Invata de la copii!

Seninatatea, inocenta, naivitatea copiilor de doi, trei sau patru ani ar putea fi antidotul stresului, efortului, insomniilor noastre, adultii. Pe masura ce crestem, viata devine...
Seninatatea, inocenta, naivitatea copiilor de doi, trei sau patru ani ar putea fi antidotul stresului, efortului, insomniilor noastre, adultii. Pe masura ce crestem, viata devine din ce in ce mai complicata. Scoala, examene, serviciu, bani, iubirile, copiii, grijile si asa mai departe, pana la capat! Felul in care stiu copiii mici sa-si rezolve problemele, felul in care stiu sa se detaseze si sa se descurce in situatii care, proportional, sunt la fel de complicate ca si problemele noastre de zi cu zi, sunt adevarate lectii de fericire.

Sunt necesare doua precizari: disputa pe galetusa cu nisip, papusa ciufulita si locul in leagan ale unui copil de 2-4 ani, nu difera cu nimic, in intensitate, de emotiile tale in fata examenului, a sedintei in care trebuie sa prezinti un proiect sau a grijilor casnice.

Si, punctul doi, nu minimaliza reactiile, atitudinile si logica celor mici; aminteste-ti de copilul care erai, de felul in care gandeai, de conexiunile speciale pe care le puteai face cu mintea puiului de om.

Lectia 1 - Bucuriile mici


Fetita mea are trei ani. Bucuria de pe chipul ei, atunci cand poate face baloane de sapun, sau cand topaie prin casa pe muzica lui Fifi-Floricica, sau cand reuseste sa puna unul peste altul toate cele 10 cuburi de lemn, nu se poate descrie. Sau placerea de a ma ajuta sa scot, rand pe rand, cumparaturile din sacose: "Ia mami si asta!".

Unde vreau sa ajung? La faptul ca ar trebui sa invatam de la cei mici sa ne bucuram de momentele simple, sa invatam sa ne entuziasmam mai des, sa nu asteptam doar marile momente. Savureaza fiecare clipa, exact asa cum fac prichindeii! Cand ai fost ultima oara bucuroasa doar pentru ca este soare si frumos afara sau pentru ca te-ai intalnit cu o prietena?

Lectia 2 - Jocul


Copiii sunt, prin excelenta, in permanenta miscare - sar, se catara, alearga, inventeaza jocuri, care toate presupun miscare. O serie de studii au aratat ca un adult se declara mai bine dispus dupa 15 minute de miscare decat dupa ce a stat confortabil, cu ceva de rontait alaturi, 30 de minute in fata televizorului, urmarind o emisiune care ii place si care il intereseaza.

Ce trebuie sa inveti sau, mai bine spus, sa nu uiti - bucuria pe care ti-o aduce miscarea si joaca. Incearca solutii simple, la fel ca cele pe care ti le sugereaza copiii, maestri in a gasi variante pentru joaca activa. Sari, topaie, danseaza in cel mai aiurit mod cu putinta, pe melodia foarte ritmata pe care o asculta micutul tau, joaca-te cu cainele, da o tura cu bicicleta... sau cere-i prichindelului sa-ti propuna alte variante. Si asculta-l!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lila pe 6 Aug 2008, 16:46
    frumos

    Este incantatoare starea emisa de acest articol,fiecare fraza transmite gingasie,inocenta,bucuria de a fi si a te bucura de tot ceea ce ne inconjoara.Firescul "Eu Stiu Deja",ne indeparteaza de la miracolul vietii,care se petrece clipa de clipa.Indiferent de imprejurari soarele este mereu sus acolo si straluceste,chiar daca pe cer sunt nori,dupa acesti nori soarele straluceste cu intensitate(cand mergi cu avionul vezi asta).

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod