Spatiul personal: un drept


Daca incalci aceste reguli, vei fi perceput ca un intrus, ca un pericol. Va gasi modalitati prin care sa te pacaleasca, sa se ascunda, ceea ce este cu mult mai grav si mai periculos, decat <micul secret>, descoperit de tine”, spune Robert Neuburger.
 
Unul dintre sfaturile lui Robert Neuburger este acela de a nu repeta ceea ce te-a deranjat pe tine, parintele de acum, atunci cand parintii tai iti “violau” intimitatea. “Adu-ti aminte cat de neplacut era cand descopereai ca biletele cu amicii din clasa, schimbate in timpul orei, ajungeau la profesori sau la parinti, sau ce neplacut era cand mama povestea musafirilor ce scrie in jurnalul tau.
Nu repeta aceste greseli!
”, scrie Robert Neuburger.
 

Distanta conjugala

 
Nevoia de intimitate se manifesta si in cuplu. Cum respecta un partener fata de altul nevoie de intimitate a celuilalat?
Pe de o parte este vorba despre nevoile fiecaruia, care variaza de la persoana la alta, in functie de personalitatea acesteia. Cuplul ideal este cel in care se poate respira, cel in care fiecare are dreptul la minimum de viata personala”, spune Robert Neuburger. Tot acesta este cel care avertizeaza: “Nevoia respectarii intimitatii proprii, trebuie sa tina cont de sensibilitatile partenerului, trebuie sa respecte sentimentele acestuia si, in egala masura, obliga la respectarea intimitatii partenerului de cuplu”.
Procesul este greu si poate duce la conflicte.
 

Libertatea conjugala

 
Robert Neuburger recomanda cuplurilor sa-si lase unul altuia o anume libertate de miscare, iar felul in care intelegem sa-l respectam pe celalat, tine de bagajul de “respect” de care am beneficiat fiecare in parte in adolescenta si in copilarie. Pe de alta parte, partenerii trebuie sa inteleaga ca, in cuplu, intimitatea personala este o necesitate care urmeaza nevoilor cuplului, iar intimitatea cuplului o depaseste pe cea personala.

Exista si o intimitate de cuplu, dar si una a familiei, care se subordoneaza propriului spatiu privat.
Este un spatiu privat colectiv, care apartine celor doi soti, dar si unul ceva mai larg care include membrii familiei, parinti si copii. Toate se manifesta si se influenteaza unele pe altele. In cazul celor care au format un cuplu stabil, spatiul personal propriu se subordoneaza celui de cuplu, iar spatiul cuplului il domina pe cel al familie. Undeva la mijloc se asaza nevoia intimitatii proprii. De cele mai multe ori, intimitatea familiei bulverseaza intimitatea cuplului”, explica Robert Neuburger.
 
Reguli pentru respectarea intimitatii in cuplu:
 
- nu intreba, nu cere amanunte despre aventurile lui, consumate inainte de a te cunoaste pe tine;
- ai dreptul sa refuzi sa povestesti despre fostele tale relatii;
- accepta hobby-urile, pasiunile, activitatile extra-domestice ale partenerului tau;
- accepta ca jumatatea ta sa aiba un/o prieten/a;
inainte de a viola intimitatea partenerului tau, gandeste-te cat de neplacut si frustrant ar fi ca spatiul tau personal sa fie incalcat.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marin pe 28 Mai 2013, 17:10
    parinti needucati

    buna,am o mare problema cu mama,desi am 27 ani si am separat casa in doua cu multe camere intra fara sa bata la usa cand vrea ea,aduce haine sau ia,m-am saturat de asa tiganime,orice i-as spune se indreptateste ca are grija de mine sau i s-a parut ceva...,aveam insomnie ,dar am rezolvat cu medicamente,am si simptome de borderline credca,ma lovesc singur in cap cand vad cat de prost am fost ca mi-am investit banii in a repara casa lor de rahat si nu mi-am facut una proprie! sau sa investesc in ceva sa am venit,m-as duce,dar nu mai am bani si am avut operatie la rotula,din cauza asta nu pot munci ca inainte,i-am imprumutat bani si fratelui mai mare care tot nu mi-ii da de 5 ani deja,nu stiu ce sa mai fac,imi vine sa ma sinucid citeodata,dar nu sunt chiar asa de prost,e o mare ispita ,nu stiu ce sa mai fac,desi de la 17 ani singur m-am intretinut si mi-am facut banii mei acum sunt un nime pentru ca am dat banii familiei mele de rahat si nu mai am destula sanatate ca sa muncesc,va multumesc pentru sfaturi).

    0
    0

  • Daniel pe 28 Mar 2010, 20:06
    Intimitatea copilului

    Copilul sta pe capul tau si te toaca mereu...sa inteleg ca pentru tine asta e un lucru rau, deci te simti depasita de ...un copil... Copilul te toaca sau tu te toci singura si dai vina pe el? Pun pariu ca ai facut copilul de frica sa nu faci avort (frica de parinti morali), sau din interes (sa-l agati pe fraier sa te ia, sa fii si tu in rand cu lumea, sa ai si tu o papusa de imbracat si controlat)... Mi-e mila de tine...Copilul e o povara pentru tine...ceea ce te face pe tine o povara pentru el...O sa te urasca, daca nu te uraste deja din tot sufletul, pentru ca esti o incapabila de iubire pentru tine si evident si pentru altii.....cum ai putea tu impartasi ceva ce nu iubesti (persoana ta) cu altii ?

    0
    0

  • alina pe 25 Dec 2009, 16:15
    intimitate

    am atata nevoie de intimitate si nu am parte de ea.sta tata toata ziua pe capul meu si ma toaca la cap. ce n as da sa stau singura si s o duk bn

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod