Relaţie

Cele 4 etape ale unei relaţii. Tu în care te încadrezi?

În fiecare dintre aceste 4 etape există şi părţi bune, dar şi rele. Cu toate acestea, oamenii continuă să lupte pentru o relaţie sănătoasă până în ultima clipă.

Etapa romantică


Această primă etapă a iubirii durează de la două luni la doi ani. Acum te gândeşti la şampanie şi îţi descrii partenerul ca fiind perfect. În acest stadiu te simţi bine, totul se mişcă într-un ritm rapid şi ai o dorinţă puternică de a fi cu noua ta dragoste fără să te mai gândeşti la nimic altceva.

Îţi este greu să te concentrezi şi să termini ce ai de făcut, pentru că te gândeşti la el, iar totul e minunat în lumea ta. Pui accentul pe asemănările dintre voi şi ţi se pare că aveţi caractere identice, iar de multe ori te întrebi unde a fost acea persoană până acum. O conversaţie tipică poate scoate în evidenţă faptul că şi diferenţele dintre voi doi sunt privite ca puncte forte.

Partea proastă? E posibil să neglijezi alte relaţii din viaţa ta pentru a petrece timp cu noul tău partener, uneori în exces. O relaţie exagerată te poate face să îţi pierzi propria identitate şi independenţă. Poate să apară plictiseala dacă îţi vei da seama că dincolo de sentimentele iniţiale nu există interese comune.
Apoi, după câteva luni în care totul de petrece rapid, are loc o schimbare. Se simte că s-a pus frână şi ai ajuns la un popas.

Etapa luptei pentru putere


Acum, totul devine mai clar şi iluzia că iubirea romantică va dura pentru totdeauna se risipeşte şi este înlocuită cu furie şi dezamăgire. Acesta este un moment dificil pentru cupluri pentru că există o trecere de la focalizarea pe asemărările dintre voi la diferenţele existente. Comportamentul care a fost odară drăguţ, acum a devenit enervant. Uneori, noi încercăm să schimbăm persoana de lângă noi cu cea pe care o credeam noi că este sau cu cea pe care am creat-o singuri în mintea noastră.

Argumentele sau dezacordurile pot creşte şi intervine lipsa de comunicare din cauza stilurilor diferite de transmitere a mesajelor. Claritatea în comunicare este vitală în acest stadiu, deoarece acest lucru va determina dacă relaţia poate supravieţui. Unele cupluri nu rezistă şi se destramă. Pentru a preveni acest lucru, o importanţă majoră trebuie acordată în ceea ce priveşte acceptarea şi aprecierea diferenţelor dintre voi.
Învaţă să împarţi puterea cu cel de lângă tine, să renunţi la fantezia unei armonii constante şi să recunoşti punctele forte ale relaţiei.

De asemenea, trebuie să existe respect reciproc şi limite clare, astfel relaţia devine mai realistă. Scopul acestei etape este de a stabili autonomia fără a distruge legătura de dragoste dintre tine şi partener. Modul în care gestionaţi diferenţele dintre voi şi acele ciudăţenii enervante pot duce relaţia mai departe. Relaţia poate deveni mai puternică în cazul în care ambele persoane îşi pot gestiona propriile sentimente, devenind deschişi şi receptivi, dar şi atunci când reuşesc să rezolve neînşelegerile pe cale amiabilă.

Etapa de stabilitate


Când un cuplu trece în această etapă, există o mai mare conştientizare a comportamentului celuilalt, a diferenţelor şi a neplăcerilor. Ambii parteneri au renunţat la lupta pentru putere care pusese odată stăpânire pe relaţia lor. Dezacordurile sunt doar ciondăneli. Ele nu se transformă neapărat în certuri, şi chiar dacă se mai întâmplă, ştiu cum să le gestioneze.
Există mai multă pace şi un ritm relaxant în relaţie, şi mai ales îţi poţi vedea viitorul alături de acea persoană.

Cu toate aceasta, pericolul în această etapă este riscul crescut de plictiseală şi apariţia rutinei. Acest lucru poate duce la apatie sau la infidelitate. De multe ori, oamenii dau vina pe cealaltă persoană pentru cum stă treaba între ei. Paradoxul este că, în ciuda plictiselii, există siguranţă. Chiar dacă te simţi uneori la pământ, te îndepărtezi într-un mod sănătos, fără ca relaţia să fie ameninţată.

Dacă eşti împăcat şi te simţi confortabil cu plictiseala existentă, atunci relaţia poate continua să evolueze. Dacă nu eşti încântat, dar preferi să stai în compania partenerului chiar şi atunci când lucrurile nu sunt interesante, există o şansă şi mai mare de a duce relaţia la următorul nivel.

Etapa de angajament


Această etapă poate dura de la 1 la 10 ani. Tu şi partenerul tău puteţi face alegeri clare pentru voi şi unul pentru altul. Îţi recunoşti defectele tale şi pe ale celuilalt şi le accepţi.
Aţi fost în măsură să gestionaţi şi vremuri grele şi să vă bucuraţi împreună de cele bune. Încă preferi compania celuilalt şi nu ai nevoie de acea persoană, dar vrei să fii lângă ea. Acum există un echilibru între putere, libertate, iubire şi apartenenţă.

Te-ai întrebat vreodată dacă te vezi cu acea persoană pe termen lung, dacă aveţi interese sau obiective comune, dacă este ceea ce îţi doreşti sau dacă lucraţi ca o echipă? Aceste întrebări au rolul de a îţi aminti mereu că relaţiile au nevoie în continuare de muncă, de atenţie şi implicare.

Înţelegerea şi pregătirea pentru provocările prin care o relaţie poate trece fac oamenii să înveţe să identifice factorii declanşatori şi să îi ajute să lupte, în loc să renunţe. Comunicarea este cheia!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod