Ce beneficii are chimenul pentru piele și păr

Folosim semințele de chimen în bucătărie, sub formă de condiment sau pentru a prepara ceai, dar știai că acestea au beneficii și pentru frumusețe?
Semințele de chimen sunt folosite încă din antichitate atât în gastronomie, cât și în medicina tradițională. Conține numeroși nutrienți precum vitamine, minerale, antioxidanți care susțin sănătate organismului și tratează unele afecțiuni. Dar dincolo de aceste proprietăți cunoscute, semințele de chimen au beneficii și pentru piele sau păr. Iată cum să-l folosești:

Beneficii chimen pentru piele și păr: Previne îmbătrânirea prematură a pielii

Chimenul conține antioxidanți, substanțe care au rolul de a combate radicalii liberi, responsabili pentru apariția prematură a ridurilor. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, este necesar să incluzi semințele de chimen în alimentația ta.
Îl poți folosi sub formă de infuzie, obținând o băutură cu gust plăcut, sau îl poți adăuga în mâncăruri și salate.

Ajută la tratarea iritațiilor și eczemelor

Pentru a folosi semințele de chimen în tratamentele împotriva iritațiilor pielii, fă o pastă din semințe pisate amestecate cu apă călduță. Aplică pasta pe zona afectată și las-o să acționeze timp de câteva minute. O altă metodă presupune fierberea semințelor de chimen în ap[. Lasă ceaiul obținut la răcit, apoi aplică pe piele sub formă de comprese.

Hidratează tenul

Semințele de chimen pot fi incluse și în măștile pentru îngrijirea tenului. Amestecă pudră de turmeric cu semințe pisate de chimen și adaugă suficientă miere pentru a obține o pastă fină.
Aplică amestecul pe ten, lasă-l să acționeze timp de 15 minute apoi clătește-te cu apă călduță. Această mască îți va face pielea catifelată și va preveni apariția punctelor negre, a comedoanelor și a coșurilor. 

Beneficii chimen pentru piele și păr: Tratează scalpul uscat

Dacă pielea scalpului este uscată, te poți confrunta cu mâncărime și mătreață. Chimenul este eficient în tratarea acestor probleme, datorită uleiurilor hidratante și dezinfectante pe care le conține. Acestea calmează iritațiile pielii și previn apariția pruritului. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, îți poți clăti părul și scalpul după baie cu ceai obținut prin fierberea semințelor de chimen.
De asemenea, poți realiza măști pentru scalp din pastă de chimen. Aplică pasta pe pielea capului, las-o să acționeze timp de zece minute, apoi clătește-te bine cu apă caldă.


Oferă strălucire părului

Un alt beneficiu al chimenului este acela de a oferi strălucire părului uscat și deteriorat. Îți poți prepara foarte simplu o mască de păr pentru strălucire cu semințe de chimen. Bate bine un ou și adaugă două linguri cu ulei de măsline și câteva  picături de ulei esențial de chimen. Amestecă bine, apoi aplică masca pe păr, de la rădăcină și până la vârfuri. Lasă masca să acționeze timp de cel puțin 30 de minute, apoi spală-te folosind un șampon blând.

Beneficii chimen pentru piele și păr: Tratează infecțiile scalpului

Semințele de chimen au un efect benefic și în tratarea infecțiilor de la nivelul scalpului. Unele microorganisme se pot dezvolta la suprafața pielii capului, ceea ce provoacă apariția unor probleme precum mătreața sau foliculita, un tip de acnee care afectează foliculii de păr și poate duce chiar și la căderea părului.
Aplicând ulei esențial de chimen pe scalp, poți împiedica înmulțirea excesivă a acestor bacterii sau ciuperci care afectează sănătatea pielii și a părului. 

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod