Ion Dolanescu, o viata traita cu multa pasiune

"M-am nascut intre Carpati", "Cantece si balade din tara novicilor", "Romante si cantece de petrecere" sau "Haulite" sunt numai cateva din cele 50 de albume pe care le-a scos pe piata Ion Dolanescu.
"M-am nascut intre Carpati", "Cantece si balade din tara novicilor", "Romante si cantece de petrecere" sau "Haulite" sunt numai cateva din cele 50 de albume pe care le-a scos pe piata Ion Dolanescu. Periplul sau pe aceasta lume a luat sfarsit ieri, 19 martie, dupa ce inima lui a cedat. Despre artist se stia ca a fost diagnosticat cu ciroza hepatica si ca avea probleme cardiace serioase.

Ieri, in jurul orelor 15.00, o echipa SMURD a fost chemata la domiciliul artistului din Piata Rosetti, pentru ca acesta se simtea foarte rau. Mai bine de o ora au incercat medicii sa-l resusciteze, insa toata stradania lor nu a dat niciun rezultat. "Echipajul de interventie s-a deplasat la locuinta artistului, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator.
Eforturile de resuscitare nu au avut niciun rezultat, astfel ca, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat pentru Mediafax seful SMURD Bucuresti, dr. Bogdan Oprita.

La "Hollyday Ion”, la Sinaia


"Acum 10 ani de zile am facut un reportaj pentru 'Duminica in familie', la casa lui Ion Dolanescu de la Sinaia, o casa despre care prietenii lui spuneau ca este 'Hollyday Ion', parafrazand numele unui hotel celebru care se afla in apropiere. Acolo i-am intalnit pe fii lui, Ionut si Dragos, intors din strainataturi si am descoperit un Ion Dolanescu darnic si primitor, dar marcat fizic si psihic de durere”, ne-a declarat, in exclusivitate, Cristi Brancu, realizatorul emisiunii "Agentul VIP”. Casa despre care vorbeste Cristi Brancu era permanent plina de prieteni, multi povestind ca mesele nu se strangeau zile intregi inainte sau dupa Sarbatorile de Pasti sau Craciun. 

"Acum un an de zile i-am cerut un interviu, l-am rugat sa vina in emisiune, insa m-a refuzat motivand ca inima lui nu ar rezista unui astfel de stres.
Chiar daca nu am crezut, inima care a daruit atat de mult poporului roman, o inima atat de mare a incetat sa mai bata. Ion Dolanescu este un erou al Romaniei, este un erou contemporan pentru muzica pe care o canta. Disparitia lui a venit mult prea devreme. Acest gen de muzica, si nu numai, are nevoie de oameni ca Ion Dolanescu. Ma bucur totusi ca pe final, i-a avut pe fii lui aproape, a avut parte de liniste, de bucurie si de mandria de a-i avea alaturi"
, ne-a declarat, in exclusivitate, Cristi Brancu.

La 3 ani canta pe paine


Ion Dolanescu s-a nascut pe 25 ianuarie 1944, in comuna Persinari, langa Targoviste, intr-o familie cu sapte copii, toti talentati din punct de vedere muzical. Insa, singurul care s-a remarcat a fost Ion, care inca de la varsta de 3 ani obisnuia sa-i bucure pe cei din jur cu muzica lui.


"Dumnezeu mi-a dat acest har de cand eram un copil. Cam la trei-patru case de noi statea seful de post si nevasta lui facea paine la cuptor si ma punea sa-i cant. Aveam 3 ani atunci si nu stiam decat o strofa dintr-un cantec. Dar ii spuneam ca, daca nu-mi face o paine a mea, nu cant. Si-mi cocea o painica, iar eu ii cantam", declara artistul cu ceva timp in urma.

Si-a inceput cariera, in adevaratul sens al cuvantului, la 18 ani, cand a cantat pe scena Casei de Cultura din Targoviste. Alaturi de el, sustinandu-l, au fost doua figuri importante ale muzicii din vremea respectiva: Maria Tanase si Ioana Radu. Pe prima a cunoscut-o in 1961 si impreuna au facut un turneu de doua-trei saptamani in judetul Dambovita.

Ioana Radu a fost artista care l-a protejat dezinteresat, intervenind chiar pe langa Ceausescu, pentru ca in perioada respectiva Dolanescu era acuzat de ilicit si declarat persona non-grata.
Anul 1966 ii aduce o realizare foarte importanta pentru cariera lui, devenind solist in ansamblul Ciocarlia. Anul 1970 il gaseste pe Ion Dolenascu cantand la receptiile si zilele de nastere ale sotilor Ceausescu. Deja, lucrurile se schimbasera, din persona non-grata, ajunsese artistul familiei.

20 Martie 2009
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MARI pe 19 Mai 2010, 22:22
    mai multi romani la inmormantarea llui dolanescudecat la mitingul lui ponta

    azi in piata victoriei au fost mai putini romani la mitingul lui ponta si dragnea decat la inmormantara marelui artist ion dolanescu si decat la concertul ac/dc,romanii erau mult mai indurerati la acea inmormantare decat tinerii cumparati de psd ce dansau fericiti , semn ca nu le pasa de reducerea salariilor,

    1
    0

  • MARI pe 19 Mai 2010, 22:14
    mai multi romani la inmormantarea llui dolanescudecat la mitingul lui ponta

    azi in piata victoriei au fost mai putini romani la mitingul lui ponta si dragnea decat la inmormantara marelui artist ion dolanescu si decat la concertul ac/dc

    1
    0

  • steluta pe 16 Sep 2009, 15:32
    ion dolanescu

    DUMNEZEU sa-l odihneasca..., a fost un mare artist, dar a murit singur si suparat pe cei doi fii ai sai. Acum se cearta pe avere, dna. Ciobanu cat a trait Dolanescu nu a discutat despre averea care a lasat-o cand l-a parasit, acum ai este teama ca imparte avere cu Dragos? Daca Dolanescu vroia sa-i ramana numai unuia,credeti ca nu facea un testament? i a lasat sa-si sparga capetele ca nu l-au ascultat niciunul dintre fii..

    1
    0

  • ana pe 9 Apr 2009, 19:52
    un artist adevarat

    eu locuiesc in olanda ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,si m-a scocat vestea cind am auzit ca a decedat ion dolanescu,,,,,,ce pot sa spun ca am copilarit si am crescut cu muzica lui,inca nu pot sa cred,,,,pacat ca atunci cind marii artisti sunt in viata nu stim sa-i apreciem la adevarata lor valoare ,,,,,,,,,,,doar dupa ce trec in nefiinta ne aducem aminte de ei,,,,,ascult cu mare drag muzica lui si,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ma inclin in fata muzicii lui,,,,,,,,,,,,

    1
    0

  • spinum pe 8 Apr 2009, 05:47
    Ion Dolanescu

    Un mare artist. Dumnezeu sa-l odihneasca.

    1
    1

  • cotuca pe 2 Apr 2009, 09:56
    ....

    Dumnezeu sa il odihneasca! pacat ca cei 2 frati se cearta!

    1
    0

  • mircea pe 24 Mar 2009, 11:58
    regrete

    a fost un om deosebit,a fost un idol al cantecului popular,a fost artist adevarat---dar a lasat suflete pline de durere,lacrimi si suspine in urma,D-ZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I FIE TARANA USOARA!!!!!!!!!!!!!!!!! ramai in sufletele noastre o legenda vie.

    1
    0

  • bumbas ancuta-marieta pe 20 Mar 2009, 19:32
    putine informatii

    gasesc putine informatii referitoare la locuri frumoase din romania unde se pot petrece vacante,concedii,cu familia ori prieteni.eu sunt interesata de natura ,de munte,de locuri mai putin cunoscute. poate ca pe viitor va ganditi si la astfel de informatii. multumesc

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod