Sapiosexualitatea. Sau de ce ajung femeile să aibă 7 pisici.

Știi senzația aia când te simți atrasă numai de bărbați inteligenți? Acum are un nume: sapiosexualitate.
În 1998, Woody Allen a folosit termenul de sapiosexualitate în filmul Celebrity.  Ideea era că un bărbat se poate culca cu orice femeie pentru o perioadă limitată, însă poate sta de vorbă la nesfârșit cu una inteligentă, fiind atras de “deșteptăciunea” ei. Se pare că de atunci, tot mai multe fetițe cu codițe susțin tare și răspicat că sunt atrase numai de bărbați inteligenți. Sună cool să spui și să crezi asta, nu-i așa?
Nu, nu e cool și-ți explic mai jos de ce cred asta.
 

Și bărbații pot fi sapiosexuali!

 
Dar asta nu înseamnă că nu pot face excepții. Instinctul de vânător își spune cuvântul. Genul ăsta de bărbat e mișto pentru cine are ochi să vadă. În schimb, cine nu poate înțelege va spune că e alunecos. Sau complicat. 
Masculii ăștia-s rari. N-o spun eu, ci psihologii. Se pare că așa-numita “boală” afectează mai mult femeile decât bărbații. Și atunci, îmi pun problema în felul următor: Dacă sapiosexualitatea presupune atracția fizică față de inteligența sexului opus, asta nu cumva înseamnă că și persoana sapiosexuală are o doză mai mare de inteligență decât în mod obișnuit? Ba da.
Pentru că altfel cum ai putea măsura inteligența altuia? Bun. Deci sapiosexualii sunt și ei inteligenți. Și mai știm că femeile suferă mai des decât bărbații de acest sindrom.
 
Ce înseamnă asta? Că femeile inteligente au toate șansele să rămână singure sau cu cele 7 pisici. De asta zic că nu e cool să fii sapiosexual. Dacă nu sunt suficienți bărbați inteligenți, e clar că femeile n-au cu cine. Și de aici se ajunge la compromis, care poate duce la femei frustrate sau la singurătate.
 
Sigur că există persoane care au auzit de acest termen și li se pare mișto să susțină că au un astfel de sindrom, însă dacă privești problema în esență, nu-i ok. E ca și cum ai vrea de bunăvoie și nesilită de nimeni să nu-ți găsești pe nimeni.
 
Sapiosexualitatea n-are legătură cu numărul de cărți citite și nici cu viteza cu care reușești să faci niște calcule. Și ca să lămurim ce înseamnă cu adevărat să fii sapiosexual, ar trebui să știm ce reprezintă această inteligență pe care toată lumea și-o dorește mai mult sau mai puțin.
Cred că Cicero a fost primul filozof care a vorbit despre inteligență și spunea că este puterea și capacitatea minții de a stabili legături și de a face legături între legături.
Asta înseamnă că inteligența nu se definește prin cunoașterea lucrurilor materiale. De fapt, a cunoaște informația înseamnă a fi deștept sau documentat, zic eu. Inteligența e altă mâncare de pește.  
Bun. Am aflat că atracția față de persoanele inteligente se numește sapiosexualitate și am aflat că inteligența nu este același lucru cu numărul de cărți citite.

Dar cum se manifestă sapiosexualitatea?

1. Ai o atracție față de persoanele care te fac să spui “Ai dreptate”. În timp ce unii se pot simți frustrați de faptul că trebuie să recunoască o greșeală (să-i spunem), sapiosexualii au un soi de extaz intelectual, care duce la atracția fizică.
2. Te plictisești repede. Unii ar putea să-ți spună că nu știi ce vrei, însă adevărul e că pasiunea pălește odată cu lipsa atracției fizice (care în cazul sapiosexualilor nu apare decât în prezența unei persoane inteligente), iar relația fără pasiune e un fel de prietenie la care vrei sau nu să renunți.
Nu se lasă cu mindfuck, e foarte probabil să nu se lase cu nimic sau cu prea puțin. Și știi ce e mai trist în toată povestea asta? Că e posibil să ajungi să crezi că tu chiar nu știi ce vrei. 
3. Simți nevoia de liniște. Când ești sapiosexual, ajungi să vorbești puțin. Nu pentru că nu ești capabil, ci pentru că vrei să te protejezi. Cumva, gândești altfel decât turma. Și când turma vorbește, obosești. Așa că alegi să vorbești mai puțin, însă asta nu înseamnă că în prezența persoanei potrivite nu poți vorbi la nesfârșit. 
4. Nu-ți plac oamenii care nu emană emoție când vorbesc, însă poți conviețui cu ei. Instinctiv ai înțeles că ești diferit și, de multe ori, păstrezi asta pentru tine.  
5. Pentru tine frumosul are alt sens. Ceea ce pentru alții înseamnă frumos, pentru tine poate fi excretabil. Poate că unele femei se simt atrase de bărbații Ken, iar unii bărbați preferă femeile Barbie.
Ție îți provoacă... silă. 
 
Cam asta înseamnă să fii sapiosexual. În linii mari, căci subiectul este unul delicat și complex. Și acum te întreb: Ți se mai pare cool să spui că ești atras numai de persoane inteligente?
 
Cu drag,
Cosmina 
Cosmina Kovács
Cosmina Kovács
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod