Persoane care ne influenteaza viata

In ce masura ne influenteaza ceilalti deciziile, viata de zi cu zi, alegerile si preferintele? Cine anume are putere de influenta asupra noastra si in ce masura?

In copilarie suntem, de obicei, mult mai usor influentabili decat la maturitate. Este mult mai usor sa convingi un copil de un lucru sau altul decat un adult, care are mult mai multa experienta si are propriul mod de a discerne lucrurile. Exista, desigur, si situatia inversa. Cateodata, este mai complicat sa convingi un copil, de exemplu, ca un lucru este bun, in momentul in care el a invatat ca este rau de catre cineva foarte apropiat, decat sa convingi un adult de acelasi lucru, in conditiile in care un adult cunoaste gradul in care lucrurile si situatiile sunt relative.

Nu putem constientiza mereu modul in care suntem influentati, pentru ca acest lucru poate fi facut mai direct sau mai subtil, dar este bine de luat in considerare faptul ca, in general, ne influenteaza oamenii apropiati. Influentele sunt de mai multe tipuri: de la felul in care te imbraci la ceea ce cumperi si pana la modul de a gandi sau de a actiona in diferite circumstante.
Pot fi mai puternice sau mai slabe, in functie de firea celui care influenteaza, cat si a celui care este influentat, de subiect si de importanta lui.

In general, primii care ne influenteaza sunt parintii. De cele mai multe ori, ei sunt cei care ne pun bazele sistemului de a gandi si de a actiona, astfel incat tot ei stiu ce "butoane sa apese" cand e vorba de a ne influenta deciziile. Acelasi lucru se intampla in cazul fratilor si al surorilor, mai ales a celor mai mari. Familia este, de regula, cea care ne influenteaza, direct sau indirect, intreaga viata, chiar daca nu intotdeauna la fel de mult.

Prietenii sunt cei care ne influenteaza intr-o varietate de moduri, de la direct la subtil. De obicei, avem atat prieteni care seamana cu noi, cat si prieteni care au alte firi, temperamente, dorinte. Un prieten apropiat ne va influenta cu mai multa usurinta si pe mai multe planuri decat un simplu amic.

O persoana cu foarte mare putere de influenta este mentorul. In conditiile in care ti-ai ales un mentor, l-ai ales pentru ca il admiri, ii ceri sfatul, despici firul in patru impreuna cu el si ii respecti parerile.
Cel mai adesea, actionezi in consecinta. Foarte multi dintre noi isi aleg mentorii din randul profesorilor, mai ales cand sunt foarte tineri, dar, desigur, nu este o regula generala.

Pe multi dintre noi, ne influenteaza ceea ce vedem sau citim. In aceasta categorie intra autorii cartilor pe care le preferam. Idei pe care le preluam din carti, tratate direct sau sugerate prin analogii, isi pun adesea amprenta asupra noastra pentru toata viata. Starurile TV sunt o alta varietate de persoane pe care nu le intalnim niciodata, dar al caror comportament il influenteaza pe al nostru. De cate ori nu ti-ai dorit sa fii slaba pentru ca actrita x si modelul y sunt filiforme si au succes? In aceeasi categorie intra cantaretii pe care ii admiram, cu un impact asemanator asupra noastra.

O persoana a carei parere sau comportament este un factor hotarator pentru noi este partenerul de viata. Multe dintre decizii sunt luate in raport cu celalalt, pentru ca lui ii place un lucru sau ii displace altul, pentru ca isi doreste ceva sau pentru ca nu vrei sa-l superi.
Exemplele sunt nenumarate si ai putut constata si singura cand si cum se intampla!...

Un tip particular de influenta o au cei care nu ne sunt neaparat prieteni. Persoanele pe care le detestam au un fel aparte de a ne influenta deciziile, fie ca este vorba, de exemplu, de a nu alege o anumita tinuta vestimentara pentru ca acea persoana se imbraca astfel, pana la actiuni mai radicale sau la o totala indiferenta. Reactiile variaza tocmai in functie de impactul pe care il exercita celalalt, voit sau nu. Este interesant de observat modul in care tocmai ceea ce nu ne place ne influenteaza comportamentul, chiar pana la a ne intreba: "Oare eu am facut asta?".

Se intampla ca unii oameni sa nu fie constienti de faptul ca ne influenteaza. Este posibil ca un prieten sa-si fi spus o parere fara sa se gandeasca la faptul ca asupra noastra ar avea un impact foarte mare. Insa cei mai multi sunt constienti de masura in care pot influenta pe altcineva, iar pentru aceasta exista o gama variata de motive. Cineva poate incerca sa te influenteze deoarece crede ca in acest fel te ajuta.
Altcineva poate incerca acelasi lucru in scopuri proprii. Exista, desigur, si variante intre acestea doua. Adesea insa, ne lasam influentati pentru ca vrem sa fim influentati intr-un sens sau altul, ori de catre o persoana sau alta.

Cum ne lasam influentati? Seful iti influenteaza felul in care iti duci la indeplinire sarcinile, pentru ca el le vrea realizate intr-un anumit fel, si nu altul. Prietenii ne influenteaza prin explicatii si exemple, prin sublinierea unor aspecte sau a altora. Altii ne influenteaza sugerandu-ne ceea ce doresc sa facem. In sfarsit, putem fi fortati sa facem ceva, pentru ca alternativele nu sunt tocmai fezabile. Este tot un tip de influenta, pe care il constientizam si care, in mod evident, nu face placere nimanui.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mzv pe 2 Dec 2008, 12:57
    constienti sau nu

    Este greu atunci cand nu poti recunoaste influenta primita de la cei apropiati fie ea negativa o negi sau o sustii invers, pozitiva. Logic apare intrevarea " cei din familia mea nu mi-au vrut binele? nu pot sa cred". Si greu mai este cand partenerul de viata are o familie inconstienta , intra cu influente subtile voite si se scuza cu "ti-am vrut binele crezand ca tu nu vezi lucrurile reale dar se pare ca asta ai vrut ,nu ca nu ai stiut ce faci,,,,, acum iarta-ma si lasa ca ti-am omorat partenera ce mare lucru! ". Si partenera imbolnavita sufleteste trebuie sa ierte doar pt ca este familia lui.

    1
    0

  • Sad pe 22 Apr 2008, 21:09
    Nu va lasati influentate!

    Daca ne lasam influentate de toti prostii viata noastra se duce de rapa si nu e bine.Numai noi trebuie sa decidem pentru destinul nostru.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod