De fiecare data, placere?

Ai aflat sau nu, pana acum, ce inseamna punctul de maxima satisfactie in timpul actului sexual? Vrei sa simti mai mult, mai bine sau poate sa traiesti acest moment...

Ai aflat sau nu, pana acum, ce inseamna punctul de maxima satisfactie in timpul actului sexual? Vrei sa simti mai mult, mai bine sau poate sa traiesti acest moment in acelasi timp cu partenerul tau? Citeste ghidul de mai jos si afla care sunt ingredinetele de care ai nevoie.

Am ales sa discutam acest subiect pentru ca am vazut ca multe Eve pun astfel de intrebari pe Forum: "Care e limita in pat?", "Cat de important e sexul in cuplu?". Intrebari la care, impreuna cu un psihoterapeut, am incercat sa va raspundem cat mai bine.

In primul rand, ar fi foarte bine ca relatia voastra sa nu se bazeze exclusiv pe sex. Pentru ca, daca esti indragostita de partenerul tau, daca esti constienta de sentimentele tale de afectiune, acest lucru te va face sa te simti confortabil din toate punctele de vedere alaturi de el. De asemenea, importante sunt capacitatea voastra de comunicare, receptivitatea de care dai dovada fata de dorintele partenerului si, bineinteles, arta de a face dragoste.

Dr. Odette Dimitriu, psihoterapeut specializat in psihoterapie de relaxare si hipnoza (cabinet Cormay, strada Clucerului, nr.42, tel. 093 686 272) se refera la anorgasmie (absenta orgasmului) ca fiind una dintre cele mai frecvent intalnite tulburari sexuale feminine: "Studiile ne indica faptul ca 10% din femei nu au cunoscut niciodata orgasmul, 10% nu l-au obtinut in compania unui partener, dar l-au experimentat prin masturbare, 50% il obtin prin stimulare clitoridiana si 30% au un orgasm "vaginal", fara stimulare clitoridiana", spune specialista.

Chiar daca dorinta sexuala a femeii este intensa, cu toate acestea pot sa apara dificultati de obtinere a punctului de climax. Care sunt cauzele care genereaza aceasta tulburare?
Psihoterapeutul spune ca, in general, acestea sunt de natura psihologica si mentioneaza aici unii dintre factorii care pot inhiba orgasmul feminin:
- un conflict intrapsihic;
- o problema conjugala;
- absenta stimularii sexuale prealabile din partea partenerului;
- teama femeii de a nu-si putea stapani placerea;
- o insecuritate a climatului familial care poate porni de la o imagine insecurizanta oferita in copilarie de tatal familiei;
- alti factori denumiti generic "paraziti psihici": femeia este mai sensibila decat barbatul la zgomotele exterioare sau poate fi inhibata de prezenta unei a treia persoane in casa.

Da-i lectii partenerului

Nu te sfii sa ii indici care sunt miscarile sau atingerile care iti produc placere. Oricat de priceput amant ar fi, nu are de unde sa iti cunoasca cele mai sensibile puncte, apasarea, viteza sau ordinea in care le preferi. Spune-i, arata-i sau, daca asta te face sa te simti mai bine, condu-i chiar tu mainile pe corpul tau. Ofera-i feed-back, nu-l critica atunci cand greseste dar arata-i cat de bine te simti atunci cand mangaierile lui iti provoaca placere.

Porneste in cautarea punctului G

Punctul G. In 1950, ginecologul Ernest Grafenberg l-a descoperit la aproximativ 5 cm de la intrarea in vagin. Se spune ca in aceasta zona ar exista un organ similar prostatei masculine si este considerat ca fiind una din cele mai importante zone erogene ale femeii. Stimularea acestei zone este insotita de senzatii erotice puternice, iar imediat dupa orgasm, la unele femei, se constata ca din punctul G se elimina un lichid clar, fara miros.

Tot nu merge?

Ei bine, in acest caz poate ar fi mai bine sa vorbesti cu un psihoterapeut. Dr. Odette Dimitriu spune ca, in tratamentele psihoterapeutice, terapeutul va defini impreuna cu clienta tipul de tulburare. In convorbirea preliminara, psihoterapeutul formuleaza intrebari de genul:

  • daca nu a cunoscut niciodata orgasmul sau daca l-a obtinut doar cu anumiti parteneri;
  • daca a avut in cursul vietii sexuale perioade in care a obtinut orgasm urmate de perioade in care a disparut;
  • daca a schimbat partenerii in ultimul timp sau daca au aparut unele probleme de sanatate;
  • daca au aparut modificari recente mai importante in viata afectiva sau familiala;
  • daca au survenit unele dificultati actuale la locul de munca.

Dr. Odette Dimitriu sugereaza urmatorul exercitiu de relaxare pentru femeile care se incadreaza in problemele discutate mai sus:
Alege un moment al zilei sau al serii in care poti fi linistita. Gaseste-ti o pozitie comoda si incearca sa iti induceti o stare de calm, destindere, confort fizic si psihic. In timp ce experimentezi o stare placuta de relaxare, intreaba-te urmatoarele lucruri:

  • s-a produs o modificare a interesului tau pentru partener?
  • te-au influentat anumite evenimente recente in privinta sporirii/diminuarii atractiei tale sexuale fata de partener?
  • exista situatii specifice care au dus la cresterea sau la diminuarea placerii tale sexuale?

Ulterior, psihoterapeutul va initia o discutie deschisa cu partenerul pe problemele clientei. In programul de psihoterapie se insista asupra concentrarii atentiei femeii pe placerea sexuala si mai putin pe obtinerea cu orice pret a orgasmului. Cele mai bune rezultate in terapie se obtin atunci cand se combina terapia orientata exclusiv pe disparitia anorgasmiei (terapie simptomatica) cu terapia menita sa evidentieze cauzele care genereaza aceasta tulburare (terapie cauzala).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod