fumat

De ce facem ceea ce știm că e rău pentru noi

Fiecare persoană știe ce obiceiuri îi fac rău. Însă întrebarea este de ce continuăm să facem ceea ce știm că e rău pentru noi? Consumul alimentelor nesănătoase, alcoolul în cantități mari, fumatul și chiar și viața fără mișcare sunt doar câteva dintre comportamentele care îți afectează starea generală de sănătate. Iar toate aceste comportamente, care ar trebui și ar putea fi evitate, stau și la baza unor rate crescute ale mortalității. Iată de ce facem ceea ce știm că e rău pentru noi!

Te-ai întrebat vreodată de ce facem ceea ce știm că e rău pentru noi?


Un studiu realizat de oamenii de știință de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite a constatat că aceste comportamente nesănătoase au dus la jumătate din decesele înregistrate în anul 2000. Printre aceste comportamente, după cum spuneam și mai sus, s-au numărat dietele nesănătoase, lipsa exercițiilor fizice, consumul de alcool și fumatul. Deși știm că aceste obiceiuri sunt atât de dăunătoare pentru sănătatea noastră, continuăm să le păstrăm în viața noastră.
De ce? De ce nu putem să le excludem?

Poate că este vorba despre starea de confort pe care ți-o oferă. Oamenilor le place confortul și ar face orice pentru a-l obține. Fiecare acțiune are în spatele său un scop important, chiar dacă nu îți dai seama. Iar de multe ori, acest scop este sub forma confortului. Chiar și când întreprinzi o acțiune, creierul tău așteaptă o recompensă, preferabil sub forma confortului. Ulterior, este eliberată dopamina din creier, care te face să te simți mai bine și să vrei mai mult confort.
Acesta este motivul pentru care asociezi un sentiment bun cu un obicei prost. Și continui să ai obiceiuri proaste, fiindu-ți din ce în ce mai greu să te oprești. Te simți confortabil și simți că ești într-o zonă sigură.

Mai există și o tendință de a generaliza comportamentele proaste, în funcție de nivelul de acceptare al societății. În momentul în care vezi mai mulți oameni făcând același lucru, atunci ți se pare că este bine și pentru tine. Și există nenumărate obiceiuri proaste acceptabile din punct de vedere social.
Gustările nesănătoase, viața fără mișcare și fumatul sunt comportamente sau activități adoptate de multe persoane.

O viață mai fericită și pozitivă începe cu acele comportamente pe care le alegi. Este important să îți alegi singur calea către fericire și bunăstare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod