produse de cauze infecțioase, fie că apar în urma tratamentelor cu antibiotice, consumul de alimente bogate în probiotice te poate ajuta să previi aceste probleme. 

Care sunt alimentele bogate în probiotice?


Iaurtul
Iaurtul este una dintre cele mai importante surse de probiotice pe care le poți consuma zilnic. Dar nu orice iaurt conține aceste bacterii benefice care te ajută să fii mai sănătos.
Trebuie să alegi produse fermentate, care nu au fost pasteurizate. 

Varza murată și murăturile
Alimentele fermentate conțin, de obicei, probiotice, iar varza murată și murăturile sunt surse excelente. Acestea conțin bacterii care produc acid lactic și care le oferă gustul acru. Numai legumele fermentate, așa cum sunt vaza, gogonelele sau castraveții murați, conțin probiotice, dar nu și murăturile în oțet, pasteurizate. Prin pasteurizare, bacteriile benefice sunt distruse și alimentele nu mai au un efect probiotic.

Kefirul

Dacă îți place iaurtul, dar preferi varianta de băut, pe care o poți lua cu tine, atunci kefirul este alegerea excelentă pentru tine. Este o băutură din lapte fermentat, fiind o sursă foarte bună de probiotice, dar și de proteine.

Brânza fermentată
Unele tipuri de brânză, precum Gouda sau cheddar, sunt obținute prin fermentare, folosind bacterii care produc acid lactic. Deși nivelul de probiotice variază de la un tip de brânză la altul, acest aliment este o sursă bună de probiotice.

Borșul
Acest ingredient care nu lipsește din ciorbele românilor este o sursă naturală excelentă de probiotice.
Dar pentru a beneficia de bacteriile bune dezvoltate prin fermentarea tărâțelor de grâu, este recomandat să consumi borșul crud, neprelucrat termic. Îl poți bea simplu, sau poți adăuga o linguriță de miere sau zahăr într-un pahar cu borș rece pentru a obține o "limonadă" sănătoasă.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod