Stii cand sa taci?

Stii cand trebuie sa taci intr-o relatie de dragoste?
In mod sigur, comunicarea de orice fel (sexuala, verbala, non-verbala etc.) reprezinta o parte foarte importanta a oricarei relatii. Daca ne simtim confortabil atunci cand impartasim nevoile, fricile si dorintele, stabilim un anumit grad de incredere si ajungem sa fim "conectati" unul cu celalalt.

Dar oare este bine sa spunem tot atunci cand suntem implicate intr-o relatie? Sa ne povestim trecutul cu bune si rele, sa ne oferim viata "pe tava"? "Atunci cand esti indragostita, simti nevoia sa spui tot", cel putin asa sustine Vali, de 28 de ani, care este implicata intr-o relatie de 6 luni. "Eu am simtit nevoia sa ii povestesc multe din trecutul meu. Inainte sa il intalnesc pe Alin, actualul meu prieten, fusesem implicata intr-o relatie timp de 5 ani, dar comunicarea nu a fost punctul nostru forte.

Existau multe lacune la acest capitol, motiv pentru care m-am inchis in mine si am refuzat sa ii mai marturisesc multe"
. Acum, Vali se simte foarte bine, i-a povestit actualului iubit tot trecutul, desi el nu a fost atat de deschis. "El a stiut sa ma asculte, iar acest lucru este foarte important pentru mine. Sper ca in timp sa imi povesteasca si el mai multe din trecutul lui", marturiseste Vali.

Imi amintesc de o prietena, Roxana, care imi spunea ca, pur si simplu, si-a "sufocat" noua cucerire cu informatii despre ea. Dupa ce s-a despartit de iubitul ei, isi dorea foarte mult sa se descarce si sa isi povesteasca viata. Intalnise un tip de care a crezut ca s-a indragostit si a inceput sa ii spuna viata ei "de la Adam si Eva".

"Eram impreuna de cateva saptamani si imi doream sa stie totul despre mine. I-am povestit despre copilarie, traume, despre fostii iubiti, fricile care inca ma urmaresc... tot. Simteam nevoia sa ma confesez, sa stie totul despre mine. 'M-am dezgolit' de cele mai ascunse secrete in fata unui om care nu mi-a oferit nimic in schimb, nici macar un secret de-al lui. Motivul despartirii noastre? Mi-a spus ca stie prea multe despre mine, ca nu mai exista pic de mister in 'pseudo-relatia' noastra si ca nu i-am oferit posibilitatea sa il las sa descopere lucrurile despre mine, pas cu pas. Nu am stiut cand sa tac", spune Roxana, cu regret in glas.

Bogdan si-a dat seama ca anumite confidente persoanei iubite au un impact negativ asupra relatiei. I-a povestit prietenei sale despre fosta, despre motivele rupturii... "cam prea multe", dupa cum imi marturiseste el: "Eu sunt o persoana foarte sincera, nu imi plac ascunzisurile de niciun fel si din acest motiv am avut proasta inspiratie, se pare, sa ii povestesc actualei despre fosta, impreuna cu care fusesem 4 ani. A fost un pas gresit, pentru ca acum au aparut multe probleme in relatia noastra. Desi i-am spus ca nu mai am nicio legatura cu fosta, actuala iubita nu mai conteneste in a-mi aduce acuze".

Cu toate ca nu i-a oferit niciodata motive sa fie geloasa, Bogdan trebuie sa duca o munca de lamurire titanica pentru a o convinge ca doar pe ea o iubeste. "Sincer, nu stiu cat voi mai rezista, pentru ca nu pare a se opri. Aceasta experienta m-a ajutat sa inteleg ca nu este bine sa te destainui atat de mult iubitei sau daca o faci, ofera foarte putine detalii pentru a nu crea probleme", mai marturiseste Bogdan.

In schimb, Adriana pare sa fi intalnit barbatul perfect, din acest punct de vedere. "Noi am inceput relatia de putin timp, au existat cateva probleme de comunicare la inceputul, in sensul ca el imi povestea multe din trecutul lui, iar eu mai putin. Cred ca frica de a afla prea multe despre mine m-a facut sa fiu mai tacuta, dar incetul cu incetul am reusit sa invat sa ma destainui si eu. Nu avem limite in a ne povesti totul unul celuilalt. Si cum fiecare cuplu are felul sau de a comunica, exista momente in care nu e nevoie de vreun cuvant care sa declanseze o discutie despre trecut. O facem foarte liber si natural, fara frica", declara Adriana.

Intr-o relatie amoroasa, uneori este greu sa apreciezi momentul in care trebuie sa taci, sa spui mai multe despre tine sau sa oferi minimum de informatii din trecutul tau. In mod sigur, minciuna, tendinta de a masca anumite situatii, lipsa de exprimare a trairilor, fuga de propriile sentimente sau frica de a impartasi viata celui de langa tine afecteaza in mod negativ relatia.

Dar exista situatii in care confidentele pot avea un impact negativ si de aceea exista multe cupluri care aleg tacerea ca "forma de comunicare", insa uita ca aceasta poate fi o lovitura care distruge legatura dintre ei. Ce putem face? Cum in dragoste ratiunea nu prea isi are locul, facem totul cum si cand simtim. Stii cand trebuie sa taci intr-o relatie de dragoste? Atunci cand simti.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina383 pe 13 Iul 2010, 15:54
    ...........

    nu ma deranja trecutul lui ci cum il povestea mia explicat si pozitiile in care obisnuia sa faca sex cu fosta... nu ma deranja cel putin dupa ce lam cunoscut pe bebele lui era atat de dulce cum te mai poate deranja.... ma deranjaza cum vb de ea ma deranjaza ca o vede ca pe soarele de pe cer ca nu o vb deloc de rau ptr ca e mama copilului lui si ca lar jigni pe el dar cred ca si bebele sia dat seama ce mama oribila are el e o dulceatza ptr ca seamana cu tasu are ochi mari si albastri brunet....in sfarsit desi ma deranjaza cum vb de trecut lam acceptat ... dar nu o sa mai rezist mult

    0
    0

  • lexus_09 pe 3 Dec 2009, 19:59
    comunicarea-lucru pozitiv intr-o relatie

    Eu sint pentru ca persoanele sa comunice.Intr-o relatie persoanele ar trebui sa se simta cit mai liber una cu alta,sa vorbeasca fara nici o rusine,fara nici un stres pe orice tema,fara nici o teama ca poate sa o judece cineva.Nu ar trebui sa fie secrete unul fata de altul,caci,dupa parerea mea,sa spui adevarul direct in fata este cu mult mai usor,decit atunci cint esti pus in situatia cind a aflat de la altcineva sau mai tirziu.Se creeaza o atmosfera tensionata,conflict intre cele doua persoane,care cere multe argumente si pierderea increderii fata de pesoana iubita.

    0
    0

  • Dragon_fly pe 20 Nov 2009, 09:40
    nu l-am tras de limba

    am patit si eu situatia cu povestitul despre fosta lui si am reactionat de-a dreptul oribil. In seara ceea parca era totul bine, dar pe urma, dupa ce am si aflat ca o chema la fel ca si pe mine! am devenit brusc distanta si rece, nu stiu de ce, dar nu vreau sa-l mai vad. poate ma linistesc eu in ceva zile, insa in suflet tot imi pare ca cind ma numeste pe mine pe nume se gindeste la ea...

    0
    0

  • mihaeladragomir1980 pe 18 Nov 2009, 17:31
    eu sunt pentru comunicare

    eu cred ca e important sa comunicam cu partenerul, dar in limita bunului simt; explic: dc vezi ca tu vorbesti dar pe el nu il intereseaza, mai bine sa nu continui. Sunt persoane care povestind un trecut dureros reusesc sa intareasca relatia cu partenerul, dandu-i mai multa intimitate. E bine sa-ti deschizi sufletul in fata partenerului, dardeschide bine ochii pe cine alegi!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod