Razbunarea - bumerangul cu efect intarziat

Se intampla adesea sa te simti nedreptatita, nefericita, furioasa... si sa urmeze o nevoie imperioasa de a-i plati cu aceeasi moneda sau in orice alt fel persoanei care te-a facut sa treci prin asta.
Se intampla adesea sa te simti nedreptatita, nefericita, furioasa... si sa urmeze o nevoie imperioasa de a-i plati cu aceeasi moneda sau in orice alt fel persoanei care te-a facut sa treci prin asta. Motivele sunt intr-un numar surprinzator de mare: iubitul tau a calcat pe bec, ti s-au spus cuvinte pe care nu le meritai sau minciuni, catelul ti-a ros pantofii nou-nouti sau cineva a trecut inaintea ta la coada la care astepti de un sfert de ora. Cum sa nu te enervezi? Cum sa nu vrei sa simta si cealalta persoana macar putin din ce-ai simtit tu? Cum sa nu-ti doresti o pedeapsa?

Inainte de a te avanta intr-o asemenea actiune, iata cateva detalii la care sa te gandesti.
Intr-adevar, e mai greu sa iei in calcul logica atunci cand esti furioasa sau indurerata, dar s-ar putea sa-ti para bine ca ai facut-o...

Razbunarea: Chiar merita?


Analizeaza putin situatia care te enerveaza. Si ce daca individia aceea aiurita te-a lovit din neatentie si ti-ai varsat cafeaua pe haine? Ce rezolvi daca tipi la ea sau, mai rau, ii intorci "favoarea"? S-ar putea ca, mai tarziu, dupa ce a trecut momentul de furie, sa-ti vina sa-ti dai singura palme cand iti amintesti. Ideea unei astfel de reactii este sa te simti mai bine, nu mai rau. Daca te simti mai rau, razbunarea isi pierde scopul, nu-i asa? La urma urmei, poate ca nu se spune degeaba ca razbunarea este arma prostilor...

Rareori aduce satisfactie


In momentul in care esti suparata, da, vrei neaparat o compensatie! Dar de putine ori se intampla sa obtii satisfactia asteptata. Chiar daca iti iei revansa, sunt sanse mari sa fii mai putin multumita decat credeai, indiferent cat de justificata ti se pare o pedeapsa.
De fapt, e chiar mult mai posibil sa apari doar ca "omul rau" in aceasta situatie. Altii, care cunosc mult mai putin imprejurarea, ar putea considera ca tu esti cea rautacioasa. Si nu ai vrea sa treci drept o persoana rea si razbunatoare, nu-i asa?

In plus, probabil ca nici macar nu va iesi cum iti doreai tu. Cand actionezi din furie, frustrare sau durere, nu poti fi atat de eficienta ca atunci cand esti lucida si... rezultatul poate sa fie dezastruos! Cum ar fi ca, incercand sa ranesti pe altcineva (fizic sau psihic) sa te ranesti pe tine sau pe cineva care nu are nicio legatura cu asta? Vei ajunge sa-ti regreti furia, deoarece consecintele ar putea fi severe.
Si chiar nu e indicat ca o simpla frustrare sa ajunga sa-ti scape de sub control.

Razbunarea: Conceptiile difera de la persoana la persoana


Asta apropo de justificat sau nejustificat. Fiecare gandeste diferit si pentru fiecare alte lucruri sunt importante. Chiar daca tie ti se pare ca altcineva a actionat gresit, poate ca respectivul a considerat ca asa a fost bine. Daca o persoana sau alta iti spune tie ca procedezi gresit, cand tu esti convinsa de contrariu... cine are dreptate? Probabil cel mai repede vei crede ca tu. De ce n-ar crede si altcineva la fel?

Inainte de a reactiona, mai mult sau mai putin violent, intreaba-te de ce ai fost tratata astfel.
Poate ca celalalt a avut alte motive decat crezi tu sau are alt sistem de valori. In acest caz, fie te retragi, fie lamuresti calm situatia si diferentele de opinie.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 8 Nov 2014, 10:11
    razbunarea

    am pe cineva la care lucrez da ia nu stie ce fac eu numai din auzite dar are curaj sa ma marginalizeze in fata unora care nu au nimic cu profesia daca as avea o putere as omorio dar mai e si credincioasa se impartaseste si spovedeste mai tot timpu pt ce nici ia nu stie . da arda in flacarile iadului

    0
    0

  • elena pe 8 Nov 2014, 10:06
    razbunarea

    cum poti fi bun cu cineva care ti-a facut rau . are nerusinarea sa i-ti ia piinea da la gura fara nici o jena . poate dumnezu o sa trimita inapoi de 10 ori

    0
    0

  • mirela pe 13 Mai 2014, 08:57
    E bine sa te razbuni

    Daca persoana pe care o iubesti si te-a iubit candva este afemeiat si te-a mintit frumos si divulga cu amanunte sentimentele si trairile tale iti calca sufletul in picioare ranindu-te, daca a jurat, a promis ca va fi cu tine mereu doar ca sa-i cedezi cum doreste stiind ca cu nimeni nu ai mai facut asemenea lucruri si din iubire accepti dar se mandreste ca ai cedat si te jigneste public calomniindu-te, daca te-a lasat insarcinata si pune pe seama ta neatentia si te-a parasit nepasator dar revine si repeta situatia sa-l ierti? Razbunarea este o metode de a readuce cumba echilibrul. Sa asteptam ca soarta sau destinul sa-l taxeze? Soarta si-o face singur omul. Cei care nu iubesc dar stiu ca sunt iubiti sunt criminali de suflete daca constient ranesc.

    0
    0

  • anta pe 18 Apr 2012, 16:31
    dilema

    exista greseli omenesti si nu cred ca cineva normal vrea sa se razbune doar pentru ca cineva ia patat cea mai buna rochie,dar daca aceste greseli devin obiceiuri si simti ca esti subminat,atunci ia atitudine,sa lupti pentru dreptatea si respectul tau poate fi razbunare pentru unii ,dar corectitudine pentru altii,oricum cineva va circoti .Asa ca fa ce-ti place

    0
    0

  • Andreea pe 5 Iul 2011, 22:50
    Pe mine ma-ti convins

    Foarte bine explicat.chiar mi-a placut cum ati abordat problema.cand am vazut titlui articolului m-am gandit ca voi gasi idei cum sa-mi razbun fostul prieten.dar mi-am dat seama ca nu merita si ca indiferenta doare mai rau ca orice razbunare prosteasca pe care o voi face.Multumesc pt ca mi-ati deschis ochii:)

    1
    2

  • raluca pe 28 Mai 2010, 06:06
    ...fals...

    Razbunarea nu este chiar arma prostului! V-ati pus problema vreodata ca este necesara pentru ca acea persoana sa se potoleasca o data pentru totdeauna?? Nu trebuie sa actionam drastic...numai un mic avertisment... Cea mai buna zicala: pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti... Reflectati asupra fiecarei decizii pe care o luati in viata...

    3
    0

  • carmenella pe 11 Aug 2008, 17:12
    adevarat!

    chiar mi se pare interesant articolul!asa cum exista vorba populara"razbunarea e arma prostului".Asa e p moment,ti-e ciuda cand cineva iti face vreo faza naspa,dar dupa momentul de furie,ti se deschide"un beculet"si anume constiinta care te indeamna sa nu intorci...pentru fiecare fapta exista o rasplata...sa nu o intoarcem noi...ci sa lasam cA D-ZEU sa ne faca dreptate si vom fi mult mai multumiti decat atunci cand vrem s ne"facem noi dreptate"

    3
    1

  • Otilia pe 25 Iul 2008, 10:39
    Superb ....

    .... superb articolul! Felicitari! ..... si la mai multe!

    2
    2

  • Nicoleta pe 12 Iul 2008, 11:14
    Felicitari !

    Felicitari pentru acest articol care indeamna la intelegere intre oameni ! Ma bucur ca mai exista articole care promoveaza iertarea!!

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod