Jane Fonda, o femeie care nu se „potolește“ nici la vârsta ei: Cum a pozat vedeta la 82 de ani

La vârsta la care mulți oameni sunt mulțumiți că pot merge fără sprijin, Jane Fonda surprinde pe toată lumea cu vivacitatea ei. „Încă port hainele pe care le îmbrăcam acum 30 de ani!“, spune actrița, explicând de ce nu mai cumpără ținute noi.
Sună greu de crezut, dar așa e: Jane Fonda are aproape 83 de ani, deși i-ai putea da cu ușurință cu 20 de ani mai puțin. La această vârstă, ea rămâne o emblemă a activismului, dar și una a modei. Cum e posibil? Ei bine, doar o femeie cu forța și energia actriței știe ce înseamnă să fii atât de activă.

Vedeta a pozat într-o ipostază foarte șic pentru revista Interview și a discutat cu Indya Moore, actriță și model americană, despre implicarea sa în activismul politic.

"Încă port ceea ce îmbrăcam acum 30 de ani"


Într-o fotografie impresionantă, Jane Fonda a pozat într-o rochie roșie și cu un sacou de aceeași culoare semnate de Michael Kors și cu cizme negre din piele Saint Laurent By Vaccarello, cu tocuri înalte. Ea și-a accesorizat ținuta cu cercei Cartier. Într-o altă imagine, ea a pozat îmbrăcată cu o rochie neagră Bottega Veneta, purtând mănuși din piele din garderoba sa.



În interviul amintit, Jane Fonda a explicat ce impact are activismul ei asupra alegerilor sale vestimentare. "N-ar trebui să irosim atâtea lucruri. Ar trebui să ne mulțumim cu mai puțin. Încerc să nu mai cumpăr nimic nou, să nu mai iau haine noi. Dar înțeleg și că pot să spun asta pentru că încă port ceea ce îmbrăcam acum 30 de ani și am multe haine, așa că e simplu pentru mine. Ai grijă ce cumperi", a sfătuit-o ea pe mai tânăra sa colegă, în vârstă de 25 de ani.

Vorbind despre activismul său din anii '60 și '70, actrița a spus că se consideră privilegiată. Deși asta a costat-o pe plan profesional, fiind trecută pe "lista gri" ("studiourile chiar nu mai voiau să lucreze cu mine"), cu timpul s-a dovedit că a făcut alegerea corectă și și-a consolidat cariera.

"Sunt fiica lui Henry Fonda"


"Trebuie să fiu cinstită.

Sunt fiica lui Henry Fonda. Întotdeauna am fost privilegiată. Când îmi era foarte greu să-mi câștig pâinea, am avut bani puși deoparte care mă puteau ajuta dacă o dădeam în bară", a mărturisit ea. "Nu vreau să pretind că am dus mereu un trai fără griji. Am trăit destul de greu o vreme, dar am știut mereu că voi reuși. Trebuie să spun asta. Privilegiul meu m-a protejat mult", a continuat.

Activismul i-a întors viața pe dos, dar Jane crede cu convingere că a meritat tot ce a trăit și nu regretă nimic: "Mi s-a spart casa. Am fost mulți ani pusă sub urmărire ani de zile. Am primit o mulțime de amenințări cu moartea. A trebuit să avem pe cineva care să se uite de la distanță la mașina noastră înainte de a ne sui în ea, pentru că ne temeam că s-au montat bombe sub ea", a povestit ea.

Actrița era căsătorită atunci cu colegul ei de luptă, activistul Tom Hayden, membru al lotului "Chicago Seven", judecat pentru participarea la mișcările de revoltă socială. El a fost condamnat pentru incitarea la revoltă la Convenția Națională Democrată din 1968, dar ulterior pedeapsa i-a fost abrogată.

Întrebată ce despre mișcarea Black Lives Matter, Jane Fonda a spus că a privit-o din afară, din cauza pandemiei. Ea a vorbit și despre sprijinul pe care l-a acordat cu decenii în urmă mișcării Black Panther Party. Deși spune că i-a respectat ideologia, actrița crede că această grupare nu avea sorți de izbândă și explică de ce: "Faptul că Panterele Negre au făcut apel la o revoluție armată a făcut imposibilă clădirea unei mișcări puternice de susținere", a spus ea. "Erau influențați de Frantz Fanon și de războiul algerian.

Erau inlfuențați de multe ideologii străine și noi. Cred că a fost o strategie greșită - iar o parte din asta și apelul la arme, să nu ajute comunitățile și educația copiilor", a adăugat actrița.

"Armata americană și sistemul de justiție erau atât de înverșunate să-i distrugă, încât oricâți albi și staruri de cinema i-ar fi susținut, nu cred că i-ar mai fi putut salva. Cred că nonviolența este cheia", a subliniat Jane.

Ea a amintit și un episod personal: "Am avut ocazia de a merge la Oakland și să văd școlile Panterelor Negre. Am și adoptat o fetiță, Lulu. Acum are 51 de ani, dar atunci era o fetiță care a trecut prin școală și a crescut în Oakland. Știu cu siguranță că dacă ar fi crescut în cuibul pregătit de Panterele Negre în Oakland probabil că n-ar mai fi în viață azi."

Și-a numit fiul după vietnamez antimerican


În 1972, ca activistă antirăzboi, Jane Fonda a fost protagonista unui episod foarte controversat. A fost fotografiată stând pe o baterie antiaeriană a trupelor nord-vietnameze, folosită împotriva americanilor, iar imaginea a stârnit critici acerbe în acea vreme. Fotografia memorabilă a fost numită peiorativ "Hanoi Jane", iar mulți veterani americani continuă să o repudieze și în prezent, deși câțiva foști soldați au susținut-o.

În aventura din 1972 întreprinsă pe teritoriul inamicului, Jane Fonda a participat și la o transmisiune de propagandă a postului nord-vietnamez Radio Hanoi. Ea i-a îndemnat atunci la microfon militarii americani să nu respecte ordinele superiorilor. Ani mai târziu, actrița a precizat că, de fapt, ar fi spus că le-ar fi spus soldaților să se gândească la asta.



După întoarcerea în Statele Unite, actrița a spus într-un interviu din 1973 citat de New York Times că torturarea prizonierilor americani de către vietnamezi era "de înțeles".

"Acești oameni bombardează și aruncă napalm peste o țară. Dacă un prizonier încearcă să scape, este de înțeles că va fi bătut și torturat", a declarat ea atunci pentru postul KNBC-TV, punând paie pe foc.

Simpatia pro-vietnameză a vedetei a mers mai departe: singurul fiu al ei, Troy, a fost numit după Nguyễn Văn Trỗi, bărbatul executat de trupele americane după ce a încercat să-l asasineze pe secretarul de stat Robert McNamara aflat în vizită pe front.

"Nu mi-am imaginat vârsta de 30 de ani"


În documentarul "Jane Fonda In Five Acts" din 2018, actrița americană reflecta asupra modului în care drogurile și tulburările alimentare i-au influențat activitatea politică din timpul Războiului din Vietnam: "Am fost alternativ bulimică și anorexică. Tot ce mâncam într-o zi era un ou fiert și niște spanac, punct. Am luat Dextroamfetamină (un stimulent al sistemului nervos central, prescris pentru tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție și narcolepsie, n.r.)."

"Eram pe fugă și făceam foamea, în timp ce toate aceste informații veneau peste mine într-un ritm foarte rapid", a mai spus Fonda.

În același documentar, vedeta a mărturisit că nu se simte fericită că a apelat la chirurgia plastică, inclusiv la Botox, dar cel puțin este mulțumită că arată bine pentru vârsta sa. "Mă bucur că arăt bine la vârsta mea, dar am făcut și operații estetice. N-o să mint despre asta", a spus ea.

"Pe de o parte, urăsc faptul că a trebuit să mă alterez fizic ca să simt că arăt OK. Aș fi vrut să nu fie așa. Îmi plac chipurile îmbătrânite. Îmi plac chipurile trăite. Îmi place chipul Vanessei Redgrave.

Îmi doresc să fi fost mai curajoasă. Dar sunt ce sunt", a dezvăluit actrița.

Citește și: Dosar Eva. Secretul tulburător care a marcat-o pentru totdeauna pe Jane Fonda


Într-un interviu acordat în decembrie 2018 revistei People după ce a împlinit 80 de ani, Jane Fonda a mărturisit că în tinereţe nu s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 30 de ani. "Nu mi-am imaginat vârsta de 30 de ani. Am presupus că nu voi trăi mult şi că voi muri singură şi dependentă de ceva. Nu am crezut că dacă voi trăi atât voi fi plină de viaţă şi sănătoasă şi că voi fi capabilă să muncesc în continuare. Sunt recunoscătoare."

Mama vedetei s-a sinucis când actriţa avea 12 ani, iar în acelaşi an tatăl său, actorul Henry Fonda, s-a recăsătorit. Ea a vorbit în trecut despre suferinţa în urma bulimiei, a abuzurilor din copilărie şi a dependeţei de droguri cu efect halucinogen.

Activistă de marcă împotriva războaielor şi pentru apărarea drepturilor femeilor, Jane Fonda a avut succes cu o serie de înregistrări video cu exerciţii fizice și s-a căsătorit de trei ori. "Sunt recunoscătoare că am devenit mai bună în cei 80 de ani", a mărturisit ea pentru People, adăugând că este "mai puţin critică" şi "iertătoare". "Nu a fost mereu aşa. Am muncit foarte mult ca să devin un om mai bun", a mărturisit actrița.


Foto: Hepta, Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod