Cum putem "lucra" cu propria sexualitate?

Inceputul vietii sexuale este un moment important in viata oricarei persoane. Sexualitatea este un "vis", o stare speciala. "In timpul adolescentei, credeam ca a face sex...

Inceputul vietii sexuale este un moment important in viata oricarei persoane. Sexualitatea este un "vis", o stare speciala. "In timpul adolescentei, credeam ca a face sex este ca si sarutul, il prelungesti cum vrei si nu are cum sa iasa prost", spune sotul in cadrul unei sedinte de cuplu.

Acum constat ca poate ca este si mai complex, ca poate sa nu functioneze si o simt pe ea ca fiind nesatisfacuta de ceea ce se intampla. Acest cuplu este un cuplu incapabil sa se asculte reciproc iar efectele asupra vietii lor sexuale sunt importante: ea il refuza sistematic in propunerile de act sexual iar atunci cand actul are lor, el manifesta ejaculare precoce.

Este important ca fiecare sa invete ca propria sa sexualitate exista alaturi de a partenerului, in cadrul cuplului dar si o trasatura personala. Evident controlul si ratiunea sunt utile dar ele nu pot face fata singure unui domeniu al trairilor si emotiilor cum este sexualitate. Cum putem lucra cu propria sexualitate?

Actul sexual este, de regula, o activitate care presupune doua persoane. In cadrul actului sexual intervine adevarul subiectiv al ambilor parteneri. El este important deoarece prin aceasta capata forma actul sexual.

Ca urmare este necesar sa delimitam intre ceea ce inseamna adevarul subiectiv al femeii de adevarul lui si de punerea in comun a acestor doua elemente. Pentru aceasta va voi propune un joc.

Pasul 1


Sa ne imaginam:. Este intuneric, esti cu tine insati. Esti undeva singura pe o insula. Ai vrea sa construiesti un spatiu numai pentru tine si pentru partenerul tau. in acest spatiu va fi necesar intr-un fel sau altul sa ii dam o forma. Aceasta insula nu este una oarecare ci una clar definita - este insula sexualitatii tale.

Ai curajul oare sa intri in ea? Acolo vei intalni tot felul de peisaje, tot felul de momente. Important este sa o simti. Acesta este primul pas. Pentru aceasta o sa-ti propun sa ii acorzi o trasatura.

Te sperie? Te incita? Te bucura? Te face pesimista? Simti nevoia sa fie un el? orice stare ar fi este o stare posibila pe care numai tu o poti cunoaste. Sexualitatea este un teritoriu imaterial. Ea nu este virtuala ci este concreta dar un concret asemanator energiei - exista dar nu o poti atinge. Un prim lucru pe care ti-l propun este sa-i dai o forma acestei sexualitati, sa o faci sa existe intr-un mod concret.

Cand energia ta sexuala capata o forma imaginativa sau chiar de obiect concret vei putea lucra usor cu ea. Dumnezeu dupa ce a creat lumea a dat fiecarei fiinte un nume, numai asa ea a devenit lume. Ceea ce iti cer este sa faci acelasi lucru. (ai observat ca oamenii, chiar in discutii intime au tendinta de a nu numi organele sexuale sau actele sexuale?

Ai observat tendinta multora de a folosi argoul in denumirea penisului, vaginului sau actelor sexuale? Ai observat ca oamenii atunci cand vorbesc despre sex sau organe sexuale au tendinta sa rada desi, la o analiza lucida, nu este nimic ilar in propozitiile enuntate?)

Pasul 2 - spatiul


Pentru acest pas este necesar sa apelezi la partenerul tau. Este un joc pe care il poti practica impreuna cu partenerul tau. Pentru acest joc avem nevoie de un spatiu definit, cum ar fi covorul din sufragerie, o saltea sau pur si simplu un spatiu fizic ce este comod de utilizat si in care sa simti libertate de exprimare. Acest spatiu il vom denumi drept spatiul psihologic al actului vostru sexual. Aici vorbim de un spatiu de intalnire pe care il definim la modul concret pentru a putea sa vedem mai usor lucruri care, mai intotdeauna, sunt virtuale.

Pasul 3 - timpul


Pentru ca jocul sa functioneze mai avem nevoie de un timp numai al vostru, in care sa fiti acolo unul pentru celalalt. Pentru aceasta este nevoie de acordul ambilor si de o indulgenta a oamenilor care nu se prea pot desprinde de concret pentru a stabili o "conventie" - in acest spatiu desi fizic este un covor, sa poti sa stabilesti conventia ca este un spatiu al sexualitatii voastre.

Fiecare dintre cei doi poate ocupa un loc in acest spatiu ca si cum ar fi un spatiu al intalnirii. Cand spunem intalnire vorbim de o intalnire psihologica in care doua adevaruri subiective se contopesc intr-un tot unitar dar in care fiecare isi pastreaza unitatea. Aceasta forma de intalnire face posibila existenta cuplurilor, actului sexual, grupurilor, prieteniilor, echipelor de munca, etc. Daca aceste doua elemente nu se regasesc simultan atunci va exista o discrepanta si o dificultate in interiorul cuplului care se va impregna si asupra actului sexual.

Pasul 4 - constructia


Acum fiecare este invitat sa contribuie la modelarea spatiului. Cum? Fiecare pe rand va aduce ceva in acest spatiu. Un ceva concret sau un ceva simbolic sau poate o nevoie, dorinta, etc. Spatiul acesta cuprinde multe elemente pe care este dificil de redus la o simpla insiruire a unui material.

Poti aduce dorintele tale, poti aduce nevoile tale. Poti aduce o fantasma a ta. Poti aduce orice simti in acel moment ca este bine sa-l asezi in acest spatiu. La fel va face si partenerul tau. Ca o sugestie: regula jocului ar trebui sa permita fiecaruia sa aduca alternativ in acest spatiu nevoile lor. Este bine ca, in acest moment sa incerci sa faci abstractie de ceea ce pune celalalt. Jocul anterior s-ar putea sa-ti fie de folos deoarece functioneaza ca un far. Cu toate acestea prezenta efectiva a lui iti va distorsiona (relativ) imaginea anterioara. Iar aceasta distorsiune va fi cu atat mai mare cu cat afectele tale se vor face mai simtite.

Pasul 5 - peisajul


Pasul urmator este mai dificil. Ceea ce veti obtine este un peisaj al sexualitatii voastre. O sa-ti amintesc ca este doar un joc si nu un lucru profesionist asa ca nu uita ca este important sa accepti ca pot exista distorsiuni.

Privind acest peisaj sunt doua dimensiuni pe care le poti avea in vedere:
- ceea ce simti privind peisajul rezultat;
- ceea ce iti trece prin minte despre ceea ce vezi.

Pune in cuvinte, sub forma unui mesaj, ceea ce iti trece prin minte dar atentie: Subiectul mesajului poate fi Eu sau Noi si in nici un caz Tu.
Iata cateva cuvinte care te pot orienta: Privind acum ceea ce simt este...
Imi doresc ca noi... As vrea sa simt... Cred ca noi am putea sa...

Partenerul tau va proceda similar. Pe parcursul acestui schimb de mesaje va fi necesar sa faceti un lucru: Sa invatati sa va ascultati! Multe cupluri sufera de acest sindrom al incapacitatii de a se asculta. Prima conditie pentru ca ascultarea sa decurga firesc este sa ai rabdare ca celalalt sa spuna ceea ce are de spus. Asa ca regula jocului nostru in acest moment si, pe mai departe, ar trebui sa sune astfel: Taci cand celalalt vorbeste si asculta mai mult cu sufletul decat cu urechea.

Pasul 6 - viitorul


Sigur ati ajuns intr-un moment delicat, in care continuturile desprinse spun multe lucruri despre voi. Ramane sa vedeti ceea ce puteti face pe mai departe cu ele. Nu este foarte dificil. Poate ca acest joc este primul pas pentru a incepe sa lucrati impreuna. Cine stie? Merita sa incercati!

Eu va doresc multe succese in ceea ce puteti sa faceti iar daca simtiti ca nu va puteti descurca singuri, mai puteti apela la ajutoare! Idealul este sa fiti capabile sa faceti fata singure problemelor. in problemele de cuplu este nevoie ca amandoi sa fie capabili sa faca fata dificultatilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod