Nicole Kidman se teme de "Cold Mountain"

Se pare ca din toata echipa care a contribuit la realizarea filmului "Cold Mountain", Nicole Kidman este singura ingrijorata de felul in care va fi primit acesta de catre critica. Ceea ce a pus-o pe ganduri este succesul obtinut de Julia Roberts cu ultimul sau film, "Mona Lisa Smile".

Nicole se intreaba daca acelasi succes il va avea si ea in luna decembrie a acestui an, cand "Cold Mountain" va fi gata sa iasa pe piata: "cred ca, poate este prea mult acolo. Intelegi ce vreau sa spun?... Este o poveste de dragoste, dar o poveste complicata si dureroasa si sensibila. Nu este o poveste de dragoste in care toata lumea castiga. Vreau sa spun ca nu degeaba filmul a fost intitulat "Cold... Mountain".

Filmul in care joaca Kidman are la baza binecunoscuta odisee a Razboiului Civil a lui Charles Frazier. Actrita isi face griji din pricina filmului deoarece inima ei este strans legata de acesta si nu pentru ca ar fi vazut ceva din el. Cand a auzit ca un ziarist de la "Newsweek" a fost la Londra pentru a sta de vorba cu scenaristul si regizorul Anthony Minghella si ca au vizionat impreuna inceputul, mijlocul si sfarsitul filmului, Nicole a devenit nerabdatoare: "Eu nu am vazut nimic. Care este parerea ta? Va iesi bine?".

Intr-o dupa-amiaza in Londra, Minghella sta pe o canapea in camera intunecata de editare, asediul Petersburgului, inflorind in fata lui cu frumusetea terifianta a unui monstru, monitorul plat al computerului. Filmul "Cold Mountain" se deschide cu un soldat federal urmarind un iepure de-a lungul unui transeu, incercand sa-si ia micul dejun in timp ce trupele uniunii rastoarna butoaiele cu pulbere intr-un tunel de sub ei.
Un alt federal, Inman (Jude Law), se asaza privind fotografia iubitei sale, Ada (Nicole Kidman). Apoi o mana aprinde un fitil. O explozie arunca trupuri in aer, iar o ciuperca de foc acopera stalpii de pe camp.

Dupa un flashback cu privirea indragostita dintre Ada si Inman la prima lor intalnire din Cold Mountain, filmul se intoarce in Petersburgul atat de devastat incat arata ca suprafata Lunii. Inman priveste socat la camarazii sai impuscati de soldatii unionali care isi arunca baionetele in groapa ca pe niste sageti. Intrebat daca i-a dat de furca exactitatea istorica, Minghella a raspuns linistit: "chiar si dimensiunea gropii este aceeasi".

Dupa aceasta batalie ingrozitoare, Inman dezerteaza. El merge pe jos sute de kilometri pana la Ada, pe care o sarutase doar o singura data. El se teme ca aceasta nu il va mai recunoaste, asa cum nici el nu se mai recunoaste pe sine. Ca si in cealalta capodopera a lui Minghella, "Pacientul englez", scenariul filmului "Cold Mountain" contine o puternica tensiune emotionala. El insista asupra faptului ca nu este o poveste romantica, pur si simplu. Va fi sotia lui de acord cu viziunea lui? "Probabil". Cum a cerut-o in casatorie? "Ei bine, am intrebat-o de 1000 de ori." De ce a fost nevoie sa o intrebe de 1000 de ori? Minghella zambeste: "Pentru ca are gusturi bune".

Minghella este prietenos si diplomatic, genul de om care ii spune unui sofer de taxi: "Va multumesc foarte mult". In camera de editare, el este abatut pentru ca i-ar placea sa-si arate intregul film dar studioul sau, Miramax, si-a trimis un administrator care sa-l urmareasca pentru a fi sigur ca nu o va face.
Acesta pare dragut si nu pare a fi inarmat. Ca sa fim sinceri, orice studio trebuie sa-si ia masuri de precautie inainte ca filmul sa iasa pe piata, iar Miramax a cheltuit 90 de milioane de dolari cu productia de la "Cold Mountain". Acesta este un record pentru companie, dar, cu acest film, Minghella va fi propus din partea companiei pentru premiul Oscar.

"Cold Mountain" i-a fost pus in brate, pentru prima data lui Minghella, de catre Michael Ondaatje, autorul "Pacientului englez". Acest lucru s-a intamplat dupa ce filmul a inregistrat un mare succes, iar Minghella si Ondaatje au petrecut cateva zile impreuna la cabana lui Ondaatje din Canada, citind poezie si dramaturgie cu voce tare. Minghella vorbeste despre aceasta perioada numind-o "un weekend ca intre baieti". Regizorul nu a fost nevoit sa adapteze textul si nici nu a citit cartea. Apoi el a descoperit ca existau inca trei copii ale textului care il asteptau acasa, trimise de doua companii si de o editura. Dupa ce a terminat povestea, Minghella i-a facut autorului Frazier cea mai proasta promisiune din istorie: "i-am spus: nu stiu nimic despre perioada respectiva si nu stiu nimic despre Carolina de Nord. Si, mai mult decat atat, nu sunt o persoana intreprinzatoare. Nu-mi place deloc vremea rece". Dar lui Minghella i-a placut foarte mult "conflictul dintre cruzime si generozitate" din poveste si a simtit asemanarea cu Ada, care este nevoita sa supravietuiasca singura la o ferma si, totusi, ca sa imprumutam o scena din film, ea este atat de inspaimantata ca si un cocos, asa cum este baietoasa Ruby (Renee Zellweger), trebuie sa plece capul in fata ei.

La masa de pranz, in districtul Soho din Londra, Minghella isi termina tigara in fata unui restaurant indian si apoi se intoarce inauntru.
"De cate ori lucrez la un film, cred ca, acesta este un film pe care am de gand sa-l fac fara sa fumez", a spus "Dar uneori... se mai intampla". In timpul filmarilor la "Cold Mountain" tot timpul a facut-o. Cu cativa ani in urma, Tom Cruise si-a dorit sa joace Inman. Se pare ca femeia cu care era casatorit la momentul acela era perfecta pentru el. Miramax si partenerul ei MGM au fost entuziasmati de Tom Cruise. "Ar fi o minciuna sa spun ca nu a fost o idee care, la prima vedere, nu m-a incantat", a declarat Minghella. Dar dupa intalnirea cu Tom Cruise "i-a trecut". In final, intelegerea a cazut. Minghella s-a indreptat catre Jude Law, cu care mai lucrase la "Talentatul domn Ripley". Cu putin inainte de inceperea filmarilor, MGM s-a retras din cauza costurilor. Datorita lui Harvey Weinstein de la Miramax, care si-a asumat responsabilitatea intregului buget, nu au existat piedici, iar Minghella nu a avut nici un motiv de ingrijorare.

Filmarile au avut loc in Romania, unde au fost intampinati de o vreme ingrozitor de calduroasa si de 20 de zile de ploaie. Minghella s-a apucat iar de fumat. "Orice regizor caruia i s-a intamplat sa piarda 100 de zile de filmari poate sa va spuna ce inseamna, exista un moment in care ajungi sa crezi ca niciodata nu vei mai termina filmul. Pentru mine, acest moment s-a intamplat in cea de-a treia zi. Si asta pentru ca trebuia sa incepem cu o batalie. Imi spuneam: nu voi supravietui acestei situatii. Era si galagia. Si fumul. Si oameni care alergau. Incercand sa filmeze ceea ce era de filmat la o temperatura de 50 de grade si fara nici un pic de umbra".

In acest moment, Minghella se afla la mijlocul selectiei, ceea ce se pare ca merge foarte bine dar regizorul explica procesul ca fiind ca si cum "ai avea o piele formata din mici sectiuni detasabile".
Nu exista nici un fel de ingrijorare. Se pare ca va fi suficienta splendoare si fantezie in film. Kidman si Zellweger se pare ca au un farmec extraordinar. Si mai exista o secventa la care iti sta inima in loc, intre Jude Law si Natalie Portman, care joaca o vaduva care incearca sa se salveze pe ea si pe copilul ei de soldatii unionali infometati de mancare si de alte lucruri. Frazier, care a vazut imaginea bruta, a spus: "Jude a inteles partile afective ale personajului, tacerea. Exista multe momente de tacere in film. Nu este eroul in actiune care isi face drum cu pusca".

Afland toate acestea, Nicole Kidman ar trebui sa fie linistita. Dar cand Minghella i-a spus ca a taiat putin din dialogul superb in care Ada spune ca barbatii o considera o "usuratica", inima ei a tresarit un pic. "Dumnezeule, sper sa nu se piarda ideea. Este atat de important!". Nicole a facut o pauza. "Trebuie sa vad filmul", a spus. Se pare ca toti vrem sa-l vedem.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod