Pastrarea laptelui matern

Păstrarea laptelui matern: reguli esențiale pentru siguranța bebelușului

Dacă îți alăptezi bebelușul dar vrei să te întorci la lucru sau pur și simplu ai nevoie de un program mai flexibil poți folosi pompa pentru sân pentru a obține cantitatea necesară de lapte. Păstrarea laptelui matern trebuie realizată prin respectarea principiilor de bază pentru alegerea vasului, congelarea sau dezghețarea lui.
O pompă specială pentru sân te poate ajuta să crești intervalul între alăptările directe și să ai șansa de a-ți reveni în cazul în care este nevoie de o pauză din motive medicale. Păstrarea laptelui matern obținut cu ajutorul pompei trebuie să fie conform unor reguli clare, detaliate de mayoclinic.org, astfel încât să se prevină riscurile pentru mamă și bebeluș.

 
Ce fel de vas trebuie să folosești pentru laptele matern?

În primul rând trebuie să te speli cu apă și săpun înainte de a folosi pompa pentru sân. După ce ai obținut laptele îl poți păstra într-un pahar acoperit cu un capac sau într-un recipient din plastic gros, marcat fără BPA. De asemenea, poți pune laptele în pungi de plastic create special pentru acest scop.
Totuși, nu este recomandat să folosești prea des pungile pentru că se pot rupe, laptele va curge, iar contaminarea cu bacterii este mult mai probabilă. Pentru a te asigura că nu periclitezi sănătatea celui mic este bine să pui pungile cu lapte într-un recipient etanș din plastic dur.
Evită păstrarea laptelui matern în pungi de plastic obișnuite sau în recipiente din plastic de unică folosință.

 
Etichetarea și plasarea laptelui matern

Este indicat să folosești etichete rezistente la apă și markere permanente. Scrie pe fiecare recipient când ai obținut laptele, iar dacă laptele se va păstra la creșa copilului adaugă și numele tău pe sticlă. Pune recipientul spre spatele frigiderului pentru că acolo este cea mai redusă temperatură.
Dacă nu ai acces la un frigider, o ladă frigorifică sau un congelator poți folosi temporar o pungă frigorifică.
Umple recipiente diferite care reprezintă cantitatea de care are nevoie bebelușul pentru o masă. Începe de la 60-120ml și ajustează cantitatea în funcție de nevoile celui mic. De asemenea, ia în calcul și porțiile mici de 30-60ml pentru situațiile neașteptate sau întârzierile de la ora normală de masă. Nu uita că laptele matern își va crește dimensiunile când îngheață, așa că nu umple complet recipientele pe care vrei să le pui la congelator.

 
Poți adăuga lapte matern proaspăt peste cel din frigider sau din congelator?

Da, poți combina laptele obținut recent cu o porție de lapte matern de la frigider sau care a fost înghețat, cu condiția ca ambele tipuri de lapte să fi fost obținute în aceeași zi.
Ai grijă să răcești laptele mai proaspăt înainte de a-l adăuga. Îl poți pune la frigider sau într-o pungă specială pentru lapte, înconjurată de cuburi de gheață. Nu adăuga lapte cald la cel congelat pentru că vei provoca decongelarea parțială.

 
Cât de mult timp ține laptele matern?

Durata pentru care poți utiliza laptele matern va depinde de metoda de păstrare:
- la temperatura camerei: laptele matern poate fi ținut la temperatura camerei până la 6 ore, dar cel mai bine este să-l utilizezi în 4 ore. De asemenea, dacă temperatura din interior este ridicată limita va fi de 4 ore;
- într-o geantă frigorifică, cu gheață: laptele matern se poate folosi în cel mult 24 de ore;
- la frigider: laptele matern pompat poate fi ținut la frigider în mod optim timp de 5 zile, în condiții de igienă riguroasă;
- la congelator: laptele matern congelat poate fi utilizat într-un interval de până la 12 luni, dar cel mai bine este să se respecte un interval de 6 luni.

 
Cum decongelezi laptele matern?

Pune recipientul cu lapte congelat în frigider, în seara dinaintea zilei în care vrei să-l folosești.
Nu încălzi recipientul la cuptorul cu micro unde sau folosindu-l pe cel obișnuit pentru că o încălzire prea rapidă va afecta negativ conținutul de anticorpi din lapte. Aruncă laptele matern decongelat care nu a fost folosit în 24 de ore.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod