De ce ar trebui să programezi lecții de pian pentru copilul tău potrivit științei

Cu 88 de clape și sute de corzi interne, un pian standard produce o mulțime de sunete și tonuri unice.
Iar stăpânirea unui sistem complet nu duce doar la crearea muzicii frumoase, ci și la dezvoltarea abilităților lingvistice în cazul copiilor, conform unui nou studiu. Iată de ce ar trebui să programezi lecții de pian pentru copilul tău!

Care este motivul pentru care ar trebui să-ți duci copilul la lecții de pian?


Există dovezi conform cărora expunerea timpurie la lecțiile de pian stimulează procesarea sunetelor, care se extinde nu numai din muzică, ci și în limbaj. Bazându-se pe o fundație existentă de cercetare în domeniul muzicii și dezvoltării copiilor, autorii studiului subliniază un mod specific în care lecțiile de pian pot ajuta copiii mici să își îmbunătățească abilitățile lingvistice.
Pe măsură ce urechile copiilor se formează pentru a distinge între diferitele tonalități la pian, cei mici par să înțeleagă mai bine diferențele subtile dintre cuvintele rostite, acesta fiind un element cheie al limbajului.

Pentru acest studiu, cercetătorii au ales 74 de grădinițe chinezești, unde erau copii de 4-5 ani, formând trei grupuri. Un grup a făcut trei lecții de pian de 45 de minute în fiecare săptămână, un grup a luat lecții de citit, iar ultimul grup nu a făcut nimic.

După șase luni, grupurile nu au prezentat diferențe semnificative în ceea ce privește măsurile generale de capacitate cognitivă, cum ar fi IQ-ul, memoria și atenția, însă grupul care a urmat lecții de pian s-a remarcat într-un fel anume.

Chiar și în comparație cu colegii din grupul de lectură suplimentară, copiii care au luat lecții de pian au fost semnificativ mai buni în a face diferența între cuvintele rostite care diferă printr-o singură consoană.
Grupul cu lecții de pian și grupul cu lecții de lectură au devenit mai bune decât grupul de control la diferențierea vocalelor. Acest lucru sugerează că lecțiile de pian afectează un element crucial și complex al procesării limbajului.

Consoanele, cum ar fi "T" și "D", pot suna atât de similar, încât creierul uman trebuie să ia o hotărâre rapid cu privire la ceea ce aude. Consoanele au nevoie de puțin mai multă precizie pentru a le diferenția față de vocale. Cel mai mare beneficiu a apărut acolo unde este prezentă cea mai mare provocare.

Acest efect este deosebit de important pentru vorbitorii de mandarină, deoarece limba orală se bazează foarte mult pe diferențele subtile din ton.
Dar alte cercetări au sugerat că abilitățile muzicale pot oferi beneficii similare vorbitorilor de limbi non-tonale, cum ar fi engleza. În timp ce studiul actual a analizat în mod special lecțiile de pian, concluziile ar putea să se extindă în linii mari și în cazul altor educații muzicale.

Rezultatele au fost atât de surprinzătoare, încât școala din Beijing unde a fost realizat studiul a continuat să le ofere lecții de pian copiilor chiar și după ce s-a încheiat experimentul. Cu cât sunt mai avansați, cu atât mai bine progresează, iar acest lucru îi ajută pe copii în ceea ce privește dezvoltarea limbajului per total.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod