Albastru de metil – Ce proprietăți terapeutice are și ce boală rară tratează

Albastru de metil are un istoric interesant de aplicare medicală și este utilizat în prezent pentru a trata, printre altele, și o afecțiune rară numită methemoglobinemie. Dar interesul științific pentru medicament a crescut recent, deoarece s-au descoperit mai multe despre proprietățile sale antioxidante.
Chiar dacă unii medici recomandă albastru de metil (albastrul de metilen) pentru a combate efectele îmbătrânirii asupra funcției cognitive și asupra sănătății pielii, aceste utilizări sunt considerate off-label (neconcludente). Acest medicament este toxic, în doze mari, și trebuie administrat cu prudență. Iată cce proprietăți terapeutice are și care sunt efectele secundare.
 


Ce este albastru de metil?

 
 
Albastrul de metil este un medicament care este, în prezent, aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru a trata methemoglobinemia, o boală rară a sângelui. 
Methemoglobinemia este o afecțiune care pune viața în pericol și în care scăderea capacității de transport a oxigenului și a hemoglobinei circulante are loc ca urmare a conversiei unora sau a tuturor celor patru specii de fier din starea feroasă redusă (Fe2+) la cea ferică oxidată (Fe3+). 
Albatru de metil a fost dezvoltat, initial, la sfârșitul anilor 1800, ca și colorant, dar apoi a s-a descoperit că are aplicații medicale. În primul rând, a fost folosit pentru tratarea malariei, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Astăzi, mulți experți sunt de acord că albastrul de metil ar putea fi benefic dincolo de utilizările sale istorice datorită proprietăților sale antioxidante, antimicrobiene și neuroprotectoare. 

 
Este albastrul de metil un nootrop?

 
 
Albastrul de metil este considerat un nootrop în multe comunități medicale holistice.
Un nootropic este un supliment sau un medicament care poate îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi memoria și învățarea. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege și confirma efectele neurologice ale administrării de albastru de metilen.
 


Pentru ce se folosește albastrul de metil?

 

Albastrul de metil (metilen) este utilizat pentru a trata methemoglobinemia (MetHb), o tulburare a sângelui în care țesuturile corpului nu pot primi suficient oxigen. Persoanele cu methemoglobinemie pot prezenta simptome precum dureri de cap, oboseală, amețeli, greață, bătăi rapide ale inimii și culoarea pielii în schimbare sau albăstruie.
Acest lucru apare ca urmare a nivelurilor sanguine ridicate de methemoglobină, o formă de hemoglobină care nu poate transporta oxigen. Albastrul de metilen a fost dezvoltat ca o formă de hemoglobină care poate transporta oxigen la țesuturi.
Albastrul de metilen este folosit și în timpul procedurilor chirurgicale, ca și colorant de laborator pentru probele de sânge și a fost folosit, cândva, ca tratament antimalaric.

De asemenea, proprietățile antioxidante ale albastrului de metil au stârnit interes în comunitățile științifice. Studiile au arătat că albastrul de metil poate aduce beneficii funcției neurologice, pe măsură ce îmbătrânim, deoarece ajută la furnizarea de oxigen și menținerea fluxului sanguin normal către creier. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că albastrul de metil este eficient împotriva toxicității cerebrale cauzate de un medicament pentru chimioterapie numit ifosfamidă.

Este nevoie de mai multe cercetări clinice pentru a înțelege modul în care albastrul de metilen protejează sănătatea creierului, dar mulți experți sunt de acord că ar putea fi relevantă contribuția sa în prevenirea și/sau gestionarea afecțiunilor neurologice, cum ar fi boala Alzheimer și boala Parkinson.


Un medic, laureat al Premiului Nobel, l-a folosit la tratarea malariei
 

 
Albastru de metil a fost preparat pentru prima dată în 1876, de către chimistul german Heinrich Caro, iar în 1891, medicul german si laureat al Premiului Nobel, Paul Ehrlich, l-a utilizat în tratamentul malariei.
Acesta a descoperit că albastrul de metil se concentra rapid la nivelul creierului, țintind selectiv țesuturile bolnave din organism.
De atunci, albastrul de metilen a fost folosit pentru a trata demența, malaria, methemoglobinemia, infecțiile tractului urinar, durerile în gât dar si cazurile de otrăvire cu monoxid de carbon si cianura.


Alte beneficii ale albastrului de metil:
 
- Memorie îmbunătățită
- Antidepresiv
- Îmbunătățește funcția mitocondrială
- Vindecă rănile
- Întârzie îmbătrânirea pielii
- Antimicrobian
 

 
Cum se utilizează albastrul de metil
 


Albastrul de metil se administrează intravenos sau sub formă de tablete orale, doar sub supravegherea unui cadru medical. Deoarece poate interacționa cu alte medicamente și poate provoca reacții alergice severe, se recomandă să discuți cu medicul și să primești albastrul de metil numai într-o clinică și numai sub supraveghere medicală.
 


Interacțiuni medicamentoase cu albastrul de metil

 
 
Albastrul de metil poate interacționa cu medicamentele serotoninergice (medicamente care sporesc acțiunea serotoninei, o substanță chimică a creierului) și poate provoca toxicitate a sistemului nervos central care pune viața în pericol. 
În plus, albastrul de metilen poate interacționa cu numeroase alte medicamente prin creșterea nivelurilor acestora în organism, crescând astfel riscul de efecte secundare. Exemple de astfel de medicamente sunt digoxină, warfarină, fenitoină, dihidroergotamina, ergotamina, fentanil, sirolimus (rapamicin) și tacrolimus.

Albastrul de metilen poate provoca toxicitate în doze mari și poate interacționa cu alte medicamente și afecțiuni de sănătate.
Iată câteva măsuri de precauție de luat.
 


 Se ia în sarcină, alăptare și alergii?

 

Administrarea de albastru de metil poate fi toxică în timpul sarcinii. Se știe că provoacă atrezie intestinală, anomalii fetale, hiperbilirubinemie și moarte fetală. În general, se recomandă utilizarea de contraceptive femeilor care iau albastru de metil.
Există puține cercetări pentru a studia efectele consumului de albastru de metilen în timpul alăptării. Cu toate acestea, se recomandă, în general, ca acesta să fie evitat în timpul alăptării datorită potențialului său de toxicitate. De asemenea, multe reacții alergice au fost citate în urma utilizărilor albastrului de metil. Cea mai gravă reacție alergică este șocul anafilactic, care pune viața în pericol și necesită îngrijiri medicale imediate. 

 
 
Dăunează rinichilor și ficatului

 
 
Albastrul de metil poate fi dăunător pentru ficat și organele limfoide. De asemenea, se recomandă ca persoanele cu insuficiență renală severă să evite să ia albastru de metil. La cei cu insuficiență renală ușoară până la moderată, medicamentul trebuie administrat cu precauție.  De asemenea, albastrul de metil este contraindicat persoanelor cu o afecțiune numită deficit de glucoză-6-fosfat dehidrogenază (G6PD). Se știe că utilizarea medicamentului la cei cu G6PD provoacă distrugerea globulelor roșii (hemoliză) și poate duce la anemie severă.

Dozele mari de albastru de metil pot fi toxice.
Dacă ai reacții adverse cu albastru de metilen, solicită imediat asistență medicală.

Potențiale efecte secundare ale albastrului de metil:

- Schimbarea culorii pielii;
- Confuzie;
- Respirație dificilă;
- Ameţeală;
- Febră;
- Durere de cap;
- Urticarie și umflarea pielii;
- Agitaţie;
- Ritmul cardiac rapid;
- Durere abdominală;
- Urină închisă la culoare;
- Vedere neclară.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod