grija sau manipulare

Grijă sau manipulare? Cum să-ți dai seama că partenerul tău te controlează, de fapt

Există o linie fină între grijă și control. Și, uneori, poate fi greu să distingi una de alta!
Dar, odată ce comportamentul grijuliu al partenerului tău te face să te simți vinovată, înfricoșată sau inferioară, ar trebui să îl iei ca pe un semn de avertizare că ar putea să te controleze.

8 semne că partenerul tău te controlează


Compromisurile devin sacrificii unilaterale


Compromisul constă în a-i satisface nevoile partenerului, fără a ți le neglija pe ale tale în favoarea lui. Un partener grijuliu va face întotdeauna tot posibilul să găsească un limbaj comun cu tine. De cealaltă parte, unul care te controlează va stabili ultimatumuri stricte, fără a ține cont de sentimentele tale.

Standardele pe care le-ați stabilit sunt încălcate


Fiecare relație are standarde sau reguli pe care le respectă fiecare partener. Cu toate acestea, atunci când un partener începe să reconsidere aceste standarde, dar se așteaptă totuși ca tu să le respecți, înseamnă că te controlează.

Mergi pe coji de ouă în jurul lui


Să fii cu un partener grijuliu înseamnă să te simți confortabil vorbind deschid despre nevoile și sentimentele tale cu el. Dar, dacă ți-e frică să vorbești, pentru că s-ar putea să explodeze în loc să rezoneze cu tine, înseamnă că vrea să dețină controlul relației.

Un partener manipulator va avea întotdeauna dreptate și nu-și va cere scuze sau să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile sale.

Citește și: Relațiile de durată au la bază 2 trăsături. Care sunt acestea?

Te determină să faci lucruri care nu-ți plac "pentru binele tău"


De exemplu, dacă partenerul tău vrea să mănânci mai multe legume sau te motivează să faci spor pentru a-ți îmbunătăți condiția fizică și pentru a scăpa de durerile de spate, înseamnă că îi pasă de bunăstarea ta. Dar, dacă partenerul tău te face să mănânci alimente sănătoase și să faci mișcare, chiar dacă nu vrei, doar pentru a-ți îmbunătăți felul în care arăți, înseamnă că începe să-ți neglijeze nevoile pentru a și le satisface pe ale lui.

Limitele pe care le împărtășești cu el încep să îți încalce limitele personale


Este firesc ca partenerul tău să îți ceară să împărtășești cu el câteva lucruri personale despre tine. Cu toate acestea, dacă partenerul tău te presează să spui ceva care te face să te simți inconfortabil, înseamnă că nu îi pasă de ceea ce simți.
În schimb, vrea să afle cât mai multe despre tine și punctele tale slabe, astfel încât să poată avea control asupra ta și să le folosească într-o bună zi împotriva ta.

Îți împiedică obiectivele profesionale sau educaționale


Dacă ai ambiții mari, fie ele profesionale sau educaționale, un partener grijuliu care nu crede că ești pregătită pentru asta te va motiva să îți îmbunătățești abilitățile pentru a-ți atinge obiectivele. Pe de altă parte, un partener care te controlează, nu îți va oferi sprijinul de care ai nevoie. Te va face să te îndoiești de tine, spunându-ți că îi este frică să încerci, pentru că vei fi dezamăgită dacă nu vei reuși.

Începe să intervină în relațiile tale cu prietenii și familia


Pentru a avea control asupra ta, partenerul tău va încerca să te izoleze de familie și prieteni. În acest fel, se va simți mai puțin amenințat că ai putea dori să-l părăsești cândva.
Un partener grijuliu va încerca să te protejeze de oamenii din viața ta care nu îți fac bine, dar nu îți va interzice niciodată să vorbești cu ei.

Pur și simplu simți că ești dominată


Nicio relație nu ar trebui să te facă să te simți inferioară, nesigură sau nefericită. Dacă partenerul tău este cu adevărat grijuliu, te vei simți acceptată și iubită în prezența lui. Dar, dacă primești în mod constant amenințări și ultimatumuri de la partenerul tău că te va părăsi din cauza lucrurilor pe care le-ai făcut, cel mai probabil ești controlată și manipulată.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod