Trucuri pentru combaterea insomniei

7. Pune-ti pe noptiera, la indemana, un carnetel si ceva de scris, pentru a nota orice preocupare mai insistenta in legatura cu a doua zi, eliberandu-te in felul acesta, cat mai mult, din punct de vedere spiritual. Alunga-ti toate gandurile acaparatoare, ca si toate grijile, trecandu-le in carnetel, cu intentia deliberata de a le rezolva in ziua urmatoare.

8. Ai putea face cateva exercitii de relaxare, decontractandu-ti muschii si, in special, pe cei ai fetei, cautandu-ti in continuare o pozitie cat mai comoda pentru somn.

9. Fixeaza-ti atentia, daca exista aceasta posibilitate, asupra unor zgomote sau sunete lente care se repeta, de genul pasilor ce rasuna noaptea pe strazi, al picaturilor de ploaie care cad de la streasina sau pe pervazul exterior al ferestrei, al tic-tac-ului abia perceptibil al ceasului si, daca este cazul, al oracaitului broastelor, al cantecului greierilor etc.
In acelasi sens, ai putea folosi si una dintre urmatoarele metode:

  •  sa numeri rar, in gand, depasind numarul 100, fara sa faci efortul de a-ti mai aminti unde ai ajuns;
  •  sa repeti mental, de mai multe ori, o serie de numere;
  •  sa repeti de mai multe ori literele alfabetului;
  •  sa-ti imaginezi ca asculti cu "urechile mintii" susurul placut al unui raulet de munte, care curge lovindu-se de pietre, si sa te lasi purtata de imaginea si de sunetele respective;
  •  sa-ti imaginezi o scara, pe care sa o urci treapta cu treapta, spre terasa unui castel care se afla intr-o gradina exotica.

10. Fixeaza-ti mintea, de indata ce ai stins lumina si ai inchis ochii, asupra unei amintiri indepartate, tinand, eventual, de domeniul copilariei si adolescentei, amintiri in legatura cu placerea unui anume somn comfortabil de care ai avut parte in casa bunicilor sau la vreo cabana etc.

11.
Incearca sa respiri la fel cum crezi ca se intampla in somn (ca si cand ai fi adormita), cautand totodata sa interceptezi "caldura propriului corp".

12. Incearca sa nu te mai gandesti la nimic si sa te lasi dusa de suflul somnului... aidoma pufului de papadie dus de adierile vantului.

In cazul in care incerci sa folosesti trucurile pe care le consideri necesare si somnul totusi nu vine, este inutil sa te enervezi, pentru ca nu vei reusi mai mult astfel. Este preferabil, in consecinta, sa aprinzi lumina, sa incepi din nou sa citesti ceva usor (exclus ceva interesant sau pasional), sa asculti muzica lenta sau sa efectuezi o activitate monotona (din pozitia sezand in pat), pana ce vei reusi sa adormi.

Somn usor!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin pe 1 Mar 2013, 10:14
    insomnie

    nu pot dormi de multa vreme poate din cauza stresului cad pe ganduri ce -pot face

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod