"Stroke": interactiune si recunoastere

De fiecare data cand iei legatura cu cineva, din diverse motive, se produce o interactiune, o tranzactie la nivel interpersonal, prin intermediul ideilor, sentimentelor, atitudinilor...
De fiecare data cand iei legatura cu cineva, din diverse motive, se produce o interactiune, o tranzactie la nivel interpersonal, prin intermediul ideilor, sentimentelor, atitudinilor si comunicarii reciproce.

Ai nevoie sa ti se recunoasca propria valoare, partile pozitive, sa fii iuibita, sa fii stimata, mangaiata, fizic si psihic, sa nu fii izolata sau indiferenta celorlalti. Uneori te multumesti chiar si cu atitudini contrare, care-ti confirma faptul ca nu te afli in anonimat. Acelasi lucru il doresc si cei cu care traiesti, in mod sigur.

Daca ai fi lipsita de stimulare din partea celorlalti, fie chiar si negativa, personalitatea si starea ta fizica ar fi afectate in sensul ca, daca nu primesti atentie, afectivitate, intelegere, iti poate scadea pana si imunitatea, fiind expusa astfel foarte usor unor diverse afectiuni.

Cand cineva interactioneaza cu tine, dintr-un anumit punct de vedere, comunici cu acesta si implicit va transmiteti semne de recunoastere reciproca, fie ca va faceti complimente, fie ca va insultati, fie ca va iubiti sau va urati, aveti astfel ceva in comun, in sensul ca ganditi ceva unul despre celalalt, valorizandu-va reciproc.
Acestea sunt semnale psiho-afective si reprezinta in sine stimuli psihici benefici din aproape toate punctele de vedere.

Orice manifestare de relationare, de intercomunicare, poarta numele de "stroke", care poate insemna in acelasi timp si lovitura si mangaiere. Acesta poate avea un rol important, terapeutic natural, daca tii seama de el si il aplici.

Practic, orice manifestare prin care oamenii isi recunosc existenta si se valorizeaza, fie pozitiv, fie negativ, prin semne de pretuire si valorizare, sunt denumite intr-un cuvant: "stroke". Acestea reprezinta dovezi ca tu existi pentru celalalt si ca el exista pentru tine.

Stroke-ul este mai mult decat un mesaj obisnuit. Este transfer de incredere, de energii pozitive sau negative, dupa caz, care influenteaza gandirea si sfera afectiva a fiecaruia.

Acesta este la indemana oricui si constituie o parte din relatiile tale de zi cu zi.
Daca esti dispusa sa intensifici efectul stroke-ului, atunci eu iti propun urmatoarele:

1. Comporta-te ca o persoana binevoitoare si amabila cu toata lumea.

2.
Ofera cadouri cat de mici de indata ce se iveste ocazia.

3. Adreseaza complimente colegelor si familiei, cat de simple; conditia este sa nu fie prea subtile.

4. Cumpara-i copilului, sotului (sau prietenului) mici lucruri care sa-i fie de folos, chiar si daca nu este o ocazie deosebita.

5.
Fii comunicativa in familie si la serviciu.

6. Daca observi ca cineva cunoscut are o problema, incearca sa-l ajuti, sau macar sa-l intrebi daca il poti ajuta cu ceva.

7.
De cate ori intalnesti persoane cunoscute, in afara de salut, adreseaza-le si intrebarea "Ce mai faci?".

8. Daca ti se intampla sa te afli in asteptare, la un rand de exemplu, raspunde oamenilor necunoscuti daca te intreaba ceva sau, la randul tau, ii poti intreba si tu.

9.
Zambeste ori de cate ori ai ocazia.

10.
Mangaie dragastoasa copilul si/sau sotul (iubitul, prietenul).

11.
Formeaza-ti o privire blanda si intelegatoare.

12.
Fa-i pe ceilalti sa inteleaga faptul ca le acorzi incredere.

13.
Intreaba-ti copilul, sotul, iubitul sau prietenul daca mai este nevoie de ceva, dupa ce tu consideri ca o anumita activitate a fost incheiata.

14.
Telefoneaza periodic parintilor, rudelor in general, si intreaba-i cum le mai este, ce mai fac si eventual invita-i in vizita la tine.

15. Ajuta-ti vecinii daca poti, chiar ofera-te sa le fii alaturi in momentele care cer acest lucru.

Daca vei pune in aplicare aceste recomandari, ai sa constati ca iti va merge mai bine, vei fi mai destinsa, vei avea mai multi prieteni, vei fi mai importanta pentru ceilalti, intr-un cuvant te vei simti cu mult mai bine ca pana acum. Vei avea, de asemenea, multumirea de a vedea ca si ceilalti se vor simti la fel de bine ca si tine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Nichiforov georgeta pe 6 Oct 2008, 09:23
    ipocrizia oamenilor

    ,,domnule" george , cum aplici tu tuoate astea? vii acasa si iti bati sotia, o injuri... cata ipocrizie.. cu secta ta cu tot... asa te invata la yoga? sa iti bati sotia? sa o faci in toate felurile, sa nu o lasi in pace? cauta-ti perechea in continuare pe eelmaz

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod