Firma in turneu national

Poate ca te-a surprins placut primul lor videoclip, "La OrbirE". Poate ca nici nu l-ai vazut... In ambele cazuri, trebuie sa stii ca Firma este o trupa de "rock-isti" care au ceva de spus in muzica romaneasca...

O formatie relativ noua, Firma s-a concretizat, ca proiect muzical, in anul 2001. Au fost rapid remarcati de toate televiziunile cu profil muzical o data cu lansarea primului lor single, "La OrbirE", caruia i-au facut si un videoclip. Avand un concept inclinat mai mult spre partea filozofica a vietii, cu un ton destul de... negru, Firma s-a dovedit a fi o trupa care aduce "altceva" in rockul romanesc.

Au urmat concerte in cluburi bine cotate in Bucuresti si alte doua videoclipuri, la piesele "nIMENi" si, cel mai recent clip, "iMPORTANt". In prezent, baietii sustin un turneu national, care ii va tine departe de Bucuresti aproximativ doua luni.

- In primul rand, de ce numele Firma?
-Rocca: Am cautat un nume neutru sub aripa caruia sa putem canta orice ne place. Un nume care sa nu ne conditioneze muzica. Si am gasit Firma.

- Sunteti o trupa relativ noua pe piata muzicala, aparuta abia in anul 2001. Ce gen de muzica abordati?
- Rocca: Dupa cum s-a mai spus, Firma practica un fusion de rock, trip-hop si blues, cu influente din jazz si funk. Intr-un cuvant, rock. Alternativ.

- De ce rock si, mai ales, de ce rock alternativ?
- Rocca: Am fost atrasi de generozitatea acestui stil, rock-ul oferind cea mai mare libertate de exprimare.
In principal, rock-ul nu cenzureaza imaginatia. Alternativ - pentru ca... ne place!

- Cum ati reusit sa avansati de la statutul de trupa underground, cvasi-necunoscuta, la cel de formatie care are un stil propriu si o identitate aparte?
- Rocca: Cu multa ambitie si cu putin noroc! Am ajuns printr-o intamplare la Intercont Music, casa de discuri care a crezut de la inceput in muzica pe care dorim sa o promovam.

- Ati inceput sa fiti tot mai cunoscuti. Va asteptati ca genul vostru de muzica sa prinda la public?
- Firma: Observam cu placere ca genul acesta castiga adepti pe zi ce trece!

- Deja ati pornit intr-un turneu national, aveti luna aceasta concerte in Constanta, Ploiesti, Oradea, Timisoara, Craiova si Brasov. Cand va intoarceti insa in Bucuresti cu un nou concert?
- Sorin: Ultimul concert din cadrul turneului va fi in Bucuresti. Nu va dezvaluim inca locatia, insa... Toate la momentul oportun!

- Cine este "liderul" Firma?
- Lama: Rocca este "purtatorul de cuvant", daca la asta te refereai... Tot el e responsabil pentru versuri si compozitie.
- Erhan: De asemenea, este si producatorul artistic al albumului "La OrbirE".

- Care este modul de lucru al pieselor? Rocca este "creatorul", responsabilul pentru versuri si compozitie. Dar care este aportul celorlalti membri ai trupei?
- Rocca: Fiecare are cate o idee, si, pe moment, incercam sa o punem in practica. O cizelam, o lucram si insistam pana ajunge intr-o forma finala, forma de care trebuie sa fim cu totii multumiti.

- Avand in vedere ca toti aveti "radacini" comune in ceea ce priveste preferintele muzicale (Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Iron Maiden, Metallica, Radiohead, Depeche Mode, Steve Vai, Eric Clapton etc.), adica rock de cea mai buna calitate, ce imi puteti spune despe cele mai "acute" influente muzicale resimtite in tot ceea ce inseamna Firma?
- Rocca: Avem pretentia ca suntem originali.
Influente?! Greu de precizat...

- Primul vostru videoclip, "La OrbirE", a facut valva rapid pe piata muzicii romanesti si a inceput sa fie difuzat in mod regulat de toate televiziunile de profil. Stiu ca v-ati ocupat singuri de acest proiect. Care este povestea clipului si a realizarii lui?
- Firma: Sunt prea multe de spus... Si chiar daca nu ai "spate", dar ai de spus ceva si stii ce spui, lumea te va asculta si te va intelege.

- Aveti un nou videoclip, cel de la piesa "iMPORTANt". Este deja al treilea, dupa clipul piesei "Nimeni". "iMPORTANt" a creat doua tabere intre fani - cei care il considera a fi o reusita si cei care cred ca se putea si mai bine de atat. Ce imi puteti spune despre acest lucru?
- Firma: Evident, nu-i puteam multumi pe toti. Dar, cu siguranta, "iMPORTANt", va fi foarte apreciat de fanii trupei si de cunoscatori! Andreea Paduraru si restul echipei au fost grozavi si le multumim tuturor pentru acest proiect!

- Ce piesa intentionati sa mai "scoateti in fata" dupa "iMPORTANt"?
- Rocca: Cred ca e prea devreme sa vorbim acum despre un alt videoclip! Vom fi ocupati cu turneul cam doua luni de zile... Dupa aceea vom mai vedea.

- Cate ceva despre fiecare... Ce puteti spune despre voi, in cateva cuvinte?
- Rocca: As fi vrut sa joc la Real Madrid (rade). Sunt ambitios, determinist si pasionat de filozofie.
- Lama: Ador pisicutele si Counter Strike. As vrea sa infiintez o scoala de chitara...
- Sorin Burcas: Pasionat de muzica si Internet.
Atat.
- Erhan: Excentric, pasionat de sporturi extreme, desi nu practic. Imi place sa filmez.

- Rocca, tu esti "responsabil" pentru versurile si "asamblarea" ideilor artistice ale celorlalti membri ai trupei, fiind in acelasi timp si producatorul artistic al albumului vostru de debut, "La OrbirE". De ce ti-ai asumat acest rol?
-Pentru ca orice detaliu legat de muzica si imaginea noastra trebuie perceput asa cum ne dorim noi. In acel moment nimeni altcineva nu ne-ar fi putut descrie muzical

- In toate versurile predomina sentimentul unei filozofii cam sumbre. De ce?
- Rocca: Cand am scris pentru acest album eram in, ca sa zic asa, "dark side of the moon".De unde pesimismul versurilor. Insa, ascultand cu atentie, vei gasi in album si tonuri de speranta.

- Rocca, tu ai realizat si grafica albumului. Pasionat de desen?
- Da, poti sa-i spui si asa!

- Si ce se intampla acum, de cand esti prins intre repetitii si concerte, cu pasiunea ta pentru fotbal? Crezi ca vei mai fi "solicitat" de Real Madrid, sa joci pentru ei?
- Rocca: Nu, categoric, muzica a castigat in fata fotbalului! Si nu-mi pare rau!

- Lama, una dintre dorintele tale este de a pune bazele unei scoli de chitara. Cum iti imaginezi ca vei putea realiza acest vis?
- Nu stiu inca, ma mai gandesc. Deocamdata ma dedic trupei Firma! Las proiectele personale pentru mai tarziu.

- Felicitari, Sorin, pentru realizarea site-ului Firma! De unde pasiunea pentru web design?
- De demult.
E o pasiune mai veche a mea, care vad ca incepe sa dea roade, cum se spune! Drept dovada, felicitarile si cuvintele de lauda pe care le primesc pentru site.

- De ce iti doresti, Erhan, sa te alaturi celor de la Greenpeace? De ce este aceasta dorinta ta cea mai mare?
- Vreau sa fac ceva pentru natura, pe care o iubesc! Si de care nu se prea preocupa nimeni pe la noi prin tara! Si e pacat.

- Si, pentru ca tot suntem la capitolul "Despre voi...", cate ceva despre viata sentimentala a fiecaruia... Planuri pentru relatii de durata sau sunteti, deocamdata, "casatoriti" cu muzica?...
- Firma: Pentru toti artistii, viata personala este pe planul doi. Am vrea sa nu discutam decat despre muzica... Acum...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod