Le faci întotdeauna pe plac celorlalți? 6 pași care te ajută să nu mai fii people-pleaser

Sigur ai auzit în ultima perioadă termenul „people-pleaser”. Este foarte popular pe social media, iar în prezent mulți oameni spun că suferă de sindromul people-pleaser, deși nu este cu adevărat un sindrom.
Chiar daca ne numim pe noi insine sau pe altii ca fiind „people-pleaser”, cel mai bine este sa privim acest concept din prisma unui set de comportamente.

Ce este people-pleasing?


Obiceiul de a le face pe plac celorlalti se manifesta prin neglijarea propriilor nevoi si dorinte cu scopul de a-i multumi pe altii. In urma acestui comportament primim aprobare si sentimente pozitive datorita atentiei si adesea a multumirilor din partea celorlalti. Din pacate, toate acestea au un cost: ajungem sa punem pe ultimul loc dorintele, nevoile si starea noastra de bine.

Care sunt cauzele comportamentului people-pleasing?


Adevarul este ca suntem cu totii people-pleasers intr-o oarecare masura.
Este un mecanism de adaptare aparut de-a lungul evolutiei, care are rolul de a ne ajuta sa formam legaturi cu semenii nostri. Supravietuirea in grup a fost intotdeauna mai usoara, in special in perioada preistorica, atunci cand stramosii nostri formau triburi. Cu alte cuvinte, era necesar sa te integrezi in grup ca sa poti supravietui. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod